Till skillnad från Anders Skarlind har jag erfarenhet av att fröodla bondböna. För att få grobart frö måste de vara färdiga när du skördar baljan, dvs att baljan är svart, helst också sådär tunn som den blir som mogen, själva baljväggen alltså. Är den svart men inte inte mogen kan du torka dem luftigt och svalt, inte varmt för då brukar de ruttna.
Varför är inte fröna färdiga nu? Det borde de vara.
Äta dem halvmogna går ju bra, så ät upp dem.
Jag har väl fröodlat bondböna tio-tjugo gånger sisådär.
Visst ska baljorna vara svarta och helst intorkade. Allt annat är nödlösningar. Frågan hur långt man kan sträcka sig i nödlösningar intresserar nog mest den som vill rädda en sort, som det kanske inte går att få tag på mer utsäde av.
Jag kommer inte precis ihåg mina egna erfarenheter när det gäller att skörda gröna baljor (utom nedanstående, som inte är utvärderat).
Jag skulle tro att om de fortfarande är mycket köttiga och saftiga så spelar det större roll än förgen. Men jag vet inte.
Luftigt och svalt under eftermognaden låter bra. Måttlig luftfuktighet kanske också? Varken för torrt eller fuktigt? Värme och torka brukar leda till brådmognad hos omogna fröställningar. Vill minnas att jag varit med om det även för bondböna.
Bra fråga varför de inte är mogna ännu. Jag har i år sått en amerikansk sort som uppenbart inte är anpassad till vårt klimat. Den har inte ens fått baljor, bara blommor. Den kom igång sent, och bara några plantor. Kanske även något med pollineringen som inte stämt. Jag skulle även tro att årsmånen varit dålig.
Ifjol odlade jag en annan amerikansk sort (Aprovecho Select) som gick bra, men de mognade väldigt sakta och drabbades då av frost. Jag skördade grön-svarta och delvis frostskadade baljor. Bönorna ser inte bra ut, men enstaka är bättre. Ska bli intressant att så dem, kanske nästa år. Sorten verkar bra, och kan den komma över den första krisen och ge en lyckad fröskörd, så har den troligen fått en bättre lokalanpassning.