He, dukan läsa rätt mycket omolika raser på gamla trådar här i forumet. Det finns många olika erfarenheter.
Om du vill producera slaktlamm med så bra ekonomi som möjligt är det några saker du ska tänka på innan du bestämmer dig för rasen.
Köttfår producerar bättre på äkerbeten än övriga. Gotlandsfåren är svårslagna på naturbetesmarker.
Ekonomin i produktionen med gotlandsfår är den bästa om du kan få kontrakt att lämna lammen till slakt under hösten. Det lägre köttpriset jmfrt m köttfåren kompenseras väl av ersättningen för skinnet. Fruktsamheten är dessutom högre och underhållsbehovet för tackorna är lägre. komplikationer i smb m lamningen är vanligare hos köttfåren.
Ska du producera vårlamm eller sommarlamm Man talar oo vår-sommar-höst eller vinterlam beroende på vilken årstid de slaktas) är det köttfår som gäller eller korsningar. Det är populärt att ha modertackor som är korsningar mellan dorset och finull eller dorset och gotland. Sedan släpper man en texelbagge på dem. Alla avkommorna slaktas. Med den principen utnyttjar man flera rasers fördelar och får dessutom lite korsningeffekt på köpet.
Är du intresserad av att föda upp djur till avel ska du hålla dig till en ras. Just nu är det även stor efterfrågan på just dorsetkorsningar för rekrytering till besättningar med ren slaktlammsproduktion.
Skaffa pärmen "Lönsam lammproduktion" från Hushållningssällskapet i Jönköping så kan du lära dig mycket. Den är mycket väl värd de hundralappar den kostar. Det är viktigt att du skaffar dig kunskap först.
Lycka till