Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  honung som inte stelnar  (läst 6416 gånger)

ptakaplay

  • Inlägg: 125
honung som inte stelnar
« skrivet: 11 nov-07 kl 09:22 »
jag slungade 8 kg  klöverhonung  i augusti    den stelnar inte den är lite tjockare en nyslungad men den rinner fortfarande .  kanderar inte rödklöverhonung?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:honung som inte stelnar
« Svar #1 skrivet: 11 nov-07 kl 11:20 »
Det finns flytande honung att köpa, oftast skogshonung. Så all honung stelnar väl inte.

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
Re:honung som inte stelnar
« Svar #2 skrivet: 11 nov-07 kl 16:13 »
Det kan ta flera månader för honung att kristallisera. Under tiden måste man röra den kontinuerligt om man vill att den skall få rätt konsistens.

Genom att ympa kan man få ner omrörningstiden till en vecka.

Margit

  • Gäst
Re:honung som inte stelnar
« Svar #3 skrivet: 17 nov-07 kl 01:09 »
Det kan ta flera månader för honung att kristallisera. Under tiden måste man röra den kontinuerligt om man vill att den skall få rätt konsistens.

Genom att ympa kan man få ner omrörningstiden till en vecka.

Ympa...tar man lite av förra årets honung och blandar i då tro?

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
Re:honung som inte stelnar
« Svar #4 skrivet: 17 nov-07 kl 11:57 »
Ympa...tar man lite av förra årets honung och blandar i då tro?

Du tar 3 % av den honung du skall ympa, blandar ut den med en tiondel fjolårshonung med bra konsistens, rör om, sätter in i kylen ett par dagar, blandar ut till dubbla mängden med ny honung och tillsätter sedan smeten i det större karet under omröring.

Hasse

  • Gäst
Re:honung som inte stelnar
« Svar #5 skrivet: 17 nov-07 kl 12:31 »
Suresh gav en mycket bra snabbförklaring. Vill man ha mera teori och praktik kan man titta på
 http://biodlingsforetagarna.nu/arkiv.htm och gå ner till Kristallisering. Tanken är att man ska få en
stor mängd små kristallisationskärnor, då får man en finkornig och bredbar honung.
« Senast ändrad: 17 nov-07 kl 12:32 av Hasse »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

690 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser