Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kattmat?  (läst 1542 gånger)

Cecilia

  • Gäst
Kattmat?
« skrivet: 17 sep-05 kl 12:36 »
Hejsan alla kattälskare!
Är på jakt efter billiga och nyttiga recept för mina gamla katter (15 år). Tycker att det skulle vara trevligt med att ge katterna lite hemlagad mat då och då. Annars äter dem Mjau, UTAN sås. Det avskyr dem... Så är det någon som har nåt tips så dela med er.

Tack på förhand
Cecilia

Anthea

  • Gäst
Re:Kattmat?
« Svar #1 skrivet: 17 sep-05 kl 13:48 »
Hej!

Det finns en bok som heter "Hund- & kattkokboken". Den har några år på nacken, men kolla på biblioteket eller antikvariat.net.

/Maria

Grumphy

  • Gäst
Re:Kattmat?
« Svar #2 skrivet: 17 sep-05 kl 14:54 »
Jag brukar ge mina lite rått nötkött emellan åt( inget billigt men men), de älskar det !
Annars e de mest Mjau här med samt lite torfoder (pacific för vuxna katter).

Morsans katt fick alltid matrester, sås å potatis lite fisk eller kött som de själva hade haft till middag.

Annars tror jag det är svårt att konkurera prismässigt men nyttighetsmässigt finns det potentioal då man ska komma ihåg att katter e utpräglade kött ätare och de äter som regel hela djuret och får på så sätt i sig allt de behöver.

Så fågel, nöt, lamkött och fisk kompliterat med vitaminer för katt så kan man få ett bra foder.

Ha de gött !

Cecilia

  • Gäst
Re:Kattmat?
« Svar #3 skrivet: 17 sep-05 kl 16:35 »
Tack för tipsen!
Hund och kattkokboken har jag redan men visste inte om den fortfarande höll efter alla råd...Så jag får väl ta mig en titt igen  :).
Ja rått kött gillar ju katter. När jag bodde hemma fick mina katter grishjärta, de blev fullkomligt galna av extas och kunde knappt bärga sig innan maten hamnade i matskålarna. Det där med rester och vitaminer låter inte så dumt!


zwiggy

  • Inlägg: 9
Re:Kattmat?
« Svar #4 skrivet: 17 sep-05 kl 23:07 »
Vill bara nämna detta. Ingen av mina katter äter nötkött. Har provat vid flera tillfällen. Min dotters katt var på besök i somras och han åt glatt nötkött. Underligt eller hur?
;)
« Senast ändrad: 17 sep-05 kl 23:08 av zwiggy »

Cecilia

  • Gäst
Re:Kattmat?
« Svar #5 skrivet: 18 sep-05 kl 10:40 »
Ja jag har hört om katter som bara gillar fisk. Det kanske blir en gammal vana. Ingen katt är den andra lik...Mina katter gillar inte vitamintabletter men mina gamla katter älskade dem så mycket att de drog in klorna och greppade tabletterna lidelsefullt, bara för att inte skada mig. Så söta. Köpte apropå kattmat en burk som hette kattens favorit. De älskade den men när jag tittade på innehållsförteckningen innehöll den 82% vatten och socker! Låter ju inte så bra.

I@

  • Gäst
Re:Kattmat?
« Svar #6 skrivet: 18 sep-05 kl 13:24 »
Hej!
När man ska laga hemlagat åt katter är det stor risk för att de inte får i sig det livsviktiga proteinet Taurin.
Jag brukar alltid rekomendera torrfoder till katter. Jag själv ger mina katter Royal Canin. Visst kan man tycka att det är dyrt i inköp, men i längden blir det billigare än andra torrfoder, med tanke på kattens hälsa, mm. Det är definitivt mycket billigare än burkmat, då det innehåller ca 90% vatten, och vatten har man ju i kran ;). Torrfoder är även bra för kattens tänder, då det masserar tandköttet och förebygger tandlossning och tandsten ;). Det man måste tänka på när man ger torrfoder är att katten MÅSTE ha fri tillgång till friskt vatten vid sidan om.

MVH Ia  :D  
« Senast ändrad: 18 sep-05 kl 13:25 av I@ »

Grumphy

  • Gäst
Re:Kattmat?
« Svar #7 skrivet: 18 sep-05 kl 15:29 »
lite knepigt de där med vad katter gillar, men jag tror att det är så att en viss prägling sker på den fronten.

Mina katter e tokiga i ostbågar   :o inget jag matar dem med, men skulle jag vid något tillfälle glöma en skål på bordet så kan man ge sig katten på att den är besudlad. Smulan fiskar galant upp dem och pillar ner dem på golvet så där oskyldigt som bara katter kan göra och sen leks det innan de förtärs emedans Sigge "bara" sitter och slickar på dem. ibalnd moste man smyga på dem för att få förklaring till en del skumiteter som försigås ;)

Men men det är vicktigt som sagts ovan att man tänker ett steg längre än plånboken när man köper mat, tandsten e ett bekymmer coh njurproblem speciellt hos han katter och synen försämras om taurin saknas i kosten o.s.v. så de e sant de som e sagt att riktiga torfoder e vart att sattsa på !

Alore

  • Gäst
Re:Kattmat?
« Svar #8 skrivet: 18 jan-06 kl 00:59 »
Mina katter är inte heller särskilt förtjusta i nötkött. De äter hellre inälvor, äggula (ge inte vitan, den hiindrar upptag av b-vitamin!) och fisk.

Lite recept finns här: www.devonrex.se/kokbok . Om du ändå har ett bra torrfoder som bas (dvs Royal Canin, Hill's, Iams, Eukanuba - INTE whiskas eller pussi eller nåt liknande!) kan du även blanda lite på egen hand. Något som brukar vara populärt är som sagt inälvor. Så köp ett par grishjärtan, koka ett par morötter, släng i ett par äggulor och en klick osaltat smör, och kör allt i mixern. Brukar vara riktigt gott, tycker katterna! Om dina katter är lite runda bör du dock inte ge smör i, såklart, men gamla katter blir ju ofta lite taniga.

Som åsnemor skriver så är gamla värphöns också ett bra alternativ! Om du slaktar, plockar den, tar ur den och tar bort huvudet kan du köra hela hönan i en köttkvarn (om du har någon). Benen som mals ner ger ett bra tillskott av kalk.

Råa kycklingvingar är också poppis! Var inte orolig för benen. En katt äter ju ofta småfåglar och möss ute, och den pillar inte bort benen då. ;) Benen är HELT ofarliga sålänge de inte är tillagade. Vid uppvärmning blir de dock spröda och kan splittras och fastna i halsen - inget skoj alls. Så, råa ben = toppen! :) Rå fisk däremot är ingen höjdare, den ska alltid kokas.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser