Jag skrev till Arla och frågade, fick svar:
Hej!
Vi har kommit en bit på väg mot att inte ha så mycket konserveringsmedel,
men en del har vi kvar.
E202 (kaliumsorbat) används i Kalmar på stor rund ost (Arla resp Kvibille).
Kalmar använder också E251 (natriumnitrat) i Grevé, men inte i övriga
sorter. Undantag: Arla Herrgård Krav som inte innehåller något
konserveringsmedel.
I Kvibille använder man fortfarande E251, E202 och E235 (natamycin) i
cheddar, men under nästa år räknar man med att natamycin är borta. Ädel
innehåller E235.
Falkenberg använder inga konserveringsmedel.
Götene använder E251 i Magré, W Kloster svart och röd.
Av våra rivna produkter innehåller Arla Köket Gratäng och TexMex E251, E202
och E235. Riven Svecia innehåller E202. Riven Red Label E251.
I stort sett gäller detta men Kvibilles avveckling av natamycin ser tyvärr
ut att dröja. Duken som finns runt osten gör det svårare att hålla ytorna
mögelfria.
Vi har ju fått tillskott i Wästgöta Klostersortimentet och det är en av dem
som inte har E251 nämligen W Kl röd 5% (tidigare Delite 5%). Övriga röda
och svarta
varianter innehåller E251 (liksom Magré 17% och 10%). Den nylanserade W Kl
brun/cheddar innehåller E251, E202 och E235 och eftersom det är en
Kvibilleprodukt sker nog ingen ändring inom den närmaste tiden (även om man
jobbar på det).
Med vänlig hälsning
Arla Forum
Marianne Landberg