Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stödmata  (läst 9554 gånger)

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
Stödmata
« skrivet: 09 apr-08 kl 10:29 »
Hej,

Mitt förra inlägg försvann ju, så jag skapar en ny med dagens bifråga.. ;)

Jag skall ge två av mina samhällen sockerlösning i ballong idag, men det tredje tänkte jag skulle få ett par sockerramar från mitt ena samhälle som dog. Anledningen till att jag gör olika är att samhälle nummer tre bara sitter på sex ramar och det känns som att det kan bli trångt om de skall stoppa i foder i dessa. Dessutom skall de ju ändå ha fler ramar snart.

Idag är det ju dock inte så varmt o skönt, mulet o kanske 5-6 grader. Tror ni att jag vågar sätta i ramar ändå? Jag behöver ju inte lyfta av täckbrädorna utan bara ändra lite längst bak i kupan, flytta bak frigoliten, stoppa i ramarna och lägga på en ny täckbräda. Eller är det en risk? Jag kommer inte att vara hemma på dagtid mer denna veckan och skulle gärna vilja få gjort det idag...

Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

beekeepern

  • Inlägg: 1225
  • Biodling honung. Säljer bin och avläggare.
    • Värmland
SV: Stödmata
« Svar #1 skrivet: 09 apr-08 kl 11:50 »
Hej!
Det är nog inte så lyckat att ge dem sockerramar från det döda samhället.
Med tanke på ev. smitta.

Beekeepern
Man måste sätta sig ner ibland, så att själen hinner i fatt.
Sökare...
Eller så kan det vara bättre att resa sig från datorn och göra något praktiskt ett tag, för att rensa skallen.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Stödmata
« Svar #2 skrivet: 09 apr-08 kl 13:29 »
Too late... :P

Jag fick rådet att använda sockerramarna både härifrån o från min bitillsyningsman. Han tyckte att jag kunde frysa dem o använde dem till sommarens avläggare.

Samhället som dog var nyligen besiktigat (i september) utan synliga sjukdomar och dog troligtvis för att det var för svagt och hade för få ungbin. Jag tror att det dog strax efter invintringen för det såg inte ut som att de gått i klot, utan bina satt utspridda på kakorna.

Tiden får väl visa om jag gjorde rätt eller fel... ;)
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Roger H

  • Inlägg: 208
  • Biodlare sedan 1984
    • Västergötland
SV: Stödmata
« Svar #3 skrivet: 09 apr-08 kl 16:46 »
Hej Mille

Som alltid när olika biodlare träffas på något sätt och diskuterar hur de gör finns det en mängd åsikter. Jag själv tycker inte du har gjort fel. Jag hade gjort det samma. Det finns liten anledning att tro att de dog av någon smitta som bara skulle finnas i den kupan. Om det var av smitta är det nog mest yngelrötesporer som man är rädd för som man skulle kunna flytta runt på detta sättet. Yngelrötan går som på namnet på ynglet, inte de vuxna bina så det var inte det dom dog av. Dessutom har vetenskapen kunnat påvisa att det finns sporer från yngelröta även i sammhällen som är "helt friska" dvs inte uppvisar någon symtom för sjukdomen.  Ditt råd från bitillsynspersonen verkar ju peka åt samma håll, att det är ofarligt.

Att tillsätta kakorna även idag när vädret inte är så varmt och gott är ingen fara heller om du beter dig som du beskrev ovan. Öppna försiktigt baktill, dra bak packramen och sätt till ramen/na och sedan stäng till. Bina märker knappt av att du varit där. Inga problem.

Jag har haft samhällen där taket har blåst av mitt i vintern så att det har varit öppet ned på ramarna och det tagit någon dag innan jag märkt detta. Har då givitvis varit där och stängt igen och detta har jag inte märk att bina har tagit skada av.

//Roger

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Stödmata
« Svar #4 skrivet: 09 apr-08 kl 18:26 »
Liten följdfråga kring det där med risken att kyla ner samhället:
Borde ju göra en del skillnad om man värmer upp eventuella ramar och kommande skattlådor till en sisådär 25 grader mot att ta grejerna direkt från förrådet på en temp om 10-15 grader. Totalt meningslöst eller ligger det nått i det?

ES

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Stödmata
« Svar #5 skrivet: 09 apr-08 kl 20:46 »
Följande inlägg skrev jag i ett annat debattforum, men jag tror säkert att det både passar och kanske behövs här. Håll till godo:

"
Internet är intressant.

T.ex så finner man att i Rumänien har man mycket stora problem med Nosema.
Men sedan man slutade vårfodra med sockerlösning har detta problem drastiskt minskat.

För att omvandla socker till näring så krävs det ett speciellt enzym i biets tarm. Detta enzym finns det gott om på sommar och höst när de inverterar såväl nektar som sockerlag och fyller sina vaxkakor.

På senvintern och våren har de nästan inget alls av detta enzym, varför de inte kan tillgodogöra sig sockret som tänkt var. Då bryter noseman ut, och möjligen bidrar detta även till så kallad "majsjuka", alltså när ungbin äter för mycket pollen och får förstoppning.
Vi har ALLA latent nosema i våra samhällen, tro inte annat.

Att däremot tillgodogöra sig honung har de inga som helst problem med, så skall du stödfodra skall du göra detta med endera honungsramar eller honungslösning. Det enklaste är väl att vända en burk upp och ner över foderhålet i en täckbräda, så slickar de i sig innehållet. Se upp så det inte är för mjuk honung, när den får samhällets temperatur kanske den börjar rinna, och sånt kladd kan bli för mycket för de små liven just nu.

Och så lär man sig att de "etablerade" sanningarna alltför ofta inte stämmer.

Bevisligen har bina klarat sig på honungsdiet i miljontals år. Att vi människor har hittat på att socker skulle vara "renare" och "bättre" för biet är nog snarast en eftergift till det egna dåliga samvetet, och kanske snålheten bedrar visheten när vi skattar av all honung istället för att låta dem behålla några kilo på hösten som komplement till sockret.
"

Och så brukar jag påpeka att om man väljer att tillsätta honungsramar, eller sockerramar (som ju redan är färdiginverterade), så är det viktigt att de är VARMA, alltså runt 30-35 grader.

Detta tror jag är en av de viktigaste åtgärderna om man väljer detta sätt att stödfodra. Att hänga in kakor som väger 1-2 kilo och håller en temperatur på 5-10 grader från kallförrådet tar enorm energi från bina för att höja temperaturen. En yngelkaka i dess närhet blir med säkerhet utkyld och ynglet svartnar.

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Stödmata
« Svar #6 skrivet: 10 apr-08 kl 11:57 »
wictor: Kan man inte köra med råsocker istället för raffinerat då? Klarar de det bättre?
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Stödmata
« Svar #7 skrivet: 10 apr-08 kl 19:09 »
jag har letat runt i mina skrifter och på nätet.
råsocker går alldeles utomordentligt att invintra på, det är bättre än vanligt socker eftersom det innehåller en del mineraler och annat. Råsocker borde vara billigare eftersom det är en "enklare" produkt som inte är lika högraffinerat som vanligt socker. Nu är ju verkligheten en annan prismässigt, det är ju efterfrågan som styr priset.

Däremot att stödfodra med råsocker kontra raffinerat dito gör ingen skillnad på bihälsan, det är samma kolhydrater c12h22o11 i bägge produkterna, och de behöver alltså brytas ned med hjälp av ett enzym i binas mage/tarm. Och på våren finns det inte så mycket av det enzymet.

Honung är det bästa, jag brukar hänga ner några ljunghonungsramar, det ger en explosiv vårutveckling. Just ljunghonung innehåller otroligt mycket nyttiga mineraler och vitaminer som tydligen små bi-bebisar gillar. Det går också bra att ställa en burk uppochned över matarhålet.

Man skall komma ihåg att det inte bara är de små larverna som måste äta, bidrottningen just nu producerar enormt med ägg varje dygn, flera gånger sin egen vikt. Troligen mår drottningen också mycket bra av att äta sådant som bina sedan årmiljoner ätit, honung. Ett ägg skall innehålla allt som behövs för att kläcka fram en livs levande larv, så det krävs mineraler, vitaminer, proteiner, kolhydrater och till och med fett. Att då mata drottningen med sockerlösning och "hoppas på det bästa" är att kräva väl mycket av ett så högproducerande djur.

Pröva att mata en hönsfarm några veckor med endast sockervatten, och se hur stor äggproduktion det blir i den djurbesättningen.

Ett alternativ vore måhända att använda Bifor eller Apiinvert, som ju är inverterat till viss del.

Det bästa är att ge bina ordentligt med vinterfoder på hösten, då behöver man inte grubbla på våren utan låta naturen ha sin gång.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Stödmata
« Svar #8 skrivet: 10 apr-08 kl 19:29 »
Hej wictor,

Tack för dina råd! Att ge ordentligt med vinterfoder är väl nyckeln till det hela, som du säger så slipper man ju grubblerierna på våren.

Jag har läst det där med enzymer förrut, men alldeles glömt bort det samtidigt som det pratas mycket om stödutfodrning pga av den milda vintern.

Så det fick bli vad jag hade och nu har jag lärt mig mer till nästa år! :D Mina samhällen hade foder kvar, men med tanke på hur ojämnt vädret är och att det inte var längesedan vi hade snö så tyckte jag att iaf ett av samhällena hade i minsta laget.  Jag är så överlycklig över att de är ute o flyger nu att jag inte vill riskera att de svälter ihjäl i april...

Det är lite klurigt när råden skiljer sig så mycket och det känns omöjligt att veta vad som är "rätt", om det nu finns rätt eller fel... Jag bestämde mig denna gång för att bara rådfråga min bitillsynsingsman och följa hans råd. Hade jag ringt ett annat gäng gubbar i föreningen hade jag fått lika många olika råd som personer.... :P

Det löser väl sig med åren o erfarenheten antar jag...

Jag har en fundering angående ditt resonemang med vitaminer o mineraler kontra socker. Om man invintrar ordentligt så att bina har foder ända fram till draget så måste det väl bli samma mineralbrist som om man ger dem socker på våren? Om vi bortser från enzym-problemet.

Eller hur menar du?
 
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Stödmata
« Svar #9 skrivet: 10 apr-08 kl 21:17 »
Ja, rätt tänkt tror jag du har angående sockerfoder kontra honungsfoder. Och därför lämnar jag alltid ett antal kilo honung i yngelrummet över vintern, gärna då ljunghonung. (Som ju för övrigt är rätt svårslungad, dock god och eftertraktad hos mina norska kunder som till skillnad från skåningar gillar honung med smak...)

Till och med 1900-talets store Bi-nestor Broder Adam i Buckfast Abbey lät sina bin övervintra på en stor del ljunghonung och en betydligt mindre del socker. Han nådde enastående resultat.

Då tror jag faktiskt lite mer på Broder Adam, med hundratals samhällen, än jag tror på någon gammal bi-gubbe med 4-5 samhällen och där något samhälle regelmässigt dör varje vinter som om det vore en sorts naturlag.

Bina har trots allt ätit honung året runt i miljontals år, och överlevt. Nu ger vi dem socker och nu börjar de dö...? Detta bör väcka någon liten fråga hos en sunt tänkande människa, eller...?

Sen det du säger om att man får olika råd...

Ja, så är det. Frågar man tre bigubbar så får man minst fyra svar.
Problemet är att många av de svaren baseras på allt annat än kunskap.

Pseudokunskap finns det för mycket av i biodlarkretsar. Vandringssägner som cirkulerat så länge att de blivit "sanna", för mycket tro och för lite vetande, det är nästan som en religion där det bildats olika sekter och grupperingar som inbördes strider, och vissa är nästan villiga att bli "självmordsbombare" för att påtvinga andra sin bi-religiösa tro.

Det är enkelt att hålla bin. Låt dem göra som de gör naturligt, strunta i alla möjliga kontroller i yngelrummet sommartid, sätt bara på skattlådor och skatta sen i augusti. Fodra sen, så är det klart!

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Stödmata
« Svar #10 skrivet: 10 apr-08 kl 21:33 »
Då är jag med.. :) Lite honung har de nog kvar från i höstas. Tyvärr började jag ju så sent att det inte finns varken honung eller honungsramar att sätta till nu.

Jag var på BF:s kurs i mitten på mars och där fick gamla "sanningar" sig en rejäl törn. Ett vanligt svar från vår lärare var "Det där är bara en skröna.."

Jag tänker vara mycket lite i yngelrummet i sommar, det som jag måste göra är drönarutskärning, men annars är min tanke att låta bina sköta sig själva så mycket som möjligt. Om jag gör något är det nog mest för att jag skall lära mig o inte för deras skull.. ;)
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Stödmata
« Svar #11 skrivet: 10 apr-08 kl 22:19 »
Hej alla glada.

Av det foder som bina fick i höstas finns kanske rätt mycket kvar vid den första kollen februari . Men det finns ingenting i naturen som ger någon nektar förrän maskrosdraget i maj.
Efter rensningsflykten sätter samhällena igång på skarpen med sin verksamhet i kupan.
Drottningen ökar sin äggläggning och bina skall dra på full värme. Till detta krävs energi i mängd, varför fodret nu snabbt sinar. Det bina nu hämtar ute är pollen och vatten .
Därför måste man stödfodra så att man är säker på att det inte blir svält ,eller stopp i yngelproduktionen.

För egen del ger jag honung löst i vatten hälften av varje i en honungsburk med perforerat lock som sättes uppochner över ett lagom stort hål som jag gjort i en täckskiva.En sådan giva får dom varannan till var tredje dag. Då får dom samtidigt vatten till ynglet och fodertillskott som verkar som ett drag . Jag har odlat bin på detta sätt sen 1977 och inte haft några vinterförluster utan dom allra första åren innan jag kom på hur jag skulle gå till väga.
 
Mvh Jan-Uno

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Stödmata
« Svar #12 skrivet: 10 apr-08 kl 22:28 »

Det är enkelt att hålla bin. Låt dem göra som de gör naturligt, strunta i alla möjliga kontroller i yngelrummet sommartid, sätt bara på skattlådor och skatta sen i augusti. Fodra sen, så är det klart!
Tvärt emot det vi nykomlingar fått lära oss. VI MÅSTE KOLLA VAR 9:E DAG ANNARS SVÄRMAR BINA IVÄG FÖR OSS var den "sanning" som vi fick indunkat i oss. DROTTNINGEN MÅSTE VISA SIG VID VARJE KOLL, var en annan sådan sanning, FÖR ANNARS FINNS HON TROLIGEN INTE!!
Jäklar vad nervös jag var i somras, i regnet, när jag inte kunde gå ner och kolla så ofta som föreskrevs. För att inte tala om när vi skulle på semester i 10 dagar :o :-\ :-\.

Det är därför det är skönt att läsa det du skriver, det stämmer ju dessutom med vad vi själva såg under vårt första år som biodlare, nämligen att bina klarar sig gott utan vår täta inblandning.

Fast jag gillar å andra sidan att kika ner i och lyfta lite och hitta drottningen o.s.v., men det är ju en annan sak ;). (Och dessutom lite O.T.)

Imorgon skall jag se om det finns plats för någon gammal ljungram i resp. samhälle. Annars funderar jag på att ge dem en burk honung per kupa. Vad tror ni om det? Kan man göra det trots att det finns vinterfoder kvar i kuporna eller är det bortkastat?
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Stödmata
« Svar #13 skrivet: 10 apr-08 kl 23:09 »
Asså... jag har fått höra att just ljunghonungen är det värsta vinterfodret pga av slaggprodukter som bina har svårt att smälta. Självklart anser jag det logiskt att honung måste va det bästa bifodret... att hävda något annat är liksom... ja man hör ju hur dumt det låter. Ändå är det detta alla säger: "Socker är det bästa att övervintra på för det ger inga slaggprodukter som bina får utsot av."

I höst ska jag spara några hösthonungsramar per kupa och stödutfodra med under våren 2009. Det sitter liksom i ryggmärgen att jag inte ska låta dem sitta kvar under vintern och det är svårt att gå emot en sådan stark betingning måste jag erkänna. Jag vet inte vad som är rätt eller fel. Tror dock att egen erfarenhet är det som gör mig visast. :)

Sen en annan grej, om man ska spara honungsramar i yngelrummet under vintern, hur ska man placera ramarna så att man vet att bina inte konsumerar dem förrän yngelsättningen kommit igång?
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Roger H

  • Inlägg: 208
  • Biodlare sedan 1984
    • Västergötland
SV: Stödmata
« Svar #14 skrivet: 11 apr-08 kl 14:05 »
Skall försöka summera ihop lite trådar från alla texter ovan och se om jag har förstått (förlåt om jag saxar från ovanstående texter). Vill inte påstå att jag sitter inne med vetenskapen, men är det någon här som har bevis för alla de tankar som "vi" alla har skrivit om här? Jag har det troligtvis inte. Har bara min egna erfarenhet som biodlare att bygga på + den kunskap jag har försökt att inhämta via böcker/texter och föreläsningar mm.
Hur mycket har vi vetenskapliga belägg för och hur mycket är det bara lösa tankar och ideer. Fungerar det alltid samma var vi än bor i vårt land/jorden?

Att socker är en "renare" produkt än honung, då framförallt ljunghonung, är nog alla med på (framför allt om det är vitt raffinerat socker). Om nu rå-socker innehåller mer, för bina, nyttiga saker än det vita sockret, vilket är då bäst? Ljunghonung eller rå-socker? Eller finns det någon annan honungsvariant som är ännu bättre?
Är det någon som har testat (tillbaka till vetenskapliga bevis) att honung är bättre än socker som vårfoder? Vad är det iså fall (för en lekman som jag) som är den mest kritiska ingrediensen i honungen som gör den så bra. Kan man ersätta den med pollenersättningsmedel eller något annat? Själv gör jag pollenkakor av sojamjöl och honungsrester och ger mina bin nu i månadsskiften mars/april (har mina bin i Gbgs området och då brukar våren börja komma här). Mina "pollenkakor" tycker jag hjälper mina bin, fast det kanske bara är en inbillning.

Om man kunde använda citat:"Ett alternativ vore måhända att använda Bifor eller Apiinvert, som ju är inverterat till viss del", ger det lika bra effekt som honung? Vad är innehållet i detta i så fall som sätter fart på dem. Innehåller inte detta raffinerat socker som är inverterat? Jag trodde inte dessa produkter innehöll så mycket mineraler, vitaminer och annat.

Det nämns om Broder Adam, han fick fram ett mycket produktivft bi, men var det tack vare vinterfodret eller hans avelskunskaper? Vilket ger mest effekt?

Nytt citat:"Asså... jag har fått höra att just ljunghonungen är det värsta vinterfodret pga av slaggprodukter som bina har svårt att smälta. Självklart anser jag det logiskt att honung måste va det bästa bifodret... att hävda något annat är liksom... ja man hör ju hur dumt det låter. Ändå är det detta alla säger: "Socker är det bästa att övervintra på för det ger inga slaggprodukter som bina får utsot av." "slutcitat. Detta har jag också fått lära mig, är detta en skröna eller är det sanning? Är sanningen så att så länge det inte ynglar är socker bäst, men så snart det skall till yngel är honung bäst, främst då ljunghonung?

Är det någon som har eller vill göra test och dela en bigård enligt slumpen i 2 delar, matar den ena delen med honung och den andra delen med socker för att se om det blir någon skillnad? Samhällena skall ju vara likvärdiga då testet börjar.

Ytterligare citat:" Jag tänker vara mycket lite i yngelrummet i sommar, det som jag måste göra är drönarutskärning, men annars är min tanke att låta bina sköta sig själva så mycket som möjligt. Om jag gör något är det nog mest för att jag skall lära mig o inte för deras skull..  "
Detta tror jag på, stör man inte bina mer än nödvändigt så kommer de utvecklas bättre och i lugn och ro. Det innebär ju att jag måste visserligen sköta tillsynen av dem men kanske inte springa i dem och hitta drottningen var 9 dag…

Lite ihopklippta citat som jag tror de flesta kan stämma in i:
"Sen det du säger om att man får olika råd, så är det. Frågar man tre bigubbar så får man minst fyra svar. Problemet är att många av de svaren baseras på allt annat än kunskap.

Det är lite klurigt när råden skiljer sig så mycket och det känns omöjligt att veta vad som är "rätt", om det nu finns rätt eller fel...

Det löser väl sig med åren o erfarenheten antar jag... Tror att egen erfarenhet är det som gör mig visast. 

Och så lär man sig att de "etablerade" sanningarna alltför ofta inte stämmer." Slut på ihopklippta citat.

En tråd från ovan:
"Borde ju göra en del skillnad om man värmer upp eventuella ramar och kommande skattlådor till en sisådär 25 grader mot att ta grejerna direkt från förrådet på en temp om 10-15 grader."

Jo, klart har det betydelse, men hur lång tid tar det att värma upp det och hur nära sätterman ramarna. Om samhället är tillräckligt starkt tror jag att de klarar det ändå.

//Roger

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Stödmata
« Svar #15 skrivet: 11 apr-08 kl 15:44 »
Bevisligen har bina klarat sig på honungsdiet i miljontals år. Att vi människor har hittat på att socker skulle vara "renare" och "bättre" för biet är nog snarast en eftergift till det egna dåliga samvetet, och kanske snålheten bedrar visheten när vi skattar av all honung istället för att låta dem behålla några kilo på hösten som komplement till sockret.

Biodling handlar väl mer än om att bina ska överleva. De ska producera också - annars hade vi väl bara tagit "överskottet" och låtit den mesta honungen vara kvar?! Och i naturligt tillstånd så tror jag många samhällen stryker med under vintern.

Finns det någon här som "glömt" att skatta honungen eller haft en ej upptäckt svärm någonstans som fått övervintra enbart på sin egen honung? Hur blir utvecklingen på våren då? Överlever dom?

Tycker själva grundtanken för fodring känns lite knepig att man använder en mer förädlad produkt (raffinerat socker) för att få en mindre förädlad (honung). Men sockerframställningen är väl betydligt mer storskalig och rationell än biodling...

ES

 

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Stödmata
« Svar #16 skrivet: 11 apr-08 kl 16:55 »
"Finns det någon här som "glömt" att skatta honungen eller haft en ej upptäckt svärm någonstans som fått övervintra enbart på sin egen honung? Hur blir utvecklingen på våren då? Överlever dom?"

Det finns gott om erfarenheter av bin som överlevt alldeles utomordentligt av sig själva. Talade senast igår med en kamrat från småland som tagit hand om ett par samhällen.

Det var en äldre man som avled år 2006 och efterlämnade några samhällen. Dessa har överlevt hela 2007 utan inblandning av mänsklig hand, de har suttit på tre lådor svea. Nu, våren 2008, är det fullt ös i samhällena, som nu flyttats hem till min kamrat i samband med att den gamle mannens fastighet skulle säljas. Ingen gjorde någonting med dessa samhällen hösten 2006 eller hela året 2007, så vi får nog ledigt utgå från att de överlevt på egen honung.

Det är svårt att dra vetenskapliga slutsatser med ett så litet material. Själv är jag dock böjd att anse det vetenskapliga beviset gott nog som baseras på kunskapen att bin levt i flera miljoner år innan vi människor ens rest oss på bakbenen, och detta enbart på honung. Socker är ett nytt påfund som jag tror att bina klarar sig utan.

Att jag ändå ger socker är en eftergift för girigheten. Dock försöker jag undvika att vara SÅÅ girig att jag tar ALL honung, några kilo kan de gott få behålla. Bättre i så fall att ha något extra samhälle, så kompenserar ju det ett eventuellt skördebortfall. Och min erfarenhet är att de biodlarkamrater jag lärt känna genom åren som slutskattar ALLT med stora bokstäver, de har mycket större problem med sjukdomar och vinterdödlighet.

Detta är inte en vetenskaplig slutsats, det är min egen erfarenhet som baseras utifrån min lilla horisont. Dock verkar mina bin trivas, och det leder till att mitt hjärta gläds.

Skall dock - som någon föreslog ovan - göra ett försök, jag skall slutskatta ett antal samhällen efter rapsen, sen får de fylla sina förråd och försöka överleva på enbart honung och inget socker, då har de gott om tid att fylla sina ramar med vinterförråd. Jag återkommer nästa år med resultatet av den övervintringen.

Sen en kommentar om Bifor/Apiinvert. Detta är bifoder som är delvis inverterat.
Rent socker består av sackaros. Detta kan bina inte tillgodogöra sig, det måste inverteras. Vad betyder det att "invertera"?

Att invertera betyder att bryta upp den långa molekylkedja som sackaros består av, göra den kortare t.ex i form av dextros, maltos, fruktos. Sådant kan bina tillgodogöra sig. Exakt samma sak sker i vår egen organism, inte heller vi kan tillgodogöra oss sackaros, däremot de kortare sockermolekylerna, så även vår kropp inverterar socker. Danisco, som producerar Bifor, inverterar en sackaroslösning för att få fram enkla sockerarter. Detta är alltså en process som kan ske endera i vår kropp, i biets kropp, eller i en industriell process.
Men frågan äger sin giltighet, för Bifor/Apiinvert tillverkas av socker, och innehåller således varken proteiner, mineraler, vitaminer eller fett. Kort sagt är även detta "tomma" kalorier, gott nog för att "driva" maskineriet, men inte för att bygga upp detsamma eller producera nytt liv.
Bina kan hålla värmen i kupan med Bifor, de kan flyga med detta som bränsle, men de kan ej producera ägg och larver med detta.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Stödmata
« Svar #17 skrivet: 11 apr-08 kl 17:06 »
Idag bytte jag ut en foderram per samhälle mot ramar med ca hälften av honungen kvar, dvs dåligt urslungade ramar från i höstas. Bina har gott om foder kvar i kuporna (tacka för det, de fick nästen 25 kilo torrvikt i höstas), men tanken är att honungen, med sitt rika innehåll av mineraler och andra nyttigheter, skall komplettera och vara en starter och kicka igång äggproduktionen.
Vad gör jag med de nästan fulla vinterfoderramar jag tog ur?
(Just nu står de i en öppen låda ca 20 meter från kuporna, behövs fodret trots allt, så finns det inom räckhåll, men ändå såpass långt ifrån att risken för plundring av nån kupa minskar.) Kan jag lämna dessa foderramar öppet som nu? Bör jag ställa undan dem? Nån som vet?
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Stödmata
« Svar #18 skrivet: 11 apr-08 kl 18:01 »
anette: När jag pratade med bitillsyningsmannen häromdan så föreslog han att jag skulle frysa sockerramarna för att använda dem senare. Svalt o bitätt har jag hört från andra håll.
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Stödmata
« Svar #19 skrivet: 11 apr-08 kl 18:20 »
anette: När jag pratade med bitillsyningsmannen häromdan så föreslog han att jag skulle frysa sockerramarna för att använda dem senare. Svalt o bitätt har jag hört från andra håll.
Tack, då hänger jag dem i källaren i en egen låda. I frysen är det alltid fullt, fast frysa vore nog bäst, då blir man väl av med en del sjukdomsalstrande organismer, förmodar jag, om det finns nåt vill säga.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

507 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser