Det här är min farmors recept:
6 L mjölk (standardmjölk, vill du kan du ersätta 1 dl mjölk mot 1 dl grädde för att få "fetare"
mjölk, det bästa är förstås ohomogeniserad mjölk.)
12 ägg
2 1/2 msk ättika ( 24 % )
socker
Vispa upp äggen ordentligt.
Blanda ättikan med lite kallt vatten.
Rör först ner äggen och sedan ättikan i den kalla mjölken.
Sjud upp till strax under kokpunkten, rör hela tiden i mjölken.
Sänk sedan till medelvärme och rör hela tiden tills det har skurit sig ordentligt.
Ta sedan av det från plattan med en gång ,det får absolut inte koka, då blir äggosten
för hård.
Låt det sedan stå några minuter, ös sedan upp ostmassan med en hålslev och lägg
över i en äggostform.
Sockra lite mellan varven och överst på äggosten.
Låt äggosten kallna och "vassla" ur sig innan den stjälps upp på fat och serveras.
Vi äter den naturell men björnbärssylt är väldigt gott till.