Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Småfågel - avlivning  (läst 3328 gånger)

cissi

  • Gäst
Småfågel - avlivning
« skrivet: 23 jun-05 kl 22:47 »
Idag fick jag en ovälkommen present av katten - hon släppte en halvdöd ung gråsparv framför fötterna på mig och gick sedan stolt därifrån (hon HAR halsband med "ringklocka" vilket har hjälpt i 13 år, men inte idag tydligen). Det var alltså upp till mig att avliva fågeln. Eftersom jag saknar huggkubbe & yxa fick jag bryta nacken av den vilket inte lyckades förrän vid andra försöket. Det känns naturligtvis inte särskilt bra att ha orsakat onödigt lidande, så jag undrar om någon kan beskriva hur man gör (om det skulle behövas igen, gud förbjude).
Mvh Cecilia

Alba

  • Inlägg: 897
    • Södermanland
Re:Småfågel - avlivning
« Svar #1 skrivet: 24 jun-05 kl 12:20 »
Tråkigt!
De första kullarna av alla fågelungar flygtränar nu. De befinner sig då på marken och är ett vandrande smörgåsbord för alla katter. De kan inte flyga förren fjädrarna vuxit ut ordentligt och muskler övats upp.

De har väldigt böjliga nackar. Det är svårt att vrida nacken av en fågel, behövs det "rätta" knycket.
Om det händer igen och är akut kan du ta fågeln i handen och slå fågelns bakhuvud mot något hårt, en kant, stenmur eller liknande. Kan dock vara svårt med väldigt små fåglar.

Om fågeln inte har blivit lämlästad av katten kan man låta den vila varmt och mörkt ett par timmar. De kan verka halvdöda av chock. Men katter har mycket bakterier i munnen och på klorna så oftast behövs antibiotika för att man ska vara säker på att allt ska gå bra.

Glad midsommar!
/ Alba

Trädgårdsmästare, viltrehabiliterare, mångsysslare som bor med sambo, finaste dottern och två sällskapskaniner i ett litet torp vid vägs ände


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

269 gäster, 7 användare (1 dolda)
Prillis, carlos, Dot, hofboss, Adels, nifa

* Forum

* Om tidningen Åter- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser