På YBs sidor finns ett mycket intressant Excelblad.
http://www.yb.nu/3_kalkyl.htmIfall man leker lite med siffrorna där, får man en uppfattning om vad som krävs. Bladet visar att man tjänar egentligen inget på att producera råvaran, det är förädlingen som ger kulorna. En biodling kan kompletteras med drottningodling, vaxförsäljning, redskapstillverkning, bitillsyningsmansuppdrag, import, smaksättning, ljustillverkning, etc, etc.
Själv har jag fått en bra inblick i mödorna med att vara yrkesbiodlare genom att vara medlem i Biodlarna och läser derans utmärkta tidning Gadden.
Min slutsats är att det finns två lägen. Småskaligt eller Storskaligt. Skillnaden ligger inte så mycket i antalet samhällen utan i graden av specialisering. Som ett exempel faller din förtjänst drastiskt ifall du inte säljer direkt. Har du stor produktion kan du inte sälja allt själv. Som småskalig är det även lättare att flyga under radarn på skattemasen men då förlorar man avdragsrätten för sina kostnader.
Med mitt odlingssystem och försäljningsystem slår jag i taket vid 10-15 kupor. Investeringar och tidinsats utöver det ger förmodligen dåligt lönsamhet.