Jag har aldrig gjort lingonbröd och nu är lingonen redan slut i frysen men om jag hade lingon kvar skulle jag göra ett vanligt surdegsbröd fast med lingon i. Enkelt!
Jag brukar ta en halv till en dl surdeg från grundsuren som bor i min kyl. På kvällen tillsätter jag 1 liter vatten, 6 dl rågmjöl, 3 dl havregryn och 2.5 dl blötlagd rågkross. Detta får sedan stå framme över natten.
På morgonen har jag skum på ytan och en tydligt sur doft. Hurra! Då tillsätter jag mer av allehanda mjölsorter, oftast vete eller dinkel samt salt.
Sedan får det stå och jäsa till dubbel storlek (ung 3-4tim). Varpå jag bakar ut degen till limpor som får jäsa 1 timme på plåten innan de åker in i ugnen.
Lingonen skulle jag tillsätta samtidigt som vete och dinkel. Detta är mitt gissningsrecept. Kanske har någon annan ett beprövat tillförlitligt recept. Jag höftar alltid när det gäller bröd och det brukar bli gott. Lycka till.