Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....  (läst 21115 gånger)

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #20 skrivet: 10 okt-08 kl 23:27 »
en bockhov med beslag med endast 3 söm. Det är en framhov.

Den tjocka vita linjen är den vinkel som hovbenets tådel skulle ha efter en korrekt verkning (och då även sömmen som är tejpad på hovväggen).

Den tunna röda linjen visar på de benförändringar som börjat visa sig eftersom leden är belastad alldeles för långt fram i ledytan och hästen har ett konstant tryck på hovbenets tådel. Det har börjat bli en liten "ski tip" i yttersta tå delen. Ett friskt hovben är helt rakt ända ut så att säga. (Ytters sällan man ser ett hovben helt utan benförluster pga för höga trkter, trånga sidor och tåkappor.)

De gröna linjerna är ungefär som hovkapselns vinklar borde vara efter en verkning, alltså ett markparallellt hovben. Man kan också se att lamellerna i tådelen är lite sträckta. Alltså att avståndet mellan hovbenet och hovväggen inte är den samma i båda ändar av sömmen. Sträckta lammeller kommer av att belastningen i hoven ligger för mycket i tådelen och det gör att hovbenets spets ligger lågt i hovkapseln och därmed påverkas av sulan. Eftersom hoven är skodd kan inte sulan sjunka undan när hästen belastar hoven och det blir då klämmskador på sulläderhuden där hovbensspetsen trycker. Det stryper blodcirkulationen till sulläderhuden och det produceras då sämre med sulhorn lokalt i området (sulläderhuden får sin enda blodförsörjning via kransartärer som löper utefter hovbenets nedre kant.) Konsekvensen blir tunnare sula och så småning om risk för att hovbenet "tittar ut". (Många hästar har ett litet halvcirkelformat "hål" eller "urgröpning" i sin sula i tåns spets som en följd av brant hovben/höga trakter. Allt horn växer framåt nedåt även sulhornet, därför "täcker" horn som är producerat längre bak i sulan över det området där inget horn producerats, men sulhornet under hovbensspetsen är tunnare än vad som är bra för hästen. ) Så länge belastnigen är hög i framdelen av hovkapseln kommer det även vara högt tryck i kronranden och papillerna som producerar vägghornet kommer att producera lägre kvantitet och kvalitet av hovvägghorn/hornrör och dessutom komprimeras dessa mer i tån än i trakten + att de slits underifrån.

Så länge hovbenet inte är markparallellt kommer det att förlora benceller i den nedre delen av tån vilket kommer leda till minskad konkavitet (hovbenet är välvt undertill). Leden mellan hovben och kronben kommer kroppen istället försöka stabilisera genom att ligamenten runt leden förbenas, och om inget görs utvecklas t ex ringkota.

Det lilla runda benet mellan hovbenet och kronbenet är strålbenet.

Häst med denna typ av bockhov där man har en ledförändring = vinkeln mellan hovben och kronben är bruten, kommer ha en lång rehabilitering med täta verkningar(helst varje vecka) och mycket rörelse framför sig innan ligament och leder och hovens funktion är normaliserade igen. Ligament har låg ämnesomsättning och kräver mycket rörelse och tid innan de formas om. Under tiden måste man hela tiden verka så att inte den felaktiga vinkeln gynnas, och slitage och komprimering av horn arbetar emot läkning så länge som ligamenten inte anpassat sig. Görs inte en rehabilitering kommer det blir ledinflamationer och hovbensförluster som tar kål på kusen. Beslaget gör endast att ämnesomsättningen i hoven blir lägre och möjligen att det förhindrar visst slitage i tådelen. Men man kommer inte till rätta med den brutna leden om man inte verkar för ett markparallellt hovben och eftersom trakten växer mycket fortare än tån kommer det behövas skos om varje vecka i så fall. Bättre då att välja en boots som förhindrar slitage på slitande underlag och som inte hindrar hovmekanismen för övrigt.

Varför hästen fått bockhov? I de allra flesta fall på grund av felaktig hovvård, för lite rörelse på fast underlag. Unga hästar/föl som blir stående inne i box i djupa bäddar och som inte verkas korrekt = markparallellt hoveben, höga hörnstöd som gör ont att trampa på eftersom läderhuden ovanför och som producerar hörnstödshornet kläms mellan det hårda hornet och djupa böjsenan/hovbenet/strålbenet. DET GÖR ONT och hästen undviker att belasta trakten för att undvika smärtan. Ond cirkel bildas eftersom tån nöts och trakten inte komprimeras under tyngd. Hästen ställer hoven in under sig vilket bidrar ännu mer till den felaktiga formen osv. Att utveckla bockhov går fort, särskilt på unga hästar vars hovben inte är fullt utvecklade! och hovbensförsluten kan komma väldigt fort om ämnesomsättningen tillåter det. Med allt för stor benförlust (ca 1/3 )i hovbenets tådel kan man inte få vikten i leden(hovben/kronben) tillräckligt långt bak/centrerat igen för att stoppa förloppet.
Bockhov kan även förekomma med sk björnfot. Rehabilitering är densamma, verka för markparallellt hovben och fungerande hovmekanism/blodcirkulation på den mark som hästen lever de flesta av sina timmar på.
Ingetdera tillståndet har med kortade eller sträckta böjsenor att göra. Senvävnad kan inte dras samman, det är fysiologiskt omöjligt, de kan sträckas med ca 7% och de är kraftigt överdimensionerade för sin uppgift. Senors funktion är att fäst muskler till skelett över leder. När musklerna omväxlande dras samman eller slappnar av så böjs lederna och hästen går! Vid en bockhov som den på bilden är det alltså muskler som fäster i böjsenans övre del i överbenet/bogen/halsen som får arbeta för att hästen ska förbli stående/balansera mot sträcksenan på benets framsida. Muskler som ständigt måste arbeta får till slut kramp och blir överdimensionerade- hästen blir stel i bogen, musklad som en bulldog i frampartiet (trots att nästan all träning går ut på att muskla bakkärran). Lite mer än det man ser på röntgenbilden..

Aremea

  • Inlägg: 5
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #21 skrivet: 27 okt-08 kl 23:41 »
Tråkigt att se att tråden dog ut när det kom in fakta och efterfrågad information...

/Migo
Hovvårdsspecialist (och ny på forumet^^)

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #22 skrivet: 28 okt-08 kl 00:21 »
Jag har sett värre än detta i sverige ett flertal gånger tyvärr  :'(
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #23 skrivet: 28 okt-08 kl 20:17 »
Kavat, tack för en mycket bra beskrivning! Är du hovslagare eller hovverkare eller nå't och isåfall enligt vilken metod? Det är intressant att traditionell hovvård och alternativ är så tvärtemot varandra tycker jag
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #24 skrivet: 28 okt-08 kl 20:26 »
Jag är hovvårdsspecialist, utbildad av vet H Strasser.

www.hasthjalpen.se

Vildjäntan

  • Inlägg: 315
    • Värmland
    • StallSylvas hästgård
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #25 skrivet: 28 okt-08 kl 21:44 »
Hittade cyteks egen sida där man kan läsa mer om denna typ av skoning, det är tydligen en typ av skoning liknande Natural balance shoing.
När jag hade kikat på denna sida fick jag en annan uppfattning av vad det är dom håller på med.
Bilderna från länken vi diskuterar är inte några bra bilder av typen av verkning som Cytek  metoden är.

Kolla in på denna sida och finn en mycket bättre bild och få mer information om Cytek metoden.

http://www.cytekhorse.com.au/shop/index.php



Jag lever hellre ett år som varg än tusen år som får

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #26 skrivet: 29 okt-08 kl 10:12 »
.. Det är intressant att traditionell hovvård och alternativ är så tvärtemot varandra tycker jag

Särskilt om man tar i beaktande att konventionella "behandlingar" har dålig prognos på många sk sjukdomar och siktar in sin (symptom)behandling på att få hästen användbar i några år till allt medan skadan fortskrider.

Det är stor skillnad på en behandling som siktar på att få hästen fullt frisk. Jag anser att veterinärerna måste ta sig en funderare när de ordinerar behandling som har dålig prognos och många ggr kontraproduktiv. Samtidigt som det i flera år nu funnits studier och kliniska erfarenheter på tusentals hästar runt om i världen att med rätt behandling så blir hästarna fullt återställda. Dessa mystiska sjukdomar och genetiska defekter visar sig helt behandlingsbara med anatomiskt korrekt och funktionell hovform i kombination med att man ger hästen levnadsbetingelser som dess biologi är konstruerad för. Alltså att dessa åkommor är till 100% åstadkommna av människan och vår oförmåga att se artens behov.
Det är underlag för anmälan till veterinära ansvarsnämnden som felbehandling. Fler hästägare borde göra det.

Men det är många system som styr fel. Försäkringsbolagen är ett. De ger inte ersättning för rehabilitering men betalar ut livpengar om man dömmer ut.
Inom humanmedicin är relationen mellan läkare och läkemedelsindustrin reglerad till viss del. Det är det inte inom vetmedicin. Samtidigt är det naturligtvis enklare (och mer lönsamt)att få patienter som kommer tillbaka och man får spruta leder om o om o om igen. Pedagogiskt så är det enklare att "bedöva" bort en skada genom ett sk sjukbeslag och kemiska cocktails, och hästen går därmed omedelbart bättre- ett tag. Sedan kan man alltid skylla på "skit i sadeln", gener och "den här hästen går tyvärr inte bota utan vi måste avliva". att ta död på patienterna ökar inte kunskapsbasen direkt.

Jämfört med att sätta igång en läkeprocess som kan ta lång tid och som tidvis gör att hästen går sämre men sedan blir helt frisk. Det kräver mycket mer kunskap(som inte är särskilt lättillgänlig), tid, förklaringar, tålamod osv.

Sedan finns det, krasst, människor som hellre skulle ha cykel än häst. Som inte vill/bryr sig om att anpassa sig till hästens kapacitet. Blir den inte frisk bums då vill man hellre ha den utdömnd och kunna köpa sig ett nytt "tävlingsredskap". Då är det så klart inte lätt att vara seriös veterinär.

Det ingår mycket histologi i veterinärutbildningen. Men sedan när den kunskapen ska appliceras på ett organ som hästens hovar verkar man glömma bort de mest elemäntara grundvetenskapliga fakta. En viktig sådan sak är att nerver för att fungera kräver blodcirkulation. Stryper man cirkulationen så tappar man känsel i den kroppsdelen- men tydligen gäller det inte i hoven av ngn anledning, enl vetmedicin.

En annan är det här med senvävnad. Det räcker med en kadaverhovsdissikering för att man ska inse att en sena inte kan dra ihop sig, endast sträckas. Ändå skyller vet.med flera sk åkommor hos hästar på "senkontraktur". Det är inga "åkommor" utan symptom på dysfunktionell hovform, form som skapats av människor.

Ett tredje exempel är att inom humanmedcin är man mycket medveten om att man inte har känselnerver i benceller, det är benhinnan som orskar smärta vid t ex frakturer. Ändå är det "hålrummen" eller till o med "cystor" i strålbenet som upptäcks vid röntgen, som man påstår ger upphov till hälta. Man ser inte att blodfylld vävnad med mycket nerver är klämmda pga (trakt, sul-)trånga hovar och beslag. Benvävnad är mycket plastiskt, omvandlas snabbt under tryck eller drag. Om man har ett högt blodtryck i blodkärl genom ben så förstoras snabbt vägen för kärlet genom benet. Därav "hålen" i strålbenet. En typisk "strålbenshäst" har en hovform som gör att blodet stoppas upp innan det kan komma in i hoven och det blir ett högt blodtryck i kärlen innan hoven. De digitala artärerna förgrenar sig i flera omgångar och olika "grenar" blodförsröjer olika delar av hoven därför stryps känslen i tådelen först medan hästen har känsel kvar i trakten längst. Det innebär att även om skadan på vävnaden är störst i tådelen på hoven så kommer hästen i alla fall skydda sin trakt för det är där som nerverna fortfarande kan rapportera skadan till centrala nervsystemet. Vid en rehabilitering av en strålbenshäst kan man på en enda verkning ta bort orsaken till att hästen haltar- ge den omedelbar lättnad. Medan skadorna som finns i tådelen ofta är värre och tar längre tid. Med det finns ingen anledning till att avliva sk strålbenshästar! Vilket görs väldigt ofta och dessutom har det ofta föregåtts av åratal av sk behandlingar som är mer eller mindre skadliga och plågsamma.

Att det finns flera yrkesgrupper som har sin försörjning i det rådande sättet gör inte heller att förändringar tas väl emot...Varje hästägare sträffar regelbundet minst en representant av dessa och blir "upplysta" om "vansinnigheterna" som "barfotatalbanerna" håller på med...Vad som står i deras egen kurslitteratur verkar de ha glömt i detta läget.

Mustadfors bruk, en av världens största hästskotillverkare, finanserar hovslagarnas vidareutbildningar. Inte är de intresserade av att man ska sluta använda deras produkter! Hela affärsidén är borta då...

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #27 skrivet: 29 okt-08 kl 10:17 »
Blir en del stavfel i hastigheten ser jag..elementära.. ska det stå så klart t ex.

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #28 skrivet: 29 okt-08 kl 10:28 »
Hittade cyteks egen sida där man kan läsa mer om denna typ av skoning, det är tydligen en typ av skoning liknande Natural balance shoing.
När jag hade kikat på denna sida fick jag en annan uppfattning av vad det är dom håller på med.
Bilderna från länken vi diskuterar är inte några bra bilder av typen av verkning som Cytek  metoden är.

Kolla in på denna sida och finn en mycket bättre bild och få mer information om Cytek metoden.

http://www.cytekhorse.com.au/shop/index.php



Fast det är samma problem med Cytek/Balance eller "vanlig" skoning vad gäller konsekvensen för hästarnas hälsa och att man döljer skadan snarare än ger möjlighet till läkning.  Även "korrekt" skoning ger försämrad hovmekansim/blodcirkulation. Om man dessutom verkar som en kratta innan man skor blir skadorna naturligtvis ännu större. Ska man läka en skada krävs det ökad ämnesomsättning/blodförsörjning, inte minskad. Att sedan en hov kan förbättras i hälsostatus om man går från en kratta till hovslagare till en som är duktig betyder inte att beslaget i sig är bra för hästen. Det har en funktion endast på de hästar vars ägare inte tar hänsyn till den "svagaste länken" hos hästen utan vill använda den på alla underlag oavsett om den är så öm att den endast kan gå med bedövning i form av cirkulationshämmande beslag. Sedan finns det hästar som är så skadade och gamla att en avskoning inte skulle ge dem annat är besvär fram tills de avlivas. Då anser jag det bättre att de får ha sin bedövning kvar även om skadorna förvärras i det fördolda så att säga.

Men att bedöva för att kunna använda hästen fast den är sjuk/halt, är sjukt. "Sjukbeslag" är i den bemärkelsen ännu sjukare!

Men som sagt, det ser inte värre ut utanför sv gränsen, än vad det är här generellt.

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #29 skrivet: 29 okt-08 kl 21:46 »
Fast det är samma problem med Cytek/Balance eller "vanlig" skoning vad gäller konsekvensen för bemärkelsen ännu sjukare!

Ah, en barfotaverkare, eller hur sabbar jag livet för min brukshäst på snabbast möjliga sätt.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Aremea

  • Inlägg: 5
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #30 skrivet: 30 okt-08 kl 11:44 »
Vad har du för belägg för ditt uttalande?

/Migo
Hovvårdsspecialist.
« Senast ändrad: 30 okt-08 kl 12:34 av Gruff »

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #31 skrivet: 30 okt-08 kl 12:02 »
Anmällningar för djurplågeri, strassen eller vad hon nu heter som blev dömd till böter för det hon gjorde. Englands djurskyddsmyndighet är oerhört kritiskt mot det som händer, med massvis med hala häster och lidande.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #32 skrivet: 30 okt-08 kl 12:10 »
Take tillhör uppenbarligen kategorin hästägare som vill ha beslag på sina hästar. Men försök att hålla dig till sakunderlag istället för personangrepp i debatten.

Vill man ha beslag på sin häst så anser jag att man ska ta det beslutet grundat på kunskap istället för tradition.
För att minimera skadeverkningen som alla beslag ger ( ! Det är bara att läsa t ex Magnusson, vill man gå till historiska källor så kan man läsa Wrangel. I modern tid finns det åtskilliga studier vad gäller försämrad hovmekanism, stötdämpning och skoindustrins möda som de lägger på alternativa material säger ju också en del, liksom ohälsostatistiken.)så kan man:

-Se till att hästen verkas så anatomisk korrekt det går innan beslaget sätts på(egentligen omöjligt eftersom en fullt funktionell hov inte har någon plan yta vilket är nödvändigt för att sätta på en sko), men åtminståne med ett markparallellt hovben och hörnstöd som inte belastas redan när hästen bara står på hoven.

- sko om OFTA, minst var 5:e vecka då hoven är en konform som växer ca 1 cm i månaden och det uppstår kraftiga hävstångseffekter när skon sitter på längre, hoven kommer bli trång. Särskilt ball- och sultrång(onaturligt mycket konkav) då sömmen/beslaget hindrar sulan att röra sig/vidgas nedåt utåt vilket den gör i en funktionell hov.

-Se till att hornet är fuktigt så att det bättre kan ta upp de spänningar som uppstår när hovkapseln fixeras men ändå måste röra sig när hästen belastar hoven. Beslaget sätts ju alltid på i hovens minsta form/upplyft och den ska vidgas när hästen belastar den. Ett beslag gör att det är runt kronranden som vidgningen sker som mest istället för vid marken.

- ge hästen mycket rörelse för att något lite kompensera den försämrade blodcirkulationen/ämnesomsättningen. En hov ska vara varm! Den har betydligt fler blodkärl än benet ovanför. En kall hov är ett tecken på sänkt ämnesomsättning och det uppstår snabbt skador på vävnaden. Den ska så klart inte vara inflammationsvarm- då ska man också reagera även om inflammation är en naturlig process för att läka skador.

- låt hästen varje år få en längre period utan beslag så att den kan få möjlighet att reparera de skador som alltid uppstår.

-Eftersom stötdämpningen försämras kraftigt så undvik att använda hästen på hårt underlag.


Ang brukshästar så är de dokumenterade på två hemsidor här, en på norska o en på finska, båda mina kollegor:
http://www.handnesgarden.no/

http://www.elisanet.fi/jussilan.luomutila/

Själv har jag också brukshästar, nordsvensk och fjordingar, liksom flera i kundkretsen, både ardenner och nordsvenskar som bl a drar i skogen och i jordbruk. Den enda "nackdelen" är att det växer så mycket att de måste verkas ofta och de är tunga... Men det funkar inte att bara dra skorna och tro att det ska fungera, den som verkar måste veta hur en hov fungerar och ska se ut! En häst utan beslag men fel verkad och hållen på mjuka marker med begränsad rörelse (I realiteten alla våra tamhästar)får nästan samma skador som en skodd häst.

Ett lite nördigt argument för inte sko kanske, men som eventuellt kan förstås på ett alternativforum. Skor och järnframställning är oerhört resurskrävande, en livcykelanalys skulle vara intressant och sedan multiplicera med låt säga 150000, hälften av svenska hästar..kanske mycket det också med tanke på att många är skodda endast fram och avelsdjur oftast är oskodda, men på ett ungefär. Hur många ton järn gör svensk hästbransch av med på ett år? Hur många KWh har det gått åt från gruva till sko och söm? Med tanke på vilken skada de gör för hästarna känns det extra vansinnigt med sådant slöseri av ändliga naturresurser och energi.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #33 skrivet: 30 okt-08 kl 12:36 »
Hupps, nu trillar det in anmälningar. Jag väljer att radera en mening i ett av inläggen och upp manar att diskutera ämnet, utan personliga stick. Jag tror ämnet vinner på det, då allas åsikter kommer fram bättre då. Peace!

Kavat

  • Inlägg: 200
    • Närke
    • GreenHorse
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #34 skrivet: 30 okt-08 kl 12:37 »
Anmällningar för djurplågeri, strassen eller vad hon nu heter som blev dömd till böter för det hon gjorde. Englands djurskyddsmyndighet är oerhört kritiskt mot det som händer, med massvis med hala häster och lidande.

Nu har du så många faktafel att det bli pinsamt. Strasser har aldrig blivit dömd för något trots att hon har haft egen verksamhet med klinik i mer än 20 år där mycket sjuka hästar blir fullt återställda.

Rättsfallet som du gissningsvis hänvisar till och som förtjust blåsts upp av hovslagarföreningen. Är överprövat och gissa vad! Alla åtalspunkter utom en, att SHP:aren inte fick tag på hästägaren som var utomlands tids nog, är friande. Djurskyddsorganisationen som stal hästen kommer att få betala hela rättsprocessen och har fått mycket kritik i domslutet bla annat för att man föregått processen och yttrat sig offentligt. Nu är Engelskt rättsväsende inte min starka sida men jag har förstått att så länge byråkratin tuggar på så får ingendera parten yttra sig i fallet i media eller offentligt. Det gör att inte ens andra SHP runt om i världen har info fullt ut än. Men att domen skulle gälla djurplågeri är falskt! Mycket kritik har väckts mot den behandling som denna häst utsattes för av djurskyddorganisationen och hovslagaren. Den gick från att vara på bättringsvägen efter många års nedbrytande konventionell fångbehandling, till att inom ngr månader bli avlivad. Varför blev den avlivad om den gick så mycket bättre som man visat på filmen? Jo om du läst något av mina inlägg här så har du kanske förstått att det är inte ngn större konst att med droger och bedövande beslag få en häst att gå utan hälta en kort period. Men det har inget med läkande att göra. tvärtom så tog det fullständigt kål på denna lilla ponny med redan nedsatt immunförsvar att få starka läkemedel, bli isolerad och instängd utan rörelse och dessutom få cirkulationshämmande skor på sig.

Det är inte ngr få kvinnliga "barfotaverkare" som är orsaken till att medellivslängden på sv hästar ligger mellan 7- 12 år och att den större delen avlivas i förtid pga problem i rörelseapparaten. Du får nog snarare se till den dominerande hovvården och hästhållningsmetoderna för att komma åt det problemet.

Och kom inte dragande med sv djurskyddsfall pga Strasser! Det finns inte ett enda! Jag har personligen gått igenom vartenda ett påstått fall och begärt ut alla handlingar. Att anmäla är ngt helt annat än att konstatera vad som är orsak o verkan. Ingen av oss har någonsin förnekat att vi har sjuka hästar i vår vård- frågan är varför de är sjuka!? Att gång på gång få ta sig an rehabilitering av hästar som behandlats i åratal med kontraproduktiva medel för att sedan dömas ut som obotbara  är en ganska otacksam uppgift på ett sätt i det här klimatet som hovslagarkåren hetsat upp. Men det är när hästen står på dödsbranten som ägarna kommer och ber om en sista chans. Då är det desto trevligare när man på en verkning ger hästen ett nytt liv istället för avlivning. Men en rehabilitering efter flera års sjukdomar tar lång tid i de flesta fall. Det är rent ut sagt ett djävla sätt av hovslagare att i dessa lägen gå in o anmäla hästägare för djurplågeri, sina fd kunder vars hästar de oftast orsakat dödshotande skador. Många hästägare vågar inte, av risken att bli anmäla, hjälpa sina hästar att bli friska. Det borde vara åtalbart om något! Höjden av hyckleri!

fjäderfän

  • Inlägg: 1124
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #35 skrivet: 30 okt-08 kl 13:50 »
bra skrivet kavat
sambo har 2 barn Tindra och Mio.  4hästar och 4katter

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #36 skrivet: 30 okt-08 kl 14:01 »
Enligt våran kommun är det tillåtet att barfotaverka men det är inte tillåtet att ha halta och ömfotade hästar. Det ställer jag mig bakom helt.
Tanken är god, så länge det inte innebär smärta för hästar. För kom inte och säg att hästarna inte har ont av verkningen?
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

fjäderfän

  • Inlägg: 1124
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #37 skrivet: 30 okt-08 kl 14:40 »
det är självklart att dom inte ska ha ont.
sambo har 2 barn Tindra och Mio.  4hästar och 4katter

guba

  • Gäst
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #38 skrivet: 30 okt-08 kl 18:40 »
Det klart hästar kan vara oskokdda i större utsträckning än de är idag.
Men när vi kommer till arbete på riktigt, ingen nöjesridning/körning utan arbete. Så länge marken är otjälad går det bra både vad gäller fäste för drag som bromsning. På grus och asfalt går det bra om det inte blir alltför många timmar dag ut och dag in.

När det blir tjälad mark så kommer en häst som drar låt oss säga tre ton obönhörligen att tappa fästet, först på bakbenen och som en synergieffekt av det så tappas fästet på frambenen med i lindrigaste fallet näsblod och i värsta fallet en eller flera tänder utslagna.

När det gäller bromsförmåga så blir den i stort sett obefintlig på tjälad mark med tre ton som skjuter på, hästen halkar omkull och i värsta fall så tar det stopp mot något och lasset mosar häst och eventuellt kusk.

Samma sak gäller givetvis i snö och på is.

Vad menar barfotaverkare att jag skall göra i dessa verkliga situationer?
Det enda jag kan göra för att ta mitt ansvar gentemot mina hästars hälsa och välmående är att sko dem och skärpa skorna så att de inte skadas eller förolyckas.


 

fjäderfän

  • Inlägg: 1124
SV: Hur man skor sina hästar i tjeckoslovakien.....
« Svar #39 skrivet: 30 okt-08 kl 18:47 »
ja det är självklar att man måste sko om man håller på med körning när det är is. men annars näe.
sambo har 2 barn Tindra och Mio.  4hästar och 4katter


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

715 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser