Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ett bra antal getter?  (läst 974 gånger)

Anna

 • Inlägg: 850
  • -
Ett bra antal getter?
« skrivet: 10 apr-09 kl 23:01 »
Jag har slängt ut denna fråga i en annan tråd men den handlade om annat så jag ställer den här istället. Vad är ett bra antal getter? Går det att säga?
Jag har två dvärggetter och den ena har varit tydlig ledarget sedan dag ett. Hon är större och kraftigare och för verkligen befälet. Det är inte så att hon inte låter den andra äta och så, men hon markerar tydligt att hon tycker att det bara är hon som ska få godsaker och vår uppmärksamhet. Jag har funderat på om det vore bra att skaffa en till get. Frågan är då bara om det blir två som trackar ner på den som är ranglägst eller om det blir som jag hoppas att ledargeten har två att se efter så trycket inte blir lika stort på dem. Vad tror ni?
Sen undrar jag också hur det skulle fungera om jag fick tag på en kastrerad bock. Skulle den automatiskt hamna högst i rang som bock eller hur funkar det? Bockar kanske inte alltid är högst som tex tuppar. Det är ju lättare att få tag på bockar än på getter så därför hade det ju kunnat varit en lösning om det nu är bättre med tre än två.

Frågorna är många och jag hoppas svaren blir det med  ;)
Lycklig på landet i Medelpad med make, två söner, katt, höns och förhoppningsvis mer djur framöver...

glim

 • Gäst
SV: Ett bra antal getter?
« Svar #1 skrivet: 11 apr-09 kl 00:09 »
 Getter är liksom får flockdjur, färre en tre är inte att rekomendera. Idealet är nog 5-6 stycken.

Gruff

 • Inlägg: 4572
  • Östergötland
  • Caprifool
SV: Ett bra antal getter?
« Svar #2 skrivet: 11 apr-09 kl 12:18 »
Getter lever i matriarkat.

Anna

 • Inlägg: 850
  • -
SV: Ett bra antal getter?
« Svar #3 skrivet: 12 apr-09 kl 10:23 »
Så en bock hamnar inte automatiskt övers på rangordningen? Hade för mej att jag läst att de lever i matriarkat, men hade inte riktigt koll. Kommer en kastrrad bock att behandlas som vilken get som helst, alltså inte som en bock?
En annan fråga är hur tuffa mina nu ettåriga getter skulle kunna vara mot 1-2 killingar på några månader? Det kanske är omöjligt att säga. Känns osm att det hade avrit lättast att få tag på en vuxen get, men det är inte så lätt.
Lycklig på landet i Medelpad med make, två söner, katt, höns och förhoppningsvis mer djur framöver...

kaninkattohöns

 • Gäst
SV: Ett bra antal getter?
« Svar #4 skrivet: 12 apr-09 kl 16:26 »
Vad har du vunnit om bocken hamnar högst på rangordningen och vill ha all uppmärksamhet, godis, osv ?
Men om du betäcka dina getter så har du snart flera och mödrar och döttrar brukar håller litegrann ihop, så då är även den ranglägste inte riktig ensam.
 

Sussilo

 • Gäst
SV: Ett bra antal getter?
« Svar #5 skrivet: 12 apr-09 kl 17:08 »
Om jag ville utöka flocken, hade jag låtit betäcka mina getter - ett naturligt sätt att få fler djur utan stridigheter mot nykomlingar.

Anna

 • Inlägg: 850
  • -
SV: Ett bra antal getter?
« Svar #6 skrivet: 12 apr-09 kl 21:39 »
Jag kommer ju att betäcka dem (eller iaf den som är frisk så får jag se hur det går med den andra). Det blir dock inte förrän till hösten och killingar om ett år, och jag skulle helst utöka flocken tidigare än så. Har tänkt även tidigare på att ev skaffa iaf en get till, men nu när min ena get blev sjuk så kändes det genast som ganska viktigt att lösa det. Skulle jag mista en av mina getter av någon anledning så står jag genast med en ensam get, och vem vet hur snabbt jag skulle kunna hitta en ny utan att behöva åka till skåne för att hämta den.
Lycklig på landet i Medelpad med make, två söner, katt, höns och förhoppningsvis mer djur framöver...

Sussilo

 • Gäst
SV: Ett bra antal getter?
« Svar #7 skrivet: 13 apr-09 kl 00:29 »
Finns dvärggetter till salu här på alternativ.nu och även på Blocket. Jag skulle inte utöka flocken med en ensam nykomling, utan minst två i taget. Det blir rangstrider i början, sådant är getlivet. Men när alla accepterat sin plats brukar det gå bra.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser