Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept till storbak i vedugn, någon som har?  (läst 3814 gånger)

AnetteK

  • Inlägg: 1891
  • Tänkaren....not=)
    • Skåne
Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« skrivet: 30 mar-09 kl 10:43 »
Jag skulle vilja ha recept till bröd för storbak i vedugn. Det ska vara limpor och degen ska kunna sättas samma morgon det ska bakas.
Någon som kan hjälpa mej?
Om en svart katt korsar din väg betyder det att den är på väg någonstans.
                                                                                                                         Groucho Marx

kattensixten

  • Inlägg: 7
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #1 skrivet: 13 apr-09 kl 21:15 »
Oj, vad dåligt med svar du fått. Men många här verkar ju vara duktiga på att baka.....
Jag har själv tillgång till vedugn nu så jag är också intresserad av recept.
Vad har du provat hitintills i vedugnen?

/ P
En del har tusen skäl till varför de inte kan göra det de vill göra.
När allt de behöver är ETT skäl, till varför de kan göra det.
 (sagt av en teckenspråkslärare)

H-K

  • Gäst
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #2 skrivet: 14 apr-09 kl 07:35 »
jag räcker upp min hand ;D

malines

  • Gäst
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #3 skrivet: 14 apr-09 kl 11:12 »
Hembygdsföreningen här bakar ofta brödkakor i vedugn, och då är det storbak som gäller. Vill du att jag förmedlar kontakt så hojta!

ingegärdsgårn

  • Inlägg: 294
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #4 skrivet: 14 apr-09 kl 15:13 »
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar

H-K

  • Gäst
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #5 skrivet: 14 apr-09 kl 15:14 »
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar


om du orkar ;) kan du inte plita ned hur du gör?

AnetteK

  • Inlägg: 1891
  • Tänkaren....not=)
    • Skåne
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #6 skrivet: 14 apr-09 kl 17:43 »
Hej!
Kruxet är att du vill baka samma dag- det finns nog inga sådana recept. Det jag har gäller 16 limpor och då skållar man rågmkölet- väntar 12 timmar och sedan i med jäst och honung och väntar ytterligare 10 timmar

Grannen gör så, men alla mått är på ett ungefär ;) Men jag ska försöka luska ut det.
Om en svart katt korsar din väg betyder det att den är på väg någonstans.
                                                                                                                         Groucho Marx

ingegärdsgårn

  • Inlägg: 294
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #7 skrivet: 15 apr-09 kl 10:58 »
8 liter vatten kokas och skålla sedan 2 kg rågmjöl
Låt stå 10-12 timmar
Ta 50 g jäst och rör upp i 1 liter vatten
Tillsätt detta till degen + 2 dl sirap och 10 tsk salt.
Låt stå 8-10 timmar
Rör i 2 kg rågsikt dela degen i 4 delar och arbetar in så mycket rågsikt  att degen blir hård.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Arbeta sedan upp till 12-16 kakor och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
Baka ca 1 h.
Jag brukar göra 1/4 sats!
Lycka till!

anvegard

  • Inlägg: 14
    • Västergötland
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #8 skrivet: 23 okt-10 kl 18:13 »
Jo, jag undrar vad det innebär att "skålla" rågmjölet? är det bara att hälla i rågmjölet i det varma vattnet?
Hur varm ska vedugnen vara? Jag har vara bakat pizza i min ugn och då ska den vara 400°C Antar att det blir för varmt för bröd...
/Marcus

8 liter vatten kokas och skålla sedan 2 kg rågmjöl
Låt stå 10-12 timmar
Ta 50 g jäst och rör upp i 1 liter vatten
Tillsätt detta till degen + 2 dl sirap och 10 tsk salt.
Låt stå 8-10 timmar
Rör i 2 kg rågsikt dela degen i 4 delar och arbetar in så mycket rågsikt  att degen blir hård.
Låt jäsa 1-2 timmar.
Arbeta sedan upp till 12-16 kakor och låt dem jäsa i 15-20 minuter.
Baka ca 1 h.
Jag brukar göra 1/4 sats!
Lycka till!

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Recept till storbak i vedugn, någon som har?
« Svar #9 skrivet: 23 okt-10 kl 18:15 »
Skålla är precis det . att hälla kokande vatten över mjölet och låta det stå tills det svalnat eller över natten .
Man får en lite sötaktig smak av rågen då .


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

309 gäster, 4 användare
Själv är bäste dräng, Stengrim, SandrosAnna, Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser