Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bröd som luktar alkohol  (läst 20752 gånger)

Eva

  • Inlägg: 197
  • Balans, harmoni, gemenskap, eftertanke, mening
    • Värmland
Bröd som luktar alkohol
« skrivet: 12 sep-05 kl 01:31 »
Ibland när jag bakar så blir det "fyllebullar" o jag undrar om nån här vet vad jag gör för fel?
Jag vill bo med skogen i ryggen.

Grumphy

  • Gäst
Re:Bröd som luktar alkohol
« Svar #1 skrivet: 12 sep-05 kl 11:07 »
Du kanske låter degen jäsa lite förlänge, alkohol är ju en rest produkt presis som koldioxiden (som gör brödet fluffigt) vid jäsning.
Detta borde ju dock förångsa vid själva bakningen så kolla tempen på ugnen oxo.
Annars vette gudarna vad de som hander å sker.

Ha de !

HP

  • Inlägg: 193
    • Ångermanland
Re:Bröd som luktar alkohol
« Svar #2 skrivet: 12 sep-05 kl 13:02 »
Min pojkvän säger; "Ha inte i så mycket sprit i degen..." :P
If You Run You'll Just Die Tired

Eva

  • Inlägg: 197
  • Balans, harmoni, gemenskap, eftertanke, mening
    • Värmland
Re:Bröd som luktar alkohol
« Svar #3 skrivet: 18 sep-05 kl 16:25 »
 ;D det där sista med att inte ha så mkt sprit i degen, borde stämma in på hur jag gör när jag bakar...

Kanske ska jag inte sätta degbunken vid spisen, blir för varmt? Brukar låta det jäsa i 20 minuter kanske, eller tills degen ser ok ut. Nu har jag provat att grädda bröden lite längre o för att undvika att det blir bränt tog jag aluminiumfolie ovanpå plåten, då blev det fin-fint! :D
« Senast ändrad: 18 sep-05 kl 16:25 av Eva »
Jag vill bo med skogen i ryggen.

Väinämöinen

  • Gäst
Re:Bröd som luktar alkohol
« Svar #4 skrivet: 11 jan-06 kl 17:13 »
Kanske ska jag inte sätta degbunken vid spisen, blir för varmt? Brukar låta det jäsa i 20 minuter kanske, eller tills degen ser ok ut. Nu har jag provat att grädda bröden lite längre o för att undvika att det blir bränt tog jag aluminiumfolie ovanpå plåten, då blev det fin-fint! :D

Om du trycker lite lätt med pekfingret på bullarna/brödet och det "studsar tillbaka" så har det jäst klart. Vill du ha bra konsistent på degen ska du rulla en bit av degen till en boll och dra ut den. När den inte spricker så är den färdigblandad.
« Senast ändrad: 11 jan-06 kl 17:13 av Väinämöinen »

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Bröd som luktar alkohol
« Svar #5 skrivet: 13 jan-06 kl 16:43 »
Mycket sötsaker i degen och för hög jäsningstemp, ger alkohol i sån mängd att det luktas, det blir ALLTID sprit i bullen, men tyvärr kan ingen fylla tagas hur många man än äter.

Vissa människor känner spritlukt, i normala degar, de har ett i dessa avseenden begåvat luktsinne.

Under kriget tog bagerier vara på spriten, och körde sina bilar.
« Senast ändrad: 13 jan-06 kl 16:46 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Ida11

  • Inlägg: 46
Re:Bröd som luktar alkohol
« Svar #6 skrivet: 09 mar-06 kl 17:52 »
Har du surdeg så som har stått utan tillräcklig matning några dagar ge en kraftig karaktär av alhohol i degen.

Jag har också bråkat med någon skum bi smak i allt bröd här hemma även köpt. Så fort det legat hemma någon dag, eller varit fyst så smakar brödet här hemma "plast" eller någon oangenäm smak åt det hållet.

Det måste vara brödälskande plastsmakbaciller i luften.. eller något annat helmysko!

Du har säket fyllebaskislusker hemma hos dig som gillar brödet.

davidB

  • Inlägg: 203
    • Västergötland
Re:Bröd som luktar alkohol
« Svar #7 skrivet: 06 apr-06 kl 11:10 »
Jag fick för ett par dagar sedan ett recept på en frukt kaka. Om det är något liknande brödrecept du har så kan jag förstå om det luktar sprit.

                      Fruktkaka

1 dl socker
4 ägg
2 dl torkat frukt
1 tsk salt
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky

Ta fram en mellanstor skål. kolla whiskyn genom att smaka.
Häll whiskyn i ett decilitermått och drick. upprepa.

sätt på elvispen. smaka återigen på whiskyn,
för att se om den fortfarande håller kvaliten.

blanda 1dl smör i en storskål, lägg till 1 msk socker och
vispa igen. kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp.

schtäng av elvischpen. knäck två hönor och schläng i schkålen,
med all torkat fjukt. schätt på elvischpen igen.
om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en
muvschkrejsel.

schmaka sen om whiskyn fortfarandre är god

schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt.
de e inte schå noga.
kolla whiskyn

schila citronsaften. läggtill en mat...sched...och schåsocker -eller
nåt, va fan!
schmörj ugnen. Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga
av elvischpen

schläng ut schkålen genom fönschtret,och...schå kolla schen whiskyn.

gå å legg dej .... vem fanvill ha fjuktkaka
Jag är ingen expert men jag gillar att klura ut lösningar och experimentera för att finna ett billigt alternativ.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1264 gäster, 2 användare
MickeMård, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser