Det som är speciellt med råmjölk är innehållet av en viss sort stora proteinmolekyler, immunoglobuliner. Det är så finurligt ordnat i naturen att lammet får då i sig tackans immunitet mot de mikroorganismer som finns i omgivningen. De nyfödda ungarna har under ca ett dygn en vidare passage mellan tarm och blodsystem. Därför kan globulinerna direkt komma in i blodet och börja verka. Råmjölk som tillförs några dagar gamla lamm har således ingen inverkan på immunförsvaret och kan jämföras med vanlig fårmjölk.
Råmjölkens innehåll av globuliner sjunker snabbt. Efter en urmjölkning kan man räkna med att det finns 50 % lägre halt än i den första mjölken osv.
Hur mycket mjölk en tacka har när hon lammar varierar enormt. Vissa lammar med stora sprängfyllda juver så det skulle räcka till 5-6 lamm. Andra har knappt så det räcker till ett. Utfodringen under högdräktigheten har avgörande betydelse och särskilt proteinhalten i fodret.
Vid frysning och upptining skadas en del globuliner och man måste vara mycket försiktig spec vid uppvärmningen. Blir det lite för varmt förstörs alltihop. Man får bättre effekt med färsk råmjölk än med fryst och dessutom är den frysta historisk med avseende på immuniteten. Nya stammar av mikroorganismer kommer till hela tiden.