Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bereda skinn, hur gör man?  (läst 2563 gånger)

Linda222

  • Inlägg: 5
Bereda skinn, hur gör man?
« skrivet: 10 mar-22 kl 11:32 »
Jag har haft får i många år men aldrig tagit till vara på skinnen. Ska slakta några baggar snart och vill då försöka bereda skinnen själv.
Ni som kan och har gjort det helt själva, hur har ni gått tillväga? Behöver all hjälp jag kan få.
Tacksam för svar🤗

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #1 skrivet: 10 mar-22 kl 15:40 »
Besök ett bibliotekt och låna en bok i ämnet är mitt tips. Så gjorde jag.

Det finns fler olika recept man kan använda sig av, en del bereder med alun och själv använder jag fett, (ägg och rapsolja).
Finns säkert recept occh instruktioner hur man gör om du googlar också. Sök på skinnberedning. Det är ganska många moment man ska göra så det tar för lång tid att skriva ned allting här.

Här har du tips på en bok:

https://www.bokus.com/bok/9789152701898/skinn-garvning-och-beredning-med-traditionella-metoder/

Linda222

  • Inlägg: 5
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #2 skrivet: 10 mar-22 kl 18:57 »
Tack så mycket för svar. Blir nog till att köpa boken som du länkade till🙂

läderfiffi

  • Inlägg: 8
    • -
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #3 skrivet: 01 maj-25 kl 16:35 »
Gammal tråd men hoppas nån märker att man drar liv i den...
Hinner inte få tag i nån bok då jag spontant fick ett sälskinn idag!!!

Är det nån som kan ge ordentliga tips på hur man ska göra?
Jag vet att man ska få bort så mkt fett som möjligt, det har jag gjort. Men det är så sladrigt att jag vet inte om jag fått bort allt :( Kan man salta/torka det först?
Jobbar imorgon och kommer då inte hinna arbeta på det... nån som har ngr snabba men ordentliga tips på hur man ska göra???
Har läst varenda tråd i ämnet men blir inte klokare  ???
Hjälpte till att garva ngr skinn för ngr år en men då hade min vän föreberett dem i typ en vecka och sen skrapade vi av alla hinnor o så....
vill behålla den fina pälsen.
Tacksam för all hjälp!

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14834
    • Östergötland
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #4 skrivet: 01 maj-25 kl 16:42 »
Har inte garvat mer än några småskinn, fastän jag haft får länge, så det här blir en kvalificerad gissning. Jag skulle slänga skinnet i frysen till dess jag hade tid, eftersom det bara är ett skinn och det snabbaste jag vet som stoppar nedbrytningen är frysgrader.

Hoppas någon duktigare svarar dig, och lycka till med skinnet!

läderfiffi

  • Inlägg: 8
    • -
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #5 skrivet: 01 maj-25 kl 18:05 »
Tack för snabbt svar!
Jag har dessvärre inte riktigt plats i frysen, annars hade det vart toppen....

hittade en sida där en kvinna skriver ganska detaljerat om hur man gör - men inte första steget! Hon inleder med följande: 1. Döda organismerna i skinnet (se ovan). (ovan beskrivs inte HUR utan bara att det kan göras genom saltning, torkning, frysning eller kalkning)
2. Skrapa bort kött- och fettrester från köttsidan med en skinnskrapa, flintbit, slö kniv eller liknande.
osv. fortsätter med tvätt och sen fettgravningsstegen....

så jag överväger att salta tills på fredag men är rädd det blir för länge och att hårsäckarna "dör" och pälsen faller av....

Behöver hjälp/tips på saltprocessen

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14834
    • Östergötland
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #6 skrivet: 01 maj-25 kl 21:59 »
Salt ska ju fungera, men man måste få det att nå skinnet. Är det för mycket kött, fett eller hinnor i vägen och det är varmt så kan det bli hårlösa fläckar.

Salta och kyl ned så gott du kan så klarar det sig nog. Vi har skickat fårskinn till Tranås skinnberedning och oftast har det gått bra, trots att vi slarvat lite med skrapning innan saltning. De brukar skämta om att "du kan ha halva fåret sitta kvar i skinnet, vi fixar det ändå", men jag tror de menar själva hanteringen. 

läderfiffi

  • Inlägg: 8
    • -
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #7 skrivet: Igår kl. 10:25 »
Om det blir hårlösa fläckar får jag väl tänka om o göra skinn av det 😄😜

 

javill

  • Inlägg: 11640
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #8 skrivet: Igår kl. 11:25 »
När det gäller fårskinn saltar man det ganska omgående efter slakt (ca en timme) så fort skinnet hunnit svalna. Då täcker man skinnets köttsida noga med ca 1 cm lager salt och låter ligga en vecka. Efter en vecka saltar man om det och låter ligga en vecka till. Därefter är skinnet färdigkonserverat, om du inte ska garva direkt kan det ligga kvar med saltet på, men då så svalt som möjligt. Ligger det det för varmt riskerar det att bli dåligt trots saltet.
Samma princip borde gälla alla skinn tänker jag.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Karlsdotter

  • Inlägg: 1491
    • Ångermanland
SV: Bereda skinn, hur gör man?
« Svar #9 skrivet: Igår kl. 13:11 »
Säl behandlas väl som bäver? dvs man sträcker det över en ring och låter det torka och skrapar efter hand som det torkar. Det blir även lättare att skrapa då skinnet är spänt över ringen. Därefter garvar man skinnet fortfarande i ringen genom att gnida in garvämnet. När det är klart så ska skinnet mjukas upp genom att dras tex över en stolskarm


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

397 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser