Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?  (läst 11010 gånger)

Vurre

  • Inlägg: 1972
Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« skrivet: 10 mar-08 kl 12:56 »
Vi ska skaffa en elektrisk kvarn till hushållet och vill höra om vilka erfarenheter folk på detta forum har av olika märken.
  • Är ni nöjda?
  • Har ni problem med för stark värmeutveckling?
  • Hur grovt resp fint klarar era kvarnar att mala; kan man krossa spannmål e malt, blir det fint nog för att baka kalasbröd av?
  • Hur gör ni för att ev sikta vid behov?

Vad ska man för övrigt tänka på vid en sån investering?

snus? vad är priset på en pris?

 

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #1 skrivet: 12 mar-08 kl 10:14 »
En sädeskvarn det är grejer det.

Tyvärr har jag inte erfarenhet av mer än vår egen Billy 100.
Den är gjord i kraftig playwood. Idealiskt material, enkel,
trevligt utseende.

Inställninga av mjölets finhet ger stora möjligheter. Eftersom det
är en stenkvarn blir klidelarna förhållandevis små, inte som då
mjölet körts i valskvarn.

En nackdel är ljudnivån. Den bullrar lite grann. Å andra sidan tar
det inte så lång tid att mala för ett bak.

Kvarnen är robust och slitstark, inför en maknads dag malde jag
50kg under en dag.

Karvarnen har en hemsidawww.kvarnspecialisten.se.
Hör finns också enkla siktar som vi använt. Nästa investering
kommer att bli en handdrivenkvarn. Bra att ha när elen drar.


Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #2 skrivet: 12 mar-08 kl 10:43 »
Tack Westan!

Billy 100 är en av de kvarnar vi har funderat på. Var inne på kvarnspecialistens hemsida och tittade på sikterna, tror att vi har såna hängades i brygghuset men jag har aldrig fattat vad man skulle ha dem till, så tack för upplysningen.

Buller är inget problem eftersom man som du säger vanligen inte har den igång så länge och för övrigt har vi gott om hörselskydd - det finns liksom annat som bullrar på den här gården.

Hur är det med värmeutveckling? Inte minst den där maratonmalningen måste ha satt det på prov!

Jag skulle vilja kunna krossa malt och kanske en del spannmål till djurfoder, hur grovt kan man få det?
snus? vad är priset på en pris?

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #3 skrivet: 13 mar-08 kl 00:07 »
Har bara använt Billy 100 för finmalning av brödsäd, då på inställning 1 till 2 skalan fortsätter upp till 10 så det måste gå att få säden rejält grovmalet.
Men eftersom det är en stenkvarn tror jag inte det blir samma sak som med en foderkross. Då får man ju en grov jämn fraktion. Med en stenkvar tror
jag det blir en hel del fint mjöl också trots att man har den grovaste inställningen. Så blev det åtminstone då vi försökte köra kross på vår gröpkvarn
till höns och ankor.

Värmeutvecklingen upplevaer inte jag som något större problem. Har inte mätt temperaturen på mjölet men skull kunna t änka mig att det går upp
till några grader och 30. Man kan möjligtvis minska värmeutvecklingen  genom att alldeles för malningen fukta säden. Detta har jag dock aldrig prövat.
Huruvuda det är lämpligt beror ju ocks på vilken vattenhalt brödsäden har.




malmklockan

  • Inlägg: 24
  • Bor utanför Vedevåg.
    • Västmanland
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #4 skrivet: 26 mar-08 kl 15:55 »
Hej
Som lycklig ägare till en SAMAP F 100 kan jag rekommendera den,
vi har malt dinkelvete, flera gamla vete sorter , kamutvete,bovete,korn,råg,torkad majs,torkade ärter. Det har blivit ett lyckat resultat varje gång. Inställningen av malgraden är enkel och vi har malt till bakkvalitet i huvudsak, men malspalten går enkelt att öka, så vill man mala grövre är det inga problem. Vi valde F 100 med tanke på att den är försedd med en kraftigare motor och vi har malt oavbrutet 16 Kg spannmål vid ett tillfälle och kvarnen/mjölet blev inte varmt. Normalt mal vi bara det vi skall ha för det bak vi skall göra, för det är det som är den stora fördelen med att ha egen kvarn, du får ett färskt och gott mjöl. en annan stor fördel med SAMAP kvarnen är att det blir inget mjöldam som far runt i köket utan det stannar i luftfilterpåsen, det som även är en stor fördel är att kvarnen är helt sluten så att mellan malningarna kan kvarnen stå framme och vilket gör att det är lätt att mala. Inte massa plock ut och in i skåp eller lådor.
Vi bakar i huvudsak hårt tunnbröd, så vi siktar mjölet en gång annars blir degen kort och lite svårutbakad om du vill ha det riktigt tunt. Men till mjukt  matbröd siktar vi inte. Fördelen med siktat är att klit blir väldigt gått att ha på filmjölk.
Sikt finns att köpa från  trämakeriet

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #5 skrivet: 28 mar-08 kl 21:04 »
malmklockan skrev

"Vi bakar i huvudsak hårt tunnbröd, så vi siktar mjölet en gång annars blir degen kort och lite svårutbakad om du vill ha det riktigt tunt. Men till mjukt  matbröd siktar vi inte. Fördelen med siktat är att klit blir väldigt gått att ha på filmjölk.
Sikt finns att köpa från  trämakeriet."



Här kommer ett väl prövat recept som bygger på osiktat mjöl, fullkornsmjöl. Tack vare mjölken blir
det ett mycket sprött och gott bröd.

Här kommer ett väl prövat  recept på hårt fullkornsbröd. Mina erfarenheter sträcker sig till bröd av vete.
Brödet blir mycket sprött och smakar härligt med ett ordentligt lager med smör.
Det går säkert att använda korn, råg, spelt allt efter tycke och smak.


Ingredienser:
25 gr jäst
1/2 l mjölk
2 tsk honung
600-650 gr fint fullkornsmjöl
2 tsk salt

Jäs degen.
Baka ut tunna kakor i mycket fullkornsmjöl eftersom degen är och skall vara lös.
Nagga och grädda efter hand. Jäs dem inte. temperatur 200 grader

malmklockan

  • Inlägg: 24
  • Bor utanför Vedevåg.
    • Västmanland
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #6 skrivet: 03 apr-08 kl 18:53 »
Tack för tipset,
så fort  tillfälle ges skall vi prova ditt recept

TobiasJ

  • Inlägg: 43
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #7 skrivet: 10 apr-08 kl 21:40 »
Går också och funderar på att skaffa kvarn. För oss blir det nog dock en handvevad eftersom vi inte känner att vi har råd med en elektrisk, har tittat en del på en hos kvarnspecialisten som heter "PORKERT 150".. Är den bra, någon med erfarenhet av denna??

Tacksam för svar!
MVH//Tobbe

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #8 skrivet: 11 apr-08 kl 05:40 »
Har precis beställt en sådan, tillsammans med en elektrisk. Främst att ha som kaffekvarn, men kanske även som reservkvarn.

Jag borde få hem den i början av nästa vecka. Om ingen annan kan rapportera, så får jag göra det senare.

A.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #9 skrivet: 11 apr-08 kl 05:47 »
En annan kvarntråd:  http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=23782.0

Jag väntar också på leverans av en Porkert 150 stål.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #10 skrivet: 11 apr-08 kl 07:37 »
Jösses! Jag tog en keramisk PORKERT 150. Den fanns ju hemma. Och nu så tjafsar alla om den i stål!  ???

Jaja, får kanske ha en reserv-reserv-kvarn också...  :-X Men skall testa den keramiska först.

Edit: De stora skillnaderna(?) är kanske att den i stål är tåligare för sten, kan hantera oljehaltiga grejer (nötter) och man kan rengöra den lättare om man ibland maler sådant som smakar/luktar mycket, typ kaffe. Men att den keramiska kanske ger lite bättre och jämnare malresultat eftersom keramiken är "självslipande".

Nu är det inte min avsikt att försöka mala sten. Jag vet inte hur stor risken för att man får med sådant i säden är? Och vilken skada det gör på en keramisk kvarnsten. Men jag kan ju anta att även en i stål blir skadad? Men den går kanske inte sönder, utan blir bara lite "bucklig"?

Edit 2: Jag lagt en förfrågan hos kvarnspecialisten om man kan köpa malverk/stenar som reservdelar till PORKERT 150. Vore ju bra om det gick. Iofs är inte en PORKERT så dyr, men ändå...

A.
« Senast ändrad: 11 apr-08 kl 08:59 av (Anders) »

Ior

  • Inlägg: 1808
  • I am a happy gal.
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #11 skrivet: 13 apr-08 kl 21:32 »
---
Edit: De stora skillnaderna(?) är kanske att den i stål är tåligare för sten
---

Men, det kanske är bättre att det keramiska malverket går sönder än att du får inplantera keramik i tänderna...?

 :D

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #12 skrivet: 13 apr-08 kl 21:57 »
Men, det kanske är bättre att det keramiska malverket går sönder än att du får inplantera keramik i tänderna...?

 :D

Tål att tänka på.

Jag tänkte bl a mala ärter med min kvarn, och jag inbillar mig att ärtmjöl lätt klibbar fast på keramiska stenar, men jag kan ha fel.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #13 skrivet: 13 apr-08 kl 23:37 »
Har fått svar (delvis iaf) på min fråga om det finns malskivor och malverk att köpa som reservdel till PORKERT 150:

Citera
Hej Anders!
 
Det finns lösa malskivor att köpa. Jag har slut på dem för tillfället men jag har beställt. De skall komma i mitten av april. (Enligt besked jag fick när jag beställde i början av mars)
 
Mvh
Bo Leuchovius

A.


Hemmakvarnen

  • Inlägg: 15
    • Uppland
    • www.hemmakvarnen.se -En hemmakvarn mal näringsriktigt mjöl.
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #14 skrivet: 16 apr-08 kl 14:57 »
För den som är kunnig i Engelska finns det en blogg skriven av en kille
vid namn Brian Glass. Han skriver om det naturliga köket och traditionell
matlagning / bak.
Givetvis har Brian en egen kvarn (Fidibus 21) som han stolt demonstrerar
på youtube. Läs (och sevärt) med saklig information om färskmalet mjöls för och nackdelar.

Rekomenderas varmt.
http://cooking.glassbrian.com/2007/02/03/komo-fidibus-21/

mvh
Christian

« Senast ändrad: 16 apr-08 kl 15:56 av Hemmakvarnen »
www.hemmakvarnen.se

- Gott, Roligt och Näringsrikt! -

Beatrix

  • Inlägg: 12
    • VonWegen
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #15 skrivet: 26 apr-08 kl 16:52 »
Sen 12 år baka jag mitt eget bröd och har skaffat en elektrisk kvarn innan. Kvarnen fungerade alltid utan fel och resultatet var som väntad.
Kvarnen är framställd av företaget "Hawos". Kvarnverk består utav olika material : metal eller sten.
Metal har nakdelen att det värmer sig upp under användningen och det är inte så bra för mjölet.

mvh, Beatrix
Bara dödar fiskar flyttar med strömmen

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #16 skrivet: 01 maj-08 kl 18:36 »
Nu har jag fått kvarn och bakat ett par bröd. Den handvevade Porkert 150 Keramisk funkar bra, men det är rätt tungt att mala. Har bara provmalt ett par deciliter med den... Hanteringen är typ stor köttkvarn. Det gäller att man hittar ett riktigt stabilt fäste. Ett vanligt köksbord är nog nästan inte tillräckligt stabilt om man vill veva för fullt medan man maler på fin inställning. Går lättare om man maler grovt. Men det funkar.

Men den elektriska kvarnen, även min en "Hawo," fungerar perfekt. Snabbt och smidigt, men det dånar lite. Fast man kör inte många minuter åt gången. Jag har även ett par siktar så jag kan göra lite "finare" bröd också. Och det bortsiktade blir smaskens på yoghurt tillsammans med lite hallonsylt. :P

Nu i dag har jag bakat ett spelt-bröd som är som godis!

Ljummet vatten med en matsked honung och ett par teskedar salt i.
Knappt en tiondels paket torrjäst.
En liten skvätt yoghurt.
Grov-siktad nymald spelt, med lite vete i också, ca 3:1.

Skållade ca 1/8 del av mjölet. Fick svalna och dra i ca 3 timmar. Blev himla sött och aromatiskt.
Medan det skållade mjölet stod och drog blandade jag resten av ingredienserna så att jäsningen kom igång lite.
Blandade sedan allt till en rätt lös "degsmet" och lät långjäsa ihop ytterligare ca 3 timmar. Körde med degkrokar lite då och då för att sänka degen om den hotade att rinna över degbunken.

Hällde degsmeten i öppna formar, och en lerform, lät stå en stund tills jag såg att det börjat resa sig en aning. Gräddade då från kall ugn. Började gå upp till 200 grader, men sänkte sedan successivt till 150. Tog ut de öppna formerna efter ca 2 timmar, när de lät färdiga. Stängde av ugnen och lät lerformen stå kvar ytterligare en timme. Vidunderliga dofter...

Provsmakar hett bara som det är, eller med lite smör och ost. Inte klokt vad gott! Nötigt, saftigt och fantastiskt aromatiskt. :P

Tanken var att honungen och yoghurten skulle bidra med lite andra jästsvampar och mjölksyrabakterier. Lite som fusk-surdeg. Funkade kanske... Blev iaf fantastiskt gott!

A.

Jordefamn

  • Inlägg: 396
    • Skåne
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #17 skrivet: 12 maj-08 kl 12:30 »
Är det någon som har erfarenhet av kombikvarnen Duo som finns hos kvarnspecialisten.se?
Eftersom jag vill kunna både mala mjöl och göra havregryn till gröten bl.a. så verkar den bra.
Den är dessutom handdriven, vilket är bra för mig framöver, då jag troligtvis kommer att ha 12/24V i mina uttag, och då inte kan använda en vanlig eldriven kvarn.
Är det någon som testat den och vet om den är robust och stark?

H-K

  • Gäst
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #18 skrivet: 25 mar-09 kl 18:11 »
vilken kvarndjungel,  jag vill också innehava egen kvarn så jag kan mala mitt eget ekologiska mjöl,men vilken kvarn är bästa köp?

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Vad har ni för erfarenheter av egna kvarnar?
« Svar #19 skrivet: 06 apr-09 kl 21:37 »
vilken kvarndjungel,  jag vill också innehava egen kvarn så jag kan mala mitt eget ekologiska mjöl,men vilken kvarn är bästa köp?

Vad som är bästa köp vet jag inte, men jag har en hawos som heter billy 100 tror jag. Den funkar för våra behov. Att mala mjölet till veckans bak är inga problem. Den låter en del och mjölet blir varmt, men jag har inget att jämföra med. Den är elektrisk så det tar just ingen tid.

När vi bestämde oss för att köpa en kvarn var det inte för att spara pengar utan för att ha färskt mjöl. Vi är nöjda.

Om jag har förstått saken rätt så maler stålkvarnar på ett sätt och sten/keramiska kvarnar på ett annat. Jag gillar sten/keramiskt när det ska bli mjöl. Kross är en annan sak.
snus? vad är priset på en pris?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

498 gäster, 1 användare
HF

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser