Viktklasserna gäller slaktkroppen när den är urtagen och färdig (alltså minus huvud, ben, skinn, tarmar, testiklar mm)
E, U, R etc är slaktklassning på kroppen, dvs formen och mängden kött på kroppen. Klassningen görs i 3 steg på varje bokstav t ex R+, R och R-.
För att du ska vara någesånär säker ska tacklammen väga 42 kg levande och bagglammen 45 kg. Sedan kan de ändå gå under viktgränsen om kroppsformen är dålig. Tänk på att dra av vikten för hornen om du har sådana på djuren.
Slakteriet ger även avdrag för fettansättning... Alltså kan det bli en avvägning åt båda hållen beroende på om lammen är magra eller feta. Dvs skicka feta djur lite tidigare och ta en chansning, eller behålla magra djur lite längre även om levandevikten är OK.
När man skickar lammen är olika på grund av ras. Gutefår är jobbiga nog att bara få upp i slaktvikt, medans t ex texel lätt rasslar förbi den ultimata slakttiden och blir för stora/feta.
Detta är en halv vetenskaps ;-). Det finns slaktmognadsbedömningskurser som man kan gå, då man får komma till slakteriet och känna på slaktdjur och sedan se hur de klassade sig efter slakt.
Lycka till!