De klipps två gånger per år och ger i snitt mellan 3-10 kg/år. Fibern kallas Mohair. (Ull kommer från får och som du vet kommer angora fibern från kanin)
.
De klipps lättast och bäst med en klippmaskin, samma sort som används vid fårklippning men med
nötskär. Fårskären är aldeles för grova för de har väldigt tunn löst sittande hud = risken är väldigt stor att man klipper hål på dem med grova skär.
De brukar vara lätta att klippa, men lite annan teknik annvänds än vid tex fårklippning. Skinnet måste "sträckas", dvs man drar lätt mot färdriktningen med den hand som är över. Sedan kan man inte "sätta" dem på rumpan för att raka magen som man gör med får, Angora getterna säckar ihop i en liten hög. De får man klippa stående eller liggande på sida, olika från get till get vad som fungerar bäst.
De mår väldigt bra utomhus på vintern men behöver ett bra vindskydd, man får anpassa klipp perioderna efter hur man kan vinterförvara dem. Första minst tre veckorna efter klippning är de känsliga för kyla, väta, drag osv. Hos oss ( min mor) går killande getter innomhus under vintern och blir klippta strax innan betäckning och sedan strax innan killningen i februari. Kastrat, unggetter och bockar (som inte varit i arbete på hösten) klipps senare strax innan vintern och sedan mot vårkanten.
Det kan tilläggas att utedjuren ser väldigt komiska ut efter ett rejält snöfall, för då kan de ofta gå omkring med en rejäl snödriva på ryggen som inte vill smälta bort eftersom deras fäll isolerar så bra.
Mer att läsa hittar du på mors hemsida:
http://www.infoom.se/kallmyramohair