De doser som rekommenderats i samband med den här nya skottska stenmjölsvågen är mycket höga. I försöket som Kurt hänvisade till lade man t ex på 40 ton/ha. (Det skulle räcka i minst 5 år.)
Det kan vara intressant att gå till källorna för den ekologiska odlingen.
I organisk-biologisk odling har stenmjöl använts länge. Man brukar rekommendera mycket mindre doser, runt 0,5-1 ton/ha och år. Man sätter helst till detta till nyslagen grönmassa/gröngödsling, som ett slags ytkompostering, för att lättare förena det mineraliska med det organiska. Även tillsats i högkompostering förekommer. (Det är ju inte så självklart att mineralisk substans tas upp av växter eller mikroorganismer. Den kan behöva omvandlas i mer biologiskt tillgänglig form o.s.v.) Man brukar främst framhålla stenmjölet som ett medel bland andra att hålla jord och växter friska, snarare än att utlova skördeökningar. Jag är dock osäker i vilken omfattning denna traditionella stenmjölsgödsling fortfarande tillämpas inom organisk-biologisk odling i Sverige. Se vidare:
http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/godsling/stenmjol.shtmlInom biodynamisk odling är man återhållsam med att tillföra tillsatser utifrån. Behöver man tillföra mineralisk näring (stenmjöl) så vill man helst tillsätta den till komposten i små doser (någon eller möjligen några procent), så att den får förenas med organiskt material under gynnsamma omständigheter.
Ett annat men likartat sätt att tillföra stenmjöl är att strö den tunnt över stallgödsel, gärna redan vid utgödsling. Dessutom ska detta vara bra mot lukt och flugor.
PS. Detta blev visst delvis en upprepning men även en utvidgning av vad jag redan skrivit i tråden.