Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Utegrisar  (läst 2839 gånger)

Skogstrollet

  • Inlägg: 251
    • Skåne
Utegrisar
« skrivet: 11 sep-05 kl 11:06 »
Hej och hå, hoppas på att få lite kloka svar från någon:

När man har utegrisar - behöver de då bli äldre innan det är dags för slakt ? Är de mindre till växten? Blir köttet sämre, torrare, av att grisarna får så mycket mer motion - alltså mindre fett ? Kan deras inhängnad vara för stor?
 ???
/skogstrollet

Johan1

  • Inlägg: 94
Re:Utegrisar
« Svar #1 skrivet: 11 sep-05 kl 17:40 »
hej hej
Jag jobbar på en gård med ekologiska utegrisar som sin specialite. suggorna är vanliga lantras/yorkshire som korsats med vildsvin-galtar tidigare för att de ska tåla "utelivet" bättre. Nu används också linderödssvin-suggor som korsas med duroc-galtar.

Köttets smak beror på vilket foder och vilken ras det är, linderödssvinen har alltid mer viltsmak än lantrassvin trots att dom växt upp som "syskon", med samma foder och att dom växt upp ute.

Enligt krav så ska en sugga med smågrisar helst ha 1 ha  mark, smågrisarna går ju sedan kvar fram till slakt på den marken efter att dom blivit avvanda från suggan.
Om man räknar med ca 10 smågrisar efter suggan så blir ju det ca 0,1 ha mark per slaktsvin
 

bladhis

  • Inlägg: 365
    • Västergötland
    • www.prastakvarna.se
Re:Utegrisar
« Svar #2 skrivet: 11 sep-05 kl 23:46 »
Hur pass klarar sig en gris på enbart "bete"? Funderar på att ha några grisar som bökar/plöjer upp en föredetta slybeväxt åkermark som fåren gått och betat av detta året. Tänkte låta grisarna bearbeta marken så slipper plogen att slita hårt i stubbarna. De tycker ju tom att det är roligt.

/Bladh

Johan1

  • Inlägg: 94
Re:Utegrisar
« Svar #3 skrivet: 12 sep-05 kl 14:50 »
Hej
En fullvuxen gris kan nog klara ungefär halva sin  " försörjning" på betet, beroende på storleken på betet.
Grisar som växer behöver ännu mer vanlig utfodring, beroende på hur snabbt och hur feta man vill att dom ska bli innan slakt.
   

Tony

  • Gäst
Re:Utegrisar
« Svar #4 skrivet: 29 sep-05 kl 07:22 »
Hej
Att köttet skulle bli tort för att dom rör sig är fel, köttet blir rödare då de bökar å äter rötter, jord finns ju på rötterna , mycke järn, det feta kan man ju skära bort efter man att har tilllagat köttet. det bästa är att området är så stort att de inte blir uttråkade utan håller dom sysselsatta.


tony

kvarnåkungen

  • Inlägg: 271
  • n´henke
    • Jämtland
    • elins blogg!
Re:Utegrisar
« Svar #5 skrivet: 21 dec-05 kl 21:33 »
jo jag tänkte såhär... hur är dety med hållning av vildsvin och är dom effektivare i böknings- bearbetning av rotig och igenväxande marker??
bohem-torpare


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

390 gäster, 3 användare
Stengrim, mommo, Gröfre Slissing

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser