Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frö till äppleträd?  (läst 8613 gånger)

ChristianB

 • Inlägg: 25
Frö till äppleträd?
« skrivet: 01 jul-08 kl 23:07 »
Hej!
Kan man ta ur kärnorna i ett äpple och torka dem,  och sedan så dem i en blomkruka. Eller hur går man till väga? Kan man använda köp-äpplen, eller bara sånna som växer här i sverige? Alltså: hur får jag äppleträd utan att sticka fram till handelsträdgården och köpa några träd? Efter hur många år brukar ett äppleträd börja ge äpplen?

Mvh
Christian

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
SV: Frö till äppleträd?
« Svar #1 skrivet: 01 jul-08 kl 23:36 »
Det är klart att man kan hålla på att leka, men eftersom fruktträd tar lång tid på sig att växa upp och tar stor plats så är det ändå lämpligt att lära sig en del först. (Därför är det bra att du frågar.)

Frön bör säkert tas från äppelsorter som är anpassade till klimatet där du bor. (Det borde vara en självklarhet!) Dessutom helst från sorter som anses ge bra grundstammar, särskilt om du ska ympa/okulera på grundstammen. Om du ska använda det frösådda trädet som det blir, utan ympning/okulering, så är det ett spännande experiment, men bli inte förvånad om du får surkart från trädet, när det börjar ge frukt efter ett antal år.

Du kan även läsa den här tråden:
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=40655.0

ChristianB

 • Inlägg: 25
SV: Frö till äppleträd?
« Svar #2 skrivet: 02 jul-08 kl 00:24 »
Tack för ett bra svar! Kan jag nypa av en gren från ett äppleträd och stoppa den i vatten, eller kanske direkt i jord? Kan jag på detta sätt få ett äppleträd?

sɹǝpuɐ

 • Inlägg: 5876
 • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
  • -
SV: Frö till äppleträd?
« Svar #3 skrivet: 02 jul-08 kl 08:46 »
Tack för ett bra svar! Kan jag nypa av en gren från ett äppleträd och stoppa den i vatten, eller kanske direkt i jord? Kan jag på detta sätt få ett äppleträd?


Ja, det kan du. Du får prova dig fram till vilket som funkar bäst. Direkt i jord med en plastpåse om tror jag mest på. Doppa gärna rotänden i vatten du har mixat ner lite sälg i. Det fungerar (kanske) som rotningsmedel. Men räkna inte med att alla grenar rotar sig...

Tänk på att de flesta köpta äppelträd består av två sorter: En sort som bär bra frukt och en sort som ger ett bra och härdigt rotsystem. Så om du tar en gren uppe i trädet och försöker rota den, så kan du vara helt fel ute! Då får du förmodligen ett helt kasst träd.

Men om du vill göra ett mycket stort antal äppelträd kan det vara ett bra sätt att snabbt få många grundstammar som du sedan kan ympa in grenar från rikbärande träd på. Men du skall då se till att ta grenar från vattskott och rotskott nere på trädet, under förädlingspunkten. Och det är inte alltid att det finns något där... Men exempelvis ett allvarligt viltskadat äppelträd skjuter ofta nya skott även längst ner, från grundstammen.

Sedan, efter ett par år, kan du ta kvistar uppe i ett rikbärande träd och ympa in dem på den nya grundstammarna du har drivit fram. Då får även du ett fusk-träd: Bra rot och bra krona, men från olika sorter.

Du kan också chansa och sätta några hundra frön och driva upp dem tills de bär frukt. En del av dem dör på grund av frost, andra på grund av sjukdom. En del ger grova fina stammar med bra rotsystem, andra mycket frukt. En del kanske har både bra med frukt och rotsystem. Kanske du efter ett par decennier kan hitta några nya bra och friska grundstammar och du kan kanske även hitta en helt ny rikbärande och god äppelsort? Det är inte många som har det tålamodet... Men det är så många av våra vanliga äppelsorter har kommit till. Ta gärna frön från något gammalt vild-apelträd i närheten. Gärna nära lite villor med "ädlare" äppelsorter. Då har du bra chans till en fin gen-blandning.

Idag används ibland lite mer avancerade metoder för att förädla äpplen: http://www2.slu.se/forskning/fakta/faktatradgard/pdf02/Tr02-05.pdf

A.
« Senast ändrad: 02 jul-08 kl 08:49 av (Anders) »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser