För att klargöra begreppen lite så är t.ex. morot en tvåårig växt, även om den för det mesta odlas i ettårig kultur. Det andra året blommar den och ger frö. Sen dör den.
Det väsentliga här är dock om man kan skörda år efter år utan att behöva starta en ny kultur. Och då behövs perenna (=fleråriga) växter. Det finns några perenna rotfrukter: svartrot och kardborrerot. Haverrot är delvis perenn. Gammal förgrenad svartrot kan man t.ex. skörda kraftiga rötter av och den kan ändå skjuta nytt från rotbitar. Vet inte om den kan skjuta från alla delar av roten. Ni får undersöka. Gamla svartrötter är mustiga i smaken, men det blir mycket grovt (sprucket, ärrigt) att rensa bort. Svartroten kan när den är etablerad och trivs blomma år efter år. Man kan på detta sätt ta både rötter och frö, samt njuta av blommorna.
Luftlök, kajplök och i viss mån vitlök kan man odla i flerårig kultur även om de förnyar sig från sidolökar och topplökar (bulbiller) varje år.
Det finns perenna former av en del andra köksväxter, t ex tomat, paprika, grönkål, men de är inte anpassade till vårt klimat. Det nordliga klimatet gynnar anuella och bienna växter. Det gynnar även vegetativ förökning.
Bland örter och kryddväxter går det nog att hitta mycket fler exempel på perenna växter. Men jag är inte så hemma på det området, så det får nån annan göra.