Har kaoao, och kakaosmör... Vill ha ett grundrecept på en choklad man han göra själv, typ enklare chokladkaka. Har letat i böcker men alla använder redan färdiga chokladkakor. Finns säkert fler än jag som vill kunna göra själv, och veta att man det man gör är rent.
Om det är en chokladkaka/chokladråvara du är ute efter så skulle jag rekommendera dig att istället leta upp en chokladbutik och köpa en bättre sort. Om du frågar snällt i en choklateria där de själv arbetar med choklad så får du säkert köpa deras råvara. Har du företag kan du beställa Felchlins choklad ifrån ÅSÖ, fast vi pratar 6kg förpackningar då, barnen blir väl alltid glada iofs.

Alla de större producenterna gör choklad utan konstiga tillsatser (alltså inte Marabou då utan Valrhona, Amedei, Felchlin osv.)
Det är normalt att kvalitetschoklad choklad innehåller: Cacaomassa, Cacao fett, socker, soyalecitin och vanilj. Ingenting annat får förekomma i choklad och cacaohalten (cacaomassa + cacaofett) måste vara 35% eller mer.
Jag ska inte säga att det är omöjligt för dig att göra choklad hemma, men det går inte att göra med dina ingredienser.
Cacao är en restprodukt från choklad industrin och används inte till att göra choklad av, oftast kommer den från Afrikanska Forastero plantage och håller väldigt låg kvalitet chokladmässigt.
Vad du kan göra om du verkligen verkligen vill göra egen choklad, det är att köpa en påse cacaobönor, det är av dem man gör choklad.
Väg upp cacaobönor och socker så att bönorna är 65% och sockret är 35%
Rosta bönorna i ugnen eller stekpannan, olika hård rostning kommer att ge mycket olika karaktär.
Om bönorna är oskalade så måste du nu skala dem.
stoppa bönorna i en blender (en såndär hög glas mixer)
kör tills temperaturen på massan når 60C, tillsätt socker och kör vidare tills du kommer upp i 80C (friktionen kommer att höja temperaturen långsamt)
Smaksätt ev. med lite vanilj stång (inte vanilj/vanilin pulver, då kan du lika gärna köpa din choklad på konsum färdig)
Nu häller du upp den smälta chokladmassan i t.ex. en plastmugg eller liknande.
När den har stelnat har du choklad.
Nu har du två alternativ, det ena är att använda den som drickchoklad, då behöver du inte göra något mer, uten bara vispa upp den i varmt vatten och grädde, alt. mjölk. (kombinationen vatten grädde är godare än mjölk)
Det andra är att göra en chokladkaka, då måste du temperera chokladen.
Man tempererar den bland annat för att den ska få en trevlig konsistens och inte bli vit på ytan, stoppa den i mikron och värm till 50 grader ta ut och rör (rör långsamt hela tiden, rör inte ner luft i chokladen) tills den är nere i 28, micra upp till 32. Detta är exakta temperaturangivelser, man kan inte höfta. (kommer du upp i 52 är den förstörd, kommer du över 32 eller under/över 28 får du börja om från början)
När du nu har tempererat den så kommer den att krympa något när den stelnar, det innebär att du kan gjuta den i valfri form och lätt få ut den sedan, otempererad choklad kan du inte gjuta, du får diska ut den ur formen.
Nu har du choklad som håller i pricip hur länge som helst (flera år) och är färdigtempererad. Om du ska dekorera med den eller arbeta med den så tänk på att tempereringen släpper mellan 32 och 34 grader, det går att smälta 65% choklad vid 32 om man har tålamod och är noggrann.
Kontentan av det hela är att du kan absolut göra din egen choklad hemma, det kan vara både roligt och givande för både stora och små, men som mer än ett experiment är det inte så aktuellt.
Ska du faktiskt använda chokladen så är det lättare och förmodligen också godare om du köper en påse chokladråvara från någon av leverantörerna. Då vet du vad den innehåller, att det är hög kvalitet och framförallt att den inte kommer från ett Afrikanskt plantage med barnarbete och slavlöner.
Räkna med att du får ge mellan 150 och 200 kr/kg för en bra 65% chokladråvara.
Jag skulle nog rekommendera att gå ihop med ett par familjer och köpa en
låda choklad (3 påsar á 2kg/st, minsta förp.) då vet du att det är jättebra kvalitet. (den mörka chokladen som inte innehåller mjölk håller i många år)
Förlåt för det långa inlägget, jag lova att återkomma med risotto bilder ikväll.