Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad tänka på?  (läst 1363 gånger)

Erik

  • Gäst
Vad tänka på?
« skrivet: 03 aug-05 kl 08:07 »
Jag tänkte börja föda upp kaniner för eget matbehov, hur ska jag gå tillväga vad ska jag tänka på?

Tjotten

  • Gäst
Re:Vad tänka på?
« Svar #1 skrivet: 03 aug-05 kl 13:19 »
Det var en lätt fråga men som har långa och svåra svar.
Det jag skulle råda dig till först är att köpa boken Kaniner som produktionsdjur av: Åke Johansson. Den går att få tag på genom Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbunds hemsida http://www.skaf.info/main.htm  Den kostar drygt 100:- och är en jätte bra start även om man bara ska ha kaniner för familjens matbehov.

Jag tycker det är lättare att svara på din fråga om du kommer med mer konkreta frågor istället.
Men det första förutom att man måste kunna enhel del om kaniner är att skaffa bra avels djur (ej stamtavle djur eller inavelsdjur) ta reda på hur mamman till dina tänkta avelsdjur har varit som mor och om hon fått stora kullar. Sedan är det rasen. Många (här iallafall) har Gotlandskanin fördelen är att den är genbanksanluten och man gör en "godgärning" genom att föda upp den men jag ser lite mer i ekonomin och då är den förliten för slakt och äter lika mycket som en som man får ut mer kött på. Jag föredrar Fransk Vädur och New Zeeland, testar nu korsningar med Belgisk Jätte med än så länge goda resultat.
Burar är också en sak att börja med det blir allt förfort för få burar.

Lycka till och fråga mer!

Erik

  • Gäst
Re:Vad tänka på?
« Svar #2 skrivet: 04 aug-05 kl 07:24 »
hur stora bör burarna vara? Jag vill ju helst ha typ hönshus så alla kaniner bor gemensamt med stor utegård médmöjlighet att gå inomhus...

Tjotten

  • Gäst
Re:Vad tänka på?
« Svar #3 skrivet: 04 aug-05 kl 10:29 »
Jag har ännu inte sett det system du helst vill ha i fungerande form, för det är svårt att ha för många honor och hanar tillsammans.  3 honor och 1 hane kan funkar om de har stort utrymme men då tillkommer också att ungarna ska växa upp där.

Jag har haft två honor tillsammans (systrar)på en yta av 25 m2, första gången de fick ungar funkade det jätte bra. Så andra gången släpptes hanen in och togs bort lagom till att honorna skulle få ungar (det är lätt att han stressar honan eller biterihjäl ungarna). men nu började den ena honan bita ihjäl den andras ungarna istället. Jag fick dela på dem och när ungarna var 8 veckor satte jag dem tillsammans igen. Då var det sammanlagt bara 8 ungar men nu började den andra honan bita på ungarna som faktiskt var stora (så de borde kunna komma undan)så båda honorna togs bort men en unge han dö. Jag har försökt men har dem iskilda burar nu och låter bara hane och hona gå tillsammans under parning Ca 3 veckor. Kaniner är inte flockdjur.

Ska man ha dem tillsammans som höns så måste man ha mycket bra avelsdjur och stor koll på dem och stora utrymmen.
Lagen säger 1m2 / vuxet djur i hägn och 10 ungar/ungdjur /1m2 men det räcker absolut inte.
Har du burar ska de minst vara 0,5m2 medelstora djur 0,7 stora djur och höjden 60cm + att var hona behöver ha 1-2 sådana burar till för sina ungar när de flyttar från henne. 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser