Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  "Leonbergerpappa"?????  (läst 10105 gånger)

Charlotte

 • Inlägg: 5342
  • -
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #60 skrivet: 06 maj-09 kl 22:09 »
det är mycket större risk att det går snett än att blanda en mjuk och en stark ras eller två mjuka raser. blanda amstaff och labbe, t ex är ju "mindre riskabelt" eller bichon frisé och fransk bulldog. inget jag skulle uppmuntra, för att det fyller ingen funktion.
Fast det där har man ju absolut ingen aning om hur det blir...
Har man parat två "starka" raser så får man förmodligen en "stark" hund... Och får välja sina valpköpare därefter.
Men det finns inga garantier för att hunden skulle bli "svagare" för att du parar in en "svagare" ras, tvärtom kanske den blir snabbare i reaktionerna trots att den fortfarande är "stark".
Vem är det egentligen som har predikat mest om hur oförutsägbara blandraser är ::)
                         Mvh
                       Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

LillaSophie

 • Inlägg: 2526
 • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
  • Västergötland
  • Nordbornas
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #61 skrivet: 07 maj-09 kl 00:12 »
På sätt och vis håller jag med dig i allt du skriver. Men å andra sidan anser jag på något sätt att "har man gett sig in i leken får man leken tåla". Har man skaffat en hund, blandras eller ej, så får man se till att ge den förutsättningar för att bli en bra hund. Jag tror inte att de flesta problemen med hundar beror på hundarna i sig utan snarare på människorna.

ja, nog är det så - egentligen. men, det finns inte många som inte har denna ansvarskänsla, inte ens gentemot sina egna barn. mellan hund och ägare beror en hel del också på den s.k. personkemin. en hund som inte alls funkar med en person passar ihop med en annan som handen i handsken. detta gäller för såväl nyblivna hundägare som för folk som hela sitt liv har tävlat i bruks. så är det med renrasiga och med blandraser. det ligger ju mycket hos människan, men en hund har också sina sidor och det måste som funka. skillnaden är att man på ett ungefär redan i valpålder hos en renrasig hund kan säga om det funkar eller inte. den har ju vissa egenskaper och risken att bli överaskat med något man absolut inte hade räknat med skulle träda fram i hundens sätt är ju vid normal, konsekvent och rasanpassat uppfostran liten. hos en blandras kan nya karaktäregenskaper träda fram i och med att hunden mognar. det kan ofta då vara egenskaper som inte passar med ägarens sätt eller som är olik hundens tidigare karaktär. man kan köra på, på gott och ont. har man tur så klaffar det efter ett antal sura år, eller så ger man upp som de flesta gör. eller så kommer det aldrig att funka och man gör både sig själv och hunden olycklig. hur man ska göra är alltid svårt att veta.

Men visst, att avla på hundar för att få fram bra "bruksegenskaper" kan jag se en poäng med. Att avla på utställningshundar för att få fram specifika utseenden har jag svårare för att se meningen med.

ja, går det till överdrift och står hundens utseende före hundens hälsa, så finns det absolut ingen poäng i det hela. den enda poängen som enligt mig finns i utställning är att man håller sig inom rasens standard, dvs att hundarna inte skenar iväg och blir för stora eller små eller att andra rastypiska egenskaper t ex försvinner. men även grupp 9 hundar fyller faktiskt en funktion, nämligen sällskap åt människan.
jag mår fysiskt illa när jag ser hur man vattnat ur och förstört min älsklingsras, amstaffen. de där kärringarna i pumps och dräkter som drar runt feta amstaff i ett snöre i vänstervarv och tycker att de ha åstadkommit något, när de köpt en valp som vunnit en rosett. detta skulle jag kunna raljera över hela dagen.

Fast det där har man ju absolut ingen aning om hur det blir...
Har man parat två "starka" raser så får man förmodligen en "stark" hund... Och får välja sina valpköpare därefter.

vissa blandningar finns det i sig inga "rätta" köpare för. blanda en amstaff av brukslinje med en bra rottis, vad får du då. du får en enorm portion dåd kraft av amstaffen och egenskapen att hunden i princip inte ger sig. av rottisen får du skärpa och enorm vakt plus egenskapen att hunden testar föraren hela livet. i och med att du blandar in en hund med skärpa tappar du egenskapen att det anses vara en defekt om amstaffen ger sig på en männsika, om den inte är skyddstränad, vilket man inte kan göra med vilken amstaff som helst. du får en horribel blandning av egenskaper, som du inte vet i vilken blandning, tappning, grad och när de uppträder. hitta en bra ägare åt en sån kull. amstaff/kungspudel blir en sån sanslös blandning att den är förbjuden i frankrike. i och med att jag är som mest insatt i amstaff får det bli dessa två exempel, men det finns många sådana. man ska helt enkelt inte ge sig in i sånt, för männsikans och djurens bästa, just för att det kan bli fruktansvärt fel, för att det ofta inte fyller någon funktion och för att man måste ha enorma kunskaper.

att blanda en mjuk och en stark ras anses i allmänhet vara "mindre farligt". nog kan en stark hund bli snabbare i reaktionerna om man blandar in en sådan mjuk ras, men den kan då inte bli "starkare" än den ursprungliga starka rasen som ingår i blandningen. du kan i värsta fall få en stark blandis som är nervös, om du blandar in nåt collie, t ex. men det är bara ännu mer anledning att låta bli blandrasavel. du ser ju själv hur komplicerat och invecklat det hela börjar bli.
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

Anette Ö

 • Inlägg: 612
 • Livet blir inte alltid som man tänkt sig..
  • Närke
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #62 skrivet: 07 maj-09 kl 10:47 »
Jag har raderat mitt inlägg och istället lagt det i den nya tråden om blandisavel.

Kan berätta för TS att parningen av min tik tillslut gick bra och nu hoppas vi på valpar juni/juli :).
Hur gick det för dig, har du fått din tik parad?

Anette
« Senast ändrad: 08 maj-09 kl 09:47 av Jonny & Anette »
Följande 2-benta och 4-benta betydelsefulla varelser finns i mitt liv: Sju barn, ett barnbarn, en svärson, en svärdotter, min älskade pappa 2 katter och en hund.

LillaSophie

 • Inlägg: 2526
 • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
  • Västergötland
  • Nordbornas
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #63 skrivet: 07 maj-09 kl 10:59 »
oj, det där var mycket att svara på. du får lugna dig till helgen med svar, det är full rulle här tills dess.
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

MonkeyPix

 • Gäst
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #64 skrivet: 07 maj-09 kl 14:23 »
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=64493.0

Tråden började ju handla om något helt annat. Tyckte dock diskussionen var intressant så jag startade en ny tråd om ämnet.

murtorpet

 • Gäst
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #65 skrivet: 12 maj-09 kl 22:54 »
.
« Senast ändrad: 17 nov-09 kl 14:08 av murtorpet »

Troy McClure

 • Inlägg: 554
  • Västmanland
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #66 skrivet: 21 maj-09 kl 21:45 »
Blandisar är bäst! Avla på om du tror på't!

Travelerhorses

 • Inlägg: 5626
 • Häxa och djurvän.
  • Värmland
SV: "Leonbergerpappa"?????
« Svar #67 skrivet: 04 jun-09 kl 00:52 »
Jag kan gå ut med att jag erbjuder mina två Leonberger hanar till avel med alla friska och sunda tikar .
Jag vet att mina killar nedärver bra o lugna lynnen så bara tiken har samma trevliga egenskaper så blir det nog bra .

Åsikter om blandrasavel ska dom flesta hålla lite tyst med som nångång haft en ridponny tex ,, där kan man snacka blandras .
Och Leonberger är ju en ras framtagen ur föera raser .
Så är det ju med dom mesta raserna i dag i alla djurslag.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

430 gäster, 4 användare (1 dolda)
Anna-Sofia, Radar, kickan1971

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser