Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad klarar MF135?  (läst 25777 gånger)

torbjorn

 • Inlägg: 13156
  • Medelpad
SV: Vad klarar MF135?
« Svar #20 skrivet: 01 sep-09 kl 08:48 »
Det brukar inte vara några större problem att få tag i delar till gamla engelska generatorer. Men ta inte för givet att det är kolen som är slut utan gör en ordentlig felsökning till att börja med. Det kan ju lika väl vara t ex något felkopplat, brända kontakter i laddningsregulatorn eller liknande.

Om en generator har gått så länge att kolen är utslitna så brukar det vara läge för en ordentlig renovering av den - plocka isär och tvätta ren allting, byta lager, svarva ner kollektor eller släpringar.

Har du tagit reda på om det är likströms- eller växelströmsgenerator?

Lasso

 • Inlägg: 54
  • Skåne
SV: Vad klarar MF135?
« Svar #21 skrivet: 01 sep-09 kl 22:20 »
Det är en likströmsgenerator.
Bor med bästa familjen på Sätaröds gård vid foten av Linderödsåsen där vi har hund, katt, Gotlandsfår,höns och Linderödsgrisar, Gotlandskaniner och odlingar som blir större och större för vart år.

torbjorn

 • Inlägg: 13156
  • Medelpad
SV: Vad klarar MF135?
« Svar #22 skrivet: 01 sep-09 kl 22:55 »
Ok. Då är det i alla fall ingen risk att den skadas av att batteriet har råkat vara felvänt.

Börja med att kolla alla elanslutningar mellan generator, laddningsregulator och hela vägen från laddningsregulatorn till batteriet.
Kolla också att både generator och laddningsregulator är ordentligt jordade. Lucas-regulatorer är ibland monterade med gummibussningar som vibrationsskydd, och då måste ju en jordledning finnas eftersom den inte kan jordas via fästskruvarna. Likaså om regulatorns stomme är av bakelit.

Följande gäller system med anslutningar märkta enligt Lucas' standard, men det förekommer också andra märkningar på en del engelska fordon:
Anslutningarna F (field) och D (dynamo) på laddningsregulatorn ska kopplas till motsvarande anslutningar på generatorn.
Om laddningsregulatorn har en anslutning märkt E (earth) så ska den jordas.
A (accumulator) ska kopplas till batteriet, via amperemätare om traktorn har sådan.
Om det finns en anslutning A1 så ska större strömförbrukare som t ex strålkastare matas via den.
Om traktorn har laddningskontrollampa så ska dess ena pol kopplas till D och den andra till ström efter tändningslåset.

Om det är lätt att ta av kåpan på laddningsregulatorn, så gör det och kolla att allt ser bra ut därinne. Rent och fint, inga sönderbrända spolar, inga vattenskador eller rostskador, reläkontakterna någotsånär rena och icke hopsvetsade. Kolla att alla reläankaren rör sig som de ska, att motsvarande kontakt slår om när de trycks in och att de fjädrar tillbaks ordentligt.

teufel

 • Inlägg: 406
SV: Vad klarar MF135?
« Svar #23 skrivet: 22 sep-09 kl 22:55 »
Sådärja! Då var MF135an hemma! :)

Det mesta verkar fungera fint. "Startar på ett kick, de e en makalös manick!" som Tretow sjöng...  ;D

Vänster dörr går inte att stänga ordentligt. Har inte varit påmonterad på en himla massa år, så det är kanske inte så konstigt då.
Var kan man få tag på en ny?

Hydraulikomkopplaren mellan trepunktslyften och hydrauluttaget är rejält trög och låter sig inte rubbas med mindre än en rörtång. Går det att reparera?

Sen har den problem med tomgång om man har kört länge på höga varvtal. Kör man t.ex. på väg och måste stanna och koppla ur, bör man ge lite lätt handgas först, annars stannar motorn. Nu vet man ju om det, men är det en lätt sak att ordna?


/P

Aqualize

 • Inlägg: 420
SV: Vad klarar MF135?
« Svar #24 skrivet: 23 sep-09 kl 08:36 »
Går det inte att bända fixa på något sätt så dörren går dit? Det fanns ju flera olika inklädda skyddsramar och hytter till traktorn. Men traktorskrotar är väl det enda tänkbara annars.

Är du säker på att det inte bara är hydraultryck som gör spaken svår att rubba? 175:an och 135:an är väl rätt lika i hydraulen, när jag ställer inre hydraulspaken (en av dem man reglerar trepunktslyften med) på "constant pumping" så är det väldigt svårt att röra spaken för att koppla om till frontlastarhydraulik. Man får helt enkelt ändra innan man ställer den till constant pumping.
Men har du ska inte ha den på constant pumping om du inte ämnar använda någon yttre hydraulik (yttre är allt annat än trepunktslyften, dvs tipputtag, frontlastare etc).

Om du inte fick med någon manual så kolla in www.maskinisten.net där du blir medlem och senare kan ladda ner dem. Speciellt att förstå hur hydraulen fungerar är ordagrant ett kapitel i sig.
« Senast ändrad: 23 sep-09 kl 08:39 av Aqualize »

teufel

 • Inlägg: 406
SV: Vad klarar MF135?
« Svar #25 skrivet: 23 sep-09 kl 10:20 »
Den gamla dörren har stått nånstans och underkanten har rostat och svällt upp. Har haft tre personer som har stått och tryckt dörren, men kolven går inte över blecket ändå. Funderar på att korta av blecket med en vinkelkap. Den håller väl inte jättetätt då, men det håller dörren stängd i alla fall, och så slipper jag binda fast dörren i ratten. :(

Spaken är lika svår att rubba även när traktorn är avstängd, och då har man väl inget tryck alls i systemet?
Har inte tänkt på hur skjutreglagen står faktiskt.

Jag fick inte med någon manual eller verkstadshandbok till själva traktorn, men en liten originalguide om hur själva hydrauliken fungerar, och hur man ska ställa reglagen i de vanligaste förekommande arbetsmomenten för traktorn.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

266 gäster, 2 användare
Palle500, Niklas Forsberg

* Forum

* Om tidningen ÅterBästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser