Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad skulle du betala för gäddfärs?  (läst 19403 gånger)

Curt

  • Inlägg: 621
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #40 skrivet: 30 sep-11 kl 17:50 »
Konsten är väl att använda sina råvaror på ett bra sätt. Jag har fiskat mycket gädda i mina dagar. Barnen var naturligtvis inte så förtjusta i benen. Kan man inte bena en gädda så blir den kall innan det är färdigt. Kall fisk är inte så gott. Vad vi gjorde var att använda ett gammalt recept från 1933 (Vårt Hems stora kokbok). Receptet heter Fiskkotletter.
Receptet är för 6 personer.

2  kaffekoppar skorpsmulor
1,5 kaffekoppar mjölk
250 gr mald gädda
1 msk smör
2 ägggulor
salt
peppar

Till panering
1 äggvita
1 kaffekopp skorpsmulor

Till stekning
3-4 msk smör
1 kaffekopp fiskbuljong
1 msk hackad persilja
1 tsk saft av citron

Blanda mjölk och skorpsmulor, låt svälla en stund. Blanda i färsen lite i sänder. Sätt till äggulor och smör. Smaka av med salt och peppar. Gör små kottletter (som pannbiffar ungefär). Pensla med söndervispad äggvita och vänd i ströbröd. Stek gyllenbruna på båda sidor. Sätt till buljongen, persilja och citron. Låt småkoka ett par minuter. Lägg upp på serveringsfat och sila såsen över. Garnera med persilja och citronklyftor. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Som ni ser går det inte åt så mycket färs för att mätta 6 personer. Rätten är mycket god.

nyhem

  • Inlägg: 34
    • Ångermanland
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #41 skrivet: 14 nov-11 kl 04:24 »
Frysta fileer skinfri, 70sek/kg. Anser jag  vara rimligt. Varför sälja färs? Vill se vad jag, köper och tillagar. De som käkar queneller, har nog kvarn.

Men jag tror att "halvfabrikat" kan sälja till ett betydligt bättre pris, till de "lata". Att göra fiskekaker o sälja på bygda är en utbredd hobby Norge.

 

Tobbe B

  • Inlägg: 142
    • Jämtland
    • Berglunds gård i Mälgåsen / Jämthonung
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #42 skrivet: 14 nov-11 kl 08:24 »
Måste fråga ni som gjort färs av gädda, måste man vara noga när men ska mala ner gäddfärs när man rensar den?
Kör man den i köttkvarn, blir det mycket ben kvar då som man märker när man gör tex "färsbiffar"  ???
Franska jättervaktlar, hund, höns - Faverolle, Sussex, biodling, katt.
http://www.facebook.com/berglundsgardimalgasen/
http://www.jamthonung.se

regnpipan

  • Gäst
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #43 skrivet: 14 nov-11 kl 13:05 »
Måste fråga ni som gjort färs av gädda, måste man vara noga när men ska mala ner gäddfärs när man rensar den?
Kör man den i köttkvarn, blir det mycket ben kvar då som man märker när man gör tex "färsbiffar"  ???

Kör man den flera vänder genom kvarnen fastnar benen till slut. Jag brukar färsa filéer som jag försökt få så benfria som möjligt.

Tobbe B

  • Inlägg: 142
    • Jämtland
    • Berglunds gård i Mälgåsen / Jämthonung
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #44 skrivet: 14 nov-11 kl 13:10 »
Kör man den flera vänder genom kvarnen fastnar benen till slut. Jag brukar färsa filéer som jag försökt få så benfria som möjligt.

Hur menar du fastnar? jag trodde mer att dom skulle malas sönder så man slipper vara så petig när man rensar gäddan.
Franska jättervaktlar, hund, höns - Faverolle, Sussex, biodling, katt.
http://www.facebook.com/berglundsgardimalgasen/
http://www.jamthonung.se

regnpipan

  • Gäst
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #45 skrivet: 14 nov-11 kl 14:08 »
Hur menar du fastnar? jag trodde mer att dom skulle malas sönder så man slipper vara så petig när man rensar gäddan.

var visst lite otydlig. Kör första vändan med kniv i kvarnen och sedan en eller ett par vändor utan kniv så fastnar mycket av de malda benen mot hålskivans innersida.

Tobbe B

  • Inlägg: 142
    • Jämtland
    • Berglunds gård i Mälgåsen / Jämthonung
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #46 skrivet: 14 nov-11 kl 14:57 »
Ok då är jag med på hur du menade, ska testa om det funkar sedan.
Franska jättervaktlar, hund, höns - Faverolle, Sussex, biodling, katt.
http://www.facebook.com/berglundsgardimalgasen/
http://www.jamthonung.se

 

Izmiljotina

  • Gäst
SV: Vad skulle du betala för gäddfärs?
« Svar #47 skrivet: 15 nov-11 kl 18:41 »
Curt - Skriver ned det receptet för framtida bruk. Det verkar väldigt gott!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

468 gäster, 3 användare
Grubblarn, Stengrim, addebadde

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser