Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Platta bröd, hur undvika?  (läst 12961 gånger)

von tratt

  • Inlägg: 283
    • Skåne
SV: Platta bröd, hur undvika?
« Svar #20 skrivet: 12 nov-18 kl 18:48 »
Jag tror att om man ska få upp höjden måste man forma rätt, annars får man ta för mycket mjöl :-/

Ovan som jag är gjorde jag nyligen en limpa som blev riktigt god, rätt hållbar också, men platt. Nästa gång med samma recept blev den hög och fin, jag tillämpade något klipp om hur man formar - men det blev olidligt trist smak och konsistens. Tredje försöket svalnar just nu...

Platta bröd har ev fördelen att de lättare blir rätt inuti? Jag vet tex att min mormor gjorde ett bröd som jag verkligen älskade, det var inte alls högt och ståtligt, men farligt gott...


Nina W

  • Inlägg: 3343
    • Värmland
SV: Platta bröd, hur undvika?
« Svar #21 skrivet: 12 nov-18 kl 19:29 »
Hur høga brøden blir beror delvis på glutenhalten i mjølet, mycket gluten ger høgre brød. Vetemjøl special innehåller mer gluten æn vanligt. Jag långjæser alltid mitt matbrød, oavsett sort, før då blir det godare. Ett knep før att det inte ska bli torrt ær att skålla det grova mjølet - alltså blanda ihop det med kokande vatten och sen låta den svalna av innan man blandar i jæst, vetemjøl, och om man vill, något mer också. Jag har testat att ha i mosade bønor och det blir lite saftigare då.

 

Magnus Skog

  • Inlägg: 13
SV: Platta bröd, hur undvika?
« Svar #22 skrivet: 01 mar-19 kl 15:17 »
Hej!
Har du provat att baka surdegsbröd? Det här brukar jag göra, med gott resultat. Brukar ha i lite, lite jäst som extra hjälp. Saltet minskar jag några gram också.. lycka till!

 https://m.youtube.com/watch?v=QuZKHJUvK0k


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser