Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Problem vid körning med häst  (läst 4669 gånger)

nengirl

 • Gäst
Problem vid körning med häst
« skrivet: 23 nov-04 kl 21:57 »
Jag har fyra hästar som vi vid olika tillfällen försökt att köra.
En fjording, en fd travare, en minishettis och en bruksnordis.
Travaren har inte varit förspänd på ca 9 år men det gick i alla fall att tömköra. Minishettisen gick ganska bra att köra men vi får fortsätta att prova. nordisen har vi aldrig provat att köra eftersom han varit med om hemska saker när fd ägare prövat. och när vi provade att köra fjordingen(som skulle varit körd i skogen med bla timmersläde) hände en skaplig olycka.(hästen klarade sig oskadd men inte vi övriga). Alltså meningen med detta är att jag vill höra andras erfarenheter av problem vid körning av redan inkörda hästar. Även personer att disskutera ämnet med + tips och råd.

Charlotte

 • Inlägg: 5342
  • -
Re:Problem vid körning med häst
« Svar #1 skrivet: 23 nov-04 kl 22:18 »
 Hej!
Det låter ju problematiskt det där.
Den hästen som blivit skrämd kan jag förstå att det kan vara svårt med, det bästa är nog att börja helt från början med tömkörning, draglinor, lösa skacklar osv.
 Men sen undrar jag lite, är ni själva vana att köra? Vad använder ni för kördon? Rider ni hästarna annars så att ni vet att dom förstår vad ni menar när ni styr med tömmarna osv? Hur gick olyckan med fjordingen till?
Även om hästarna är inkörda och vana så kan man inte "släppa dom vind för våg" på en gång... Det krävs kör och hästvana innan man tex kan sitta och låta hästen gå på långa tömmar.... Man måste kunna "läsa" hästen och räkna ut vad den tänker göra och hinna stoppa händelser i god tid.
 Jag kan gärna försöka tipsa lite så gott jag kan, men då måste jag få lite "mer kött på benen" av vad som egentligen hände när ni försökte köra hästarna...
 Jag har kört mycket häst, både färdig inkörda och unghästar.... Men några problem med redan färdig inkörda hästar har jag inte haft, peppar, peppar...
                  Mvh
                 Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

EvaS

 • Inlägg: 25
  • Skåne
Re:Problem vid körning med häst
« Svar #2 skrivet: 07 jan-05 kl 19:26 »
Jag har också kört in några hästar och är dessutom med i en körgrupp där en bunte intresserade hjälper varandra att köra in hästar (man behöver vara flera hästvana människor när man kör in en häst!) och dessutom sen vaancera och köra runt koner, brukskörning etc.

Det är mycket viktigt att ni agerar klokt och lugnt genom hela inkörningen och om man inte har häst- eller körvana så hade jag hellre bett om hjälp än gjort det själv.

Här kommer dock några tips som man kan göra innan man faktiskt kör in hästen:

Det viktigaste är att man inte går fort fram. Hästen ska vara så van vid varje moment att den inte ens klipper med öronen av oro innan man går vidare till nästa moment. Min första pålle tog lååång tid att köra in eftersom jag ville att hon skulle vara helt trygg med allt. Sen blev hon en pärla också!

Börja med att klappa hästen över hela kroppen med rep och tömmar. När hästen ser det som en daglig rutin så går man vidare. Tycker hästen att det är läskigt så gör en liten boll av tömmen/repet och klappa med någonstans på kroppen där det känns ofarligt för hästen (ofta ovanför frambenet eller bringan eller nära manken). Ju mer avslappand hästen är så vecklar du upp tömmen/repet och klappar mer och mer över hela kroppen. Detta kan alltså ta flera dagar innan hästen accepterar detta... eller 10 minuter. Hästen bestämmer takten!

Röstkommandon är ett måste anser jag - innan man börjar inkörning. Longera hästen och lär den "skritt", "trav","galopp" och "halt".

Lär sen hästen att tömköras. Ha en medhjälpare som håller ett grimskaft på hästen. Trä tömmarna genom en tömkörningsgjord - i de ringarna som är ganska långt ner på sidan av hästen. Låt medhjälparen leda hästen medan du går brevid hästen och håller i tömmarna uppringlade. Du använder de röstkommandon som du redan lärt hästen. Du ska inte styra hästen utan bara gå där. Efter hand så går du längre och längre bak tills hästen accepterar att du går där. Du styr tempot med rösten, men den som leder hästen ser till att de efterlevs. När hästen är helt trygg med att du går där bak och ger kommandon så kan du börja överta kontrollen genom tömmarna och den som leder fortsätter att gå med, men mer som säkerhet/stöd.

Under tömkörningen kan man lära hästen att aldrig backa utan att du ber om det. Ta en gren eller pinne (inget som hästen kan skada sig på förstås!). Be hästen göra halt. Backar den så håller du bara upp pinnen så hästen backar på pinnen. Du ska inte trycka mot hästen utan bara hålla stilla. Hästen slutar snart att backa utan att vara ombedd.

Vad som nu troligen kommer att inträffa är att hästen vid något tillfälle försöker att snabbt vända sig om och titta på dig, eller för att komma "undan tömmarna". Sänk då snabbt den handen med tömmen som "håller om rumpan när hästen svänger. Det stoppar hästen från att snurra runt. Står du plötsligt med hästen rakt mot dig så har du helt tappat kontrollen så det får aldrig hända! Sluta inte med medhjälparen förrän det är helt lugnt och hästen verkligen förstår allt du vill.

Senare börjar man hänga i ett rep, från sidan av gjorden, som får släpa i marken och nudda vid hästen ben då den svänger. OBS! Börja alltid med ett rep i taget inte två med en gång. Ha medhjälpare med som först håller upp den bakre repänden för att sen sakta sänka ner den. När ena sidan och sen adra sidan funkar så prova båda.

Därefter börjar jag med träslanor (skaklar fast mina är lite längre och har ett rephandtag i bakre änden så man lätt kan lyfta upp dem från marken.) Hjälpredan håller upp slanan medan du tömkör och ägnar dig åt hästen. Sväng höger och vänster så hästen ser/känner slanan mot bakbenet/rumpan. Gör detta på ena sidan, sen andra sidan och sist på bägge sidor. Då slanorna släpar är det ju mycket viktigt att hästen inte backar för då går slanorna i marken och det blir ett ryck i selen/gjorden.

När hästen är 100% trygg med allt detta ovan så kan man prova en lätt vagn eller släde. Jag brukar dock aldrig fästa fast vagnen/släden första gången utan först lära hästen att gå in mellan skaklarna. Sen när jag ska fästa skaklarna så gör jag en säkerhetsknut som med ett enda ryck kan dras upp. Detta kräver en medhjälpare på var sida som håller i knutänden + helst en medhjälpare på var sida om hästens huvud!! Det krävs mycket folk för att göra det tryggt. Skräms hästen kan du ha förstört hästens körvilja för alltid! Får hästen panik så rycker medhjälperna i knutarna och man slipper ha en skenande häst med vagn efter.

Hoppas detta gett en liten inblick i hur jag gör, i allafall. Jag är inte expert men i gruppen jag är med i (c:a 20 pers) gör vi alla på ungefär detta sätt. Finns det någon som helst osäkerhet hos den som kör in så hade jag ALDRIG gjort det själv. Låt inte snålheten bedra visheten. Själv har jag frågat en mängd "gamla hästgubbar" innan jag började + läst på Internet + lånat böcker. Sen har jag själv sållat bort de mest horribla varianterna och gjort det så hästvänligt som möjligt.

Jag tror inte ett skvatt på den man som körde in en ardenner (utan förträning) genom att slänga på selen och vagnen direkt och sen få sig en skentur utav bara helsike... fast med en kedja dragen från ena bettringen - genom munnen och till ett långt rep som kusken höll i - det var nödbromsen som han sa... (=skrämma hästen halvt till döds och sen dra en kätting genom munnen för att stanna den!!!) Usch! Tänk efter före!

Pelle

 • Gäst
Re:Problem vid körning med häst
« Svar #3 skrivet: 10 mar-05 kl 14:01 »
Hej.
Låt en hästvan duktig kusk prova att köra. Funkar det så fortsätt enl. instruktioner, annars lägg ner. Osäkra hästar är livsfarliga för en ovan. Det är inte värt risken och den finns alltid där även om det gått bra att köra någon gång.

Mvh
Pelle

Häxan

 • Inlägg: 637
  • Västergötland
Re:Problem vid körning med häst
« Svar #4 skrivet: 12 mar-05 kl 17:18 »
I detta ämne, som alla andra djur ämen: Kan det handla om att att förstå djuret?
.. att förstå hästen?

mvh, Häx

nengirl

 • Gäst
Re:Problem vid körning med häst
« Svar #5 skrivet: 23 mar-05 kl 23:46 »
tack för era svar, har mycket att fundera på nu..

jag försöker ju förstå hästen eftersom jag gör så mycket forskning som möjligt efter vad som hänt innan de kom till mej. jag vill inget annat än att förstå hästen...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

242 gäster, 2 användare
alternaiv, Carolus

* Forum

* Om tidningen Åter- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser