Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mjölka dvärggetter?  (läst 2918 gånger)

Rosendalen

 • Inlägg: 50
mjölka dvärggetter?
« skrivet: 07 nov-07 kl 10:09 »

Funderer på att skaffa getter till våren, helst dvärggetter eftersom vi inte har så mycket plats och för att vi bara är två i hushållet och därför inte tränger så mycket mjölk.

Och då är min fråga: Går det att mjölka dvärger? På dvarggeden.dk står det att dom iblandt ger 1 liter om dagen, vilket låter perfekt - men det där 'iblandt' oroar mig lite...

Är det kanske så att det är så stor skilnad inom racen, att man skal ha tur om dom kan mjölkas? Hur vet man? träner man dom till att ge större mängder?

Hur mycket utrymme skulle ni som minimun ha till två dvärger? Vi har tänkt att göra två avdelinger i en hage som er full av sly, så att gräs osv hinnar växa i den som dom inte använder. Men hur stor bör en sådan avdeling vara?

Har tittat mycket här på get-tråderna och vet att det är svårt att svara på sånt med plats och mat, men vill jo gärna ge dom ett bra hem och tilräklig plats att röre sig på:)
Dansk indvandrer i ett lite hus på landet som forsöker att odla sin egen mat. Har kaniner, höns, ankor och världens gulligaste katt!

Gruff

 • Inlägg: 4572
  • Östergötland
  • Caprifool
Re:mjölka dvärggetter?
« Svar #1 skrivet: 07 nov-07 kl 15:02 »
Det där med at dom "kan" ge en liter beror nog på att man inte har avlat på mjölk hos dvärgar här i väst. I usa finns det dvärgar som ger uppåt 2 liter.

Den praktiska skillnaden är att dvärgen har små spenar. Man ska ha antingen små händer eller flinka fingrar. Men små tits finns det mjölkgetter som har också och man lär sig.

Dvärgmjölk ska visst vara fetare och ha högre torrhalt än mjölkgetter. I usa har man dvärgar för smörets skull och t.ex. saanen för mjölk och ost. Där finns dvärggetgårdar med uppåt 700 djur.

Balbina kan nog svara på dina frågor ang. utrymme och foder.

Rosendalen

 • Inlägg: 50
Re:mjölka dvärggetter?
« Svar #2 skrivet: 07 nov-07 kl 18:31 »

Tack för svar! Små spenar är inget problem, har försökt mjölka får och det gick - tycker nästan att det är enklare än på kor för att jag har så små händer... nästan ::)

Det går väl inte att få tak på amerikanske dvärger, så kanske jeg bara skal försöka och se hur det funker. Avla fram stoora yvere själva ;)

Dansk indvandrer i ett lite hus på landet som forsöker att odla sin egen mat. Har kaniner, höns, ankor och världens gulligaste katt!

Balbina

 • Inlägg: 957
  • -
Re:mjölka dvärggetter?
« Svar #3 skrivet: 11 nov-07 kl 15:40 »
Mjölka dvärgarna är inga problem. Se till att ha en hög mjölkbänk bara för de är ju så små så juvren är nästan nere vid backen.
Amerikanska dvärgar kan du sluta fundera på. Tyvärr är jordbruksverkets importlagar för klövdjur dödens för oss som har getter som hobby. sex månaders karantän m.m m.m så du får hålla till godo med svenska.
Köp unga getter och vänj dem från början vid att du tar på spenar och juver så kommer de gå bra att mjölka sedan.
Vill du vara säker på lite högre mjölkproduktion så köper du dvärgar som är lite större än standarden säger för de har alltid svensk lantras i sig och kommer (enligt min lilla erfarenhet) att mjölka ngt mer/lättare än de som är renare dvärgar.

Rosendalen

 • Inlägg: 50
Re:mjölka dvärggetter?
« Svar #4 skrivet: 12 nov-07 kl 10:25 »

Fantastisk:-)

Det skal jag göra. Tack
Dansk indvandrer i ett lite hus på landet som forsöker att odla sin egen mat. Har kaniner, höns, ankor och världens gulligaste katt!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

607 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser