Datum: 2 september, 2002 ;
Dessa skorpor blir lite hårda, men underbart mycket godare än alla skorpor med mjölk, smör och vitt mjöl i.
Lös ett paket jäst i en halv liter ljummet vatten, häll i en halv msk salt och 1-2 dl honung eller sirap. Tillsätt grovmalet helt vete (grahamsmjöl) till lagom degkonsitens och beartbeta en stund. Låt jäsa en timme och kavla sedan ut degen på två smorda plåtar till en knapp centimeters tjocklek. Skär rutor som är 8 cm i fyrkant med tjocka snitt. Låt jäsa en halvtimme och grädda sedan i 225°C tills de fått fin färg.
När rutorna svalnat lite delas de och halvorna läggs ut på plåtar med ”insidan” uppåt och gräddas tills de fått lite färg där också. Sedan ska alla skorpor torkas, antingen över vedspisen eller i ugnen på 50°C och luckan på glänt.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)