Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Min fil blir inte fil.... :/  (läst 1962 gånger)

Skågedalen

  • Inlägg: 454
    • -
Min fil blir inte fil.... :/
« skrivet: 26 aug-08 kl 10:25 »
Tjabba... De två senaste gångerna jag har gjort fil så har det blivit fel istället för fil...
Vi gjorde några satser i somras som blev hur bra som helst, men de senaste två gångerna så har det inte tjocknat något...
Har jag haft i förlite "Startfil" eller är det fel temperatur...?
Någon som har råkat ut för det? och vad ska jag använda detta blaskiga "surmjölk" till istället?

Grädde ligger i toppen på krukan men är väldigt lös...

Tacksam för tips...

Ernst out
Lämnade gården för 5 år sedan på grund av anledningar, längtar tillbaka men får bli när livet tillåter det igen.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Min fil blir inte fil.... :/
« Svar #1 skrivet: 27 aug-08 kl 22:47 »
Hjälp oss lite på traven. Vad använde du som startfil? Hur mycket? Och vilken temperatur?

Skågedalen

  • Inlägg: 454
    • -
SV: Min fil blir inte fil.... :/
« Svar #2 skrivet: 31 aug-08 kl 11:33 »
whopps.. Det kanske rent av var för kallt..

körde två dygn istället och då "filade" den sig..  kanske var temperaturen.. Filen var en vanlig köpefil och mjölken var mjölk från mjölkbonden (fast den var nog väld kyld..)
Lämnade gården för 5 år sedan på grund av anledningar, längtar tillbaka men får bli när livet tillåter det igen.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Min fil blir inte fil.... :/
« Svar #3 skrivet: 01 sep-08 kl 00:09 »
Jo, lactobakterierna i paketet sover. Dom behöver längre tid på sig att blir aktiva första gången. Har man dessutom för kallt så tar det ännu längre tid. När du tar av din egen fil dagen efter och tillsätter den till rumstempererad mjölk så går det fortare.

Skågedalen

  • Inlägg: 454
    • -
SV: Min fil blir inte fil.... :/
« Svar #4 skrivet: 01 sep-08 kl 06:20 »
tack :D

Är lite så där okontrollerad i mitt filgörande... men har nu funkat ett par gånger...
Lämnade gården för 5 år sedan på grund av anledningar, längtar tillbaka men får bli när livet tillåter det igen.

 

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Min fil blir inte fil.... :/
« Svar #5 skrivet: 01 sep-08 kl 10:26 »
Jo, det är nog lättare att hålla en rutin när man mjölkar själv. Jag köper en filmjölk på våren, gör fil varje dag och håller den levande tills jag sinar getterna på hösten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

455 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser