Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  nyponpulver  (läst 13366 gånger)

altruism

  • Inlägg: 35
    • altruism.se
nyponpulver
« skrivet: 08 aug-08 kl 11:05 »
Någon som vet hur man gör nyponpulver?

tacksam för svar
gå gärna in på  www.altruism.se  lägg in en annons eller två och sprid ordet om du gillar idén förstås.

Marit

  • Inlägg: 81
    • Värmland
    • gersgården
SV: nyponpulver
« Svar #1 skrivet: 19 aug-08 kl 09:45 »
Kollade runt på nätet lite eftersom jag själv var på jakt efter hur man gör  :)

Plocka riktigt mogna nypon. Klyv dem och rensa bort alla frön (varning för klåda  ;) ), går lättast att rensa med spetsen på en potatisskalare. Bred ut på tidningar och torka på varm och luftig plats, kolla så att inget möglar. Det går även att torka i ugnen på 50-60 graders värme. Glänta på luckan då och då så att fukten kommer bort. När de torkat kan du antingen använda dem hela till t.ex nyponsoppa eller mala dem till pulver med t.ex en elektrisk kaffekvarn. De är stenhårda så det krävs lite styrka. Förvara i tät glasburk. Håller sig i flera år.
byggnadsvård, växtmedicin, mat och odling!

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: nyponpulver
« Svar #2 skrivet: 19 aug-08 kl 13:00 »
Vill man torka stora mängder av nypon, tar rensningen en jäkla tid...  :-\ Finns inget effektivt sätt att rensa nypon?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: nyponpulver
« Svar #3 skrivet: 26 aug-08 kl 00:27 »
Kollade runt på nätet lite eftersom jag själv var på jakt efter hur man gör  :)

Plocka riktigt mogna nypon. Klyv dem och rensa bort alla frön (varning för klåda  ;) ), går lättast att rensa med spetsen på en potatisskalare. Bred ut på tidningar och torka på varm och luftig plats, kolla så att inget möglar. Det går även att torka i ugnen på 50-60 graders värme. Glänta på luckan då och då så att fukten kommer bort. När de torkat kan du antingen använda dem hela till t.ex nyponsoppa eller mala dem till pulver med t.ex en elektrisk kaffekvarn. De är stenhårda så det krävs lite styrka. Förvara i tät glasburk. Håller sig i flera år.
Varför måste man ta bort fröna ??
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Gruff

  • Inlägg: 4572
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nyponpulver
« Svar #4 skrivet: 26 aug-08 kl 01:23 »
Kliar och sticks. Inte alls skönt i halsen.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: nyponpulver
« Svar #5 skrivet: 26 aug-08 kl 09:07 »
Varför måste man ta bort fröna ??

Fröna mals separat och används som klipulver.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: nyponpulver
« Svar #6 skrivet: 26 aug-08 kl 13:15 »
Är det inte de fina små håren inuti som klias...?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
SV: nyponpulver
« Svar #7 skrivet: 27 aug-08 kl 16:03 »
Kan man plocka vilka nypon som helst???
Älska din nästa så som dig själv

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: nyponpulver
« Svar #8 skrivet: 29 aug-08 kl 12:18 »
Ja, alla sorter kan användas.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: nyponpulver
« Svar #9 skrivet: 02 sep-08 kl 12:30 »
Ska man göra nyponpulver måste man såklart ta bort kärnorna men om man ska torka för att koka soppa går det bra att låta bli.
Vilda nypon torkas hela. När det är dags att göra soppa kokar man dem och passerar i en sil. Fröna stannar snällt kvar i silen.

semlan

  • Inlägg: 195
    • Södermanland
SV: nyponpulver
« Svar #10 skrivet: 07 sep-08 kl 15:48 »
Hej!
Jag har också funderat på nypon, de är ju jättenyttiga och det känns så synd att inte ta hand om dem när de sitter där och lyser i skogen. Men måste de absolut torkas? Kan man inte bara plocka dem och koka nyponsoppa direkt?  ???
Jag har skrutthus, skräphög och skrotopel. (Loranga, Mazarin och Dartangang)

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: nyponpulver
« Svar #11 skrivet: 08 sep-08 kl 11:19 »
Jodå, det går utmärkt. Men jag har inget recept till hands.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: nyponpulver
« Svar #12 skrivet: 08 sep-08 kl 11:21 »
Förresten, nån som vet hur mogna nyponen ska vara när man plockar dem? Ska de ha hunnit mjukna nåt?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

lurventuss

  • Gäst
SV: nyponpulver
« Svar #13 skrivet: 10 sep-08 kl 09:52 »
Hej! Här är ett enkelt recet på nyponsoppa  :) Har inte provat det själv än, men återkommer med resultat när det är gjort.

Ingredienser 4 port.:

1 liter torkade hela nypon
ca 3 liter vatten
1/2-1 dl strösocker
1 1/2 msk potatismjöl
  Så här gör du:
Skölj av dammiga nypon i ljumt vatten, låt rinna av ordentligt. Tryck bären lätt över rivjärnets spretiga sida, så skalen blir prickade. Blötlägg gärna i det blivande kokvattnet över natten.
Koka upp nypon och vatten så det täcker, under lock, på hög värme i rymlig kastrull. Sänk till svag värme och låt puttra med locket på omkring 4 timmar. Rör om emellanåt och späd med mera (blötläggnings)vatten.
Sila bort nyponen och mät den mörkröda, nästan bruna soppan. Koka ihop eller späd till 8 dl. Sockra och smaka av sockermängden. Rör ut potatismjölet i någon halvdeciliter kallvatten och häll i en tunn stråle ner i sjudande soppa under omrörning. Låt soppan koka upp igen helt hastigt och dra den så av plattan.
Släng inte nyponen! Koka dem en gång till nästa dag, så får du en lite enklare vardagssoppa på köpet. Soppan kan frysas - innan den reds. 

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: nyponpulver
« Svar #14 skrivet: 10 sep-08 kl 12:01 »
Har inget recept för färska nypon men ett tillvägagångssätt.
Skölj av nyponen och lägg dem i en kastrull. Fyll på vatten upp till toppen av nyponen.
Koka.
Känn på nyponen efter ca 10 min. Om dom är blaskiga och verkar falla isär är det dags annars är det bara att fortsätta koket. Kan ta väldigt olika tid olika nypon och år.
När nyponen är klara läggs dom i en sil eller en passerapparat och nyponmos kommer ut.
Späd mosen till önskad smak, sockra och avred med potatismjöl.
Eller frysa in nyponmosen och använda till soppa senare. Har man väldigt gott om nypon kan man koka nyponmosen på samma sätt som äppelmos och ha till gröten.

sofiaho

  • Inlägg: 148
SV: nyponpulver
« Svar #15 skrivet: 13 nov-08 kl 13:33 »
Förresten, nån som vet hur mogna nyponen ska vara när man plockar dem? Ska de ha hunnit mjukna nåt?

det där undrar jag med...
Instängd lägenhetsbo som längtar ut till ett torp. Lever med 3 hundar, 2 katter, 3 degus, 2 gerbiler och en underbar sambo

Cyklisten

  • Gäst
SV: nyponpulver
« Svar #16 skrivet: 14 nov-08 kl 11:16 »
Jag läser i "Kan man äta sån't?": "När de sista rosenbladen fallit" och "septemberklara söndagar".


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

658 gäster, 9 användare (1 dolda)
alternaiv, Malin80, anders flix 2, Bösahusarn, kretslopp, lillmolle1, MrsB, Ett svart får

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser