Bröd med inbakat pålägg
Bakar du in fetaost och soltorkade tomater i brödet, behövs det bara ett tunt lager bordsmargarin för att du ska få en färdig macka. Det här brödet är också fantastiskt gott att göra vegetariska smörgåsar av. Att toppa med räkor eller rökt skinka är inte heller du Det här behövs för ca 1 port:
5 dl lättmjölk 50 g jäst 1/2 dl rapsolja 2 tsk salt 2 tsk honung ca 14 dl lantvetemjöl Fyllning: 200 g smulad fetaost ca 10 grovhackade soltorkade tomater i olja (gärna med vitlök) Ugn: 250/175°
Gör så här:
1. Värm vätskan till ca 37° och rör ut den smulade jästen i den. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
2. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Jäs ca 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen till en ca 1 cm tunn kaka, ca 30 x 40. Droppa över oljan, som tomaterna ligger i och strö på ost och tomater.
4. Rulla ihop degen från långsidan och lägg limpan på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 20 minuter.
5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250° i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda färdigt ca 20 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.
Tips!
Du kan också använda vitlöksmarinerad paprika istället för tomater i degen.