Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  "Box-förvaring"  (läst 4076 gånger)

Gösta

 • Inlägg: 1631
SV: "Box-förvaring"
« Svar #20 skrivet: 10 sep-08 kl 14:17 »
Eftersom det finns 4 olika regelverk som gäller kaniner, beroende på vad kaninerna används till, ställer det till det för uppfödarna >:( ???
0,25/kanin gäller sällskapsdjur vid transport! Obs enstaka djur!
Vid boxuppfödning finns inget fastställt mått gällande kaniner för animalieproduktion. L100 ger lite vägledning men inte mera. Den rekommendation som finns är att du kan ha 10 ungdjur per kvadratmeter om boxen är minst 2 kvadrat, samt vikten per kanin inte överstiger 2 kg.
Vid vikter mellan 2 - 4 kg rekommenderas max 8 st/kvadrat fortfarande med en minsta yta av 2 kvadrat. Har du en box som är t.ex. 10 kvadrat kan du max ha 80 kaniner i den. OBS att det är maxtal som inte ska överskridas!!

Kimma

 • Inlägg: 17139
 • De beste spiegel is een oude vriend
  • -
  • Klockarens Kaningård
SV: "Box-förvaring"
« Svar #21 skrivet: 29 sep-08 kl 09:26 »
Här har vi kört boxförvaring ett antal veckor nu. Lit eför att se om det kan fungera. Än så länge är det lugnt i flocken.

Varje vecka "bygger jag om" i boxen, tillför eller tar bort nåt, bygger stora högar med halm, lägger rör att krypa genom men framförallt får de olika mat, på bilden är det grönsaksbuffé efter att vi rensat trädgårdslandet. Det är inget gruff i flocken. Och den enda hanen som lever med de 19 honorna styr upp sakerna ganska bra. Han är enögd efter en olycka som liten men är fantstiskt snabb på att snappa upp potentiella slagskämpar och så går han emellan. Och snabbt går det. Roligt att studera dem.

Som höhäck har de 4 kompostgaller som jag satt ihop i en kub, på så sätt behöver jag bara fylla på hö varannan dag och alla kommer åt att äta utan trängsel. Det finns även små höhäckar på olika höjd på andra ställen i boxen så att de som vill eller är mindre i växten slipper trängas med de  större.

Det finns 4 stora vattenskålar så att alla kan dricka utan trängsel och det finns upp emot 12 matskålar utspridda över hela boxen. Än så länge ser jag ett samband mellan tillgången på föda och antalet slagsmål, vid varje tillfälle som nya individer introduceras i boxen sker det på samma sätt:

Aldrig en ensam individ utan en hel kull åt gången, samtidigt får kaninerna nåt extra gott, grönsaker, en trädstam med blad eller annat som de kan gömma sig i, på så sätt associerar de gamla i flocken de nya med "godis".  Samtidigt får de nya indivierna en chans att gömma sig.

Men det absolut viktigaste för att hålla lugn i flocken är att det finns ett överflöd av mat till alla. Inte så att man slösar med kraftfodret men att det finns "ät-stationer" lite varstans och att de inte får bli för hungriga mellan utfodringarna för då tenderar de att angripa varandra.

Det får även en bukett med torkade nässlor eller annat gott som hängs upp så att de alla kommer åt och så att det blir lite svårt att äta den (den gungar) på så sätt hålls de sysselsatta och får jobba lite för födan. Ungefär som de fått göra i det vilda.

Det finns en i gruppen som ser dåligt, är ordentligt synskadad och får lukta sig fram till maten,men konstigt nog blir den inte mobbad. De första dagarna var den något tilltufsad men nu verkar övriga flocken acceptera den och tycker inte den är konstig som "vaggar fram" och letar efter maten.

Djuren i flocken består av 6 vit lant, 4 blå wiener 10 gotlands/wiener i åldrarna 8 veckor-5 månader. Hanen  och en av de blå wiener honorna är äldst.

ANtar att jag snart får dela på dem och burbygge är påbörjat för att separera alla honorna men än så länge går det bra. Återkommer om det sker förändringar.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Kimma

 • Inlägg: 17139
 • De beste spiegel is een oude vriend
  • -
  • Klockarens Kaningård
SV: "Box-förvaring"
« Svar #22 skrivet: 04 okt-08 kl 21:26 »
Än så länge går det bra i boxen. De har fått lite att pyssla med under veckan.

"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Potatisblomma

 • Inlägg: 2406
  • Södermanland
SV: "Box-förvaring"
« Svar #23 skrivet: 04 okt-08 kl 22:29 »
Oj! Här är lönnens löv väldigt röda, om de överhuvudtaget sitter kvar efter senaste blåsdagarna  :)

Landsflykting i storstan...

Kimma

 • Inlägg: 17139
 • De beste spiegel is een oude vriend
  • -
  • Klockarens Kaningård
SV: "Box-förvaring"
« Svar #24 skrivet: 04 okt-08 kl 23:08 »
De har börjat gulna här med  :)
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Attes matte

 • Inlägg: 4333
  • Jämtland
SV: "Box-förvaring"
« Svar #25 skrivet: 05 okt-08 kl 20:48 »
Jag letade idag med ljus och lykta (och sekatören i högsta hugg) efter några grenar med någorlunda gröna löv kvar på när jag skulle släppa in tre nya busfrön i boxen idag... Men icke! Bara gula löv så långt ögat såg!  ::) Så det fick bli såna... Verkade inte bekomma kaninerna så mycket, dom gnagde på allt med stor aptit!  ;)
Dom nya ninerna nosade och blev nosade på i boxen, men allt gick himla lugnt till måste jag säga... Skönt...
(Hoppas bara att dom tar det lugnt inatt oxå...)

Jag har idag fått in alla kaniner utom två till stallet. Det fanns visst risk för snö här inatt... Fjällen var vita idag...  ;D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

LasseDalom

 • Inlägg: 1025
  • -
SV: "Box-förvaring"
« Svar #26 skrivet: 06 okt-08 kl 09:37 »
Citat från: Attes matte
Bara gula löv så långt ögat såg!  ::) Så det fick bli såna... Verkade inte bekomma kaninerna så mycket, dom gnagde på allt med stor aptit!  ;)

Barken är också god! Sen är det ju roligt för dem att ha något att pyssla med.

Kimma

 • Inlägg: 17139
 • De beste spiegel is een oude vriend
  • -
  • Klockarens Kaningård
SV: "Box-förvaring"
« Svar #27 skrivet: 16 nov-08 kl 15:35 »
Rapport från boxen:

Det finns "enbart" 15 honor och 1 hane kvar. Några honor har dött av vad jag antar är ett överskott på coccidier. 2 blev avlivade då de fick trumsjuka av någon anledning, alla de döda honorna kom från samma kull, dock finns den förra kullen från samma moder och fader kvar i boxen och de mår bra, detta är en gåta för mig.

Nu verkar dock alla må bra och idag fick de ny omgivning. Flertalet honor ser dräktiga ut och de har börjat bli lite gruff i flocken,framförallt är det en och samma hona som jagar de andra, jag tog ut henne ett par timmar idag och då lugnade det sig i flocken. Måste ordna en egen bur åt henne snarast.

Idag fick kaninerna nya högar med halm och jag satte in lite nya detaljer. Bland annat en grönsaks boll som jag hängde i taket och fyllde med bröd och morötter. De fick kämpa rätt bra för att få tag i den och ta en tugga.

Ska blir spännande att se hur de löser det om någon av dem föder i boxen.

Nu ska jag ut och beskära lite äppelgrenar åt dem.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

474 gäster, 1 användare
hsd

* Forum

* Om tidningen Åter- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser