Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Den stora matpornografiska bildtråden  (läst 11378 gånger)

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #40 skrivet: 28 nov-08 kl 07:51 »
Där där såg goda ut, storlyckansanna!  :P
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

Appeltorp 12

  • Inlägg: 152
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #41 skrivet: 29 nov-08 kl 10:06 »
Har kaoao, och kakaosmör... Vill ha ett grundrecept på en choklad man han göra själv, typ enklare chokladkaka. Har letat i böcker men alla använder redan färdiga chokladkakor. Finns säkert fler än jag som vill kunna göra själv, och veta att man det man gör är rent. 


Om det är en chokladkaka/chokladråvara du är ute efter så skulle jag rekommendera dig att istället leta upp en chokladbutik och köpa en bättre sort. Om du frågar snällt i en choklateria där de själv arbetar med choklad så får du säkert köpa deras råvara. Har du företag kan du beställa Felchlins choklad ifrån ÅSÖ, fast vi pratar 6kg förpackningar då, barnen blir väl alltid glada iofs.  ;D

Alla de större producenterna gör choklad utan konstiga tillsatser (alltså inte Marabou då utan Valrhona, Amedei, Felchlin osv.)
Det är normalt att kvalitetschoklad choklad innehåller: Cacaomassa, Cacao fett, socker, soyalecitin och vanilj. Ingenting annat får förekomma i choklad och cacaohalten (cacaomassa + cacaofett) måste vara 35% eller mer.

Jag ska inte säga att det är omöjligt för dig att göra choklad hemma, men det går inte att göra med dina ingredienser.
Cacao är en restprodukt från choklad industrin och används inte till att göra choklad av, oftast kommer den från Afrikanska Forastero plantage och håller väldigt låg kvalitet chokladmässigt.

Vad du kan göra om du verkligen verkligen vill göra egen choklad, det är att köpa en påse cacaobönor, det är av dem man gör choklad.

Väg upp cacaobönor och socker så att bönorna är 65% och sockret är 35%
Rosta bönorna i ugnen eller stekpannan, olika hård rostning kommer att ge mycket olika karaktär.
Om bönorna är oskalade så måste du nu skala dem.
stoppa bönorna i en blender (en såndär hög glas mixer)
kör tills temperaturen på massan når 60C, tillsätt socker och kör vidare tills du kommer upp i 80C (friktionen kommer att höja temperaturen långsamt)
Smaksätt ev. med lite vanilj stång (inte vanilj/vanilin pulver, då kan du lika gärna köpa din choklad på konsum färdig)
Nu häller du upp den smälta chokladmassan i t.ex. en plastmugg eller liknande.
När den har stelnat har du choklad.

Nu har du två alternativ, det ena är att använda den som drickchoklad, då behöver du inte göra något mer, uten bara vispa upp den i varmt vatten och grädde, alt. mjölk. (kombinationen vatten grädde är godare än mjölk)
Det andra är att göra en chokladkaka, då måste du temperera chokladen.

Man tempererar den bland annat för att den ska få en trevlig konsistens och inte bli vit på ytan, stoppa den i mikron och värm till 50 grader ta ut och rör (rör långsamt hela tiden, rör inte ner luft i chokladen) tills den är nere i 28, micra upp till 32. Detta är exakta temperaturangivelser, man kan inte höfta. (kommer du upp i 52 är den förstörd, kommer du över 32  eller under/över 28 får du börja om från början)

När du nu har tempererat den så kommer den att krympa något när den stelnar, det innebär att du kan gjuta den i valfri form och lätt få ut den sedan, otempererad choklad kan du inte gjuta, du får diska ut den ur formen.

Nu har du choklad som håller i pricip hur länge som helst (flera år) och är färdigtempererad. Om du ska dekorera med den eller arbeta med den så tänk på att tempereringen släpper mellan 32 och 34 grader, det går att smälta 65% choklad vid 32 om man har tålamod och är noggrann.


Kontentan av det hela är att du kan absolut göra din egen choklad hemma, det kan vara både roligt och givande för både stora och små, men som mer än ett experiment är det inte så aktuellt.

Ska du faktiskt använda chokladen så är det lättare och förmodligen också godare om du köper en påse chokladråvara från någon av leverantörerna. Då vet du vad den innehåller, att det är hög kvalitet och framförallt att den inte kommer från ett Afrikanskt plantage med barnarbete och slavlöner.

Räkna med att du får ge mellan 150 och 200 kr/kg för en bra 65% chokladråvara.
Jag skulle nog rekommendera att gå ihop med ett par familjer och köpa en låda choklad (3 påsar á 2kg/st, minsta förp.) då vet du att det är jättebra kvalitet.  (den mörka chokladen som inte innehåller mjölk håller i många år)

Förlåt för det långa inlägget, jag lova att återkomma med risotto bilder ikväll.
Restaurang, getter, höns, kaniner, nyfödd dotter, vacker fru, renoveringsprojekt till skånelänga.

LillaMor

  • Inlägg: 219
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #42 skrivet: 30 nov-08 kl 17:33 »
Tack! :D Äntligen något att jobba efter! Var får man tag på bönorna någonstans...?
Håller en blender för att gå så lång tid?

Vargflikkan

  • Inlägg: 167
  • På lätta tassar...
    • Dalarna
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #43 skrivet: 27 jan-09 kl 14:50 »
Åh vilken kul och inspirerande tråd!
Här är mina bidrag, köttgryta med färska örter och mitt hembakta bröd med rågmjöl, dinkel, filmjölk och massor av nötter och torkad ekologisk frukt i!
Naturkär dalatös med stor kärlek till lantliv och en nära kontakt med djur och skog…
Har hund, Gotlandskanin och planerar att skaffa Hedemorahöns...

Appeltorp 13

  • Gäst
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #44 skrivet: 29 jan-09 kl 11:17 »
Åh, så mumsigt det ser ut!  ;D

Vårvind

  • Inlägg: 168
  • Lancashire Heeler, världens mesta hund
    • Skåne
    • Honey Veigas Kennel
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #45 skrivet: 29 jan-09 kl 19:54 »
Ett litet strå till stacken

Egengjord sojamjölk och nybakade bullar med dinkel,linfrö och lite annat.
Lev idag.......imorgon kan det vara försent

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #46 skrivet: 08 feb-09 kl 11:42 »
Nu blev jag påmind om att jag inte ätit frukost ännu... det såg gott ut!  :)
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

1484

  • Inlägg: 17
    • Dalarna
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #47 skrivet: 08 feb-09 kl 20:00 »
Hallon muffins

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #48 skrivet: 09 feb-09 kl 12:43 »
Hallon muffins

Yum, yum.

Snyggt med det matchande ljuset också :)
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #49 skrivet: 22 apr-09 kl 20:03 »
Soppa och bröd med kirskål som blev dagens luch
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

mimmismat

  • Inlägg: 140
    • Mimmis Mat
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #50 skrivet: 25 apr-09 kl 18:08 »
Vingklippt, Vilken underbar måltid du bjuder på! Jag beställer ett bord för två, tack!

Vi har grillat av vårens skörd av paltsternackor, så här blev det! Serverad en ädeloströra till som satt som handen i handsken till. Recept, bilder och odlingstips finns på bloggen för er som vill.



http://mimmismat.wordpress.com/2009/04/25/varens-palsternacka-och-algfile-pa-grillen/

ErikMartinson

  • Inlägg: 19
  • Goddag
    • Västergötland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #51 skrivet: 29 apr-09 kl 22:01 »
Gud vilka underbara rätter alla bjuder på :)

Ska försöka göra till chocklad till valborg. Något tips på vart man kan köpa det i en livsmedels affär? Vore roligt att bjuda mormor på :)

Men gud vad sugen jag blev på palsternackor och soppa nu  ;D Har dock inga bilder på min mat, men ska skicka från kameran till datorn imorn :)

Mvh. Erik
Erik Martinsson, Härryda kommun. Kille på 14 år.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #52 skrivet: 30 apr-09 kl 09:21 »
Jag fattar inte vad det är du vill bjuda mormor på? Choklad?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Dandelia

  • Gäst
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #53 skrivet: 30 apr-09 kl 10:28 »
Tror hon vill impa på mormor med egenhändigt tillverkade chokladpraliner ;D

Här kan du köpa vad som behövs:
http://www.crearome.se/

Korrektion: Här finns kakaosmör och kakaomassa, ekologiskt. Vad som mer behövs vet jag inte.
« Senast ändrad: 30 apr-09 kl 10:38 av Dandelia »

ErikMartinson

  • Inlägg: 19
  • Goddag
    • Västergötland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #54 skrivet: 30 apr-09 kl 10:47 »
Tror hon vill impa på mormor med egenhändigt tillverkade chokladpraliner ;D

Här kan du köpa vad som behövs:
http://www.crearome.se/

Korrektion: Här finns kakaosmör och kakaomassa, ekologiskt. Vad som mer behövs vet jag inte.


Helt rätt  ;D Tack så mycket för tipset :)
Erik Martinsson, Härryda kommun. Kille på 14 år.

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #55 skrivet: 19 maj-09 kl 22:32 »
Husets soppa... mums!  ;D
Höns, stickning och pelargoner

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #56 skrivet: 19 maj-09 kl 23:14 »
 ;D ;D

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #57 skrivet: 20 maj-09 kl 07:09 »
Och nu har du räddat min dag :D

Tack för den goda skratten :-*
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #58 skrivet: 20 maj-09 kl 11:45 »
Min senaste söndagsmiddag; ugnsstekta potatisklyftor med rosmarin, karréskiva från linderöd/vildsvin, rödvinssås och broccoli. Till detta en kall öl.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Den stora matpornografiska bildtråden
« Svar #59 skrivet: 20 maj-09 kl 14:56 »
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

553 gäster, 2 användare
Okulärbesiktning av Byrålåda, Fiat

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser