Hej, jag har försökt kolla upp beskärning av äppelträd men de flesta källor handlar om underhåll. Min goda vän har tolv äppelträd av olika sorter (paradis, vinteräpplen och sommaräpplen - mer specifik info har jag inte fått tag i).
De bär vissa år gott om frukt men några av grenarna eller till och med hela träd har fallit offer för stormar, snötyngd eller till och med kartens tyngd. Jag ska försöka lära min vän ang att gallra karten för det senare problemet.
Som ni ser på bilderna nedan har ingen skött om dem på länge och är helt vildvuxna. Jag kan till viss del se hur jag ska hjälpa min vän beskära så att de följer principen om att inga grenar får växa uppåt/nedåt/inåt. Alltså de ska växa som ett T eller paraply om jag förstår det rätt. Men det blir ju väldigt grov beskärning och det känns som att det inte kommer bli mycket kvar. Överlever dessa gamla träd så hård beskärning som jag tror kommer krävas för att få ordning på dem?
Dessutom går åsikterna isär på årstid att beskära, eftersom det dessutom är en mix av sorter blir det ännu knöligare. Vårvinter eller efter blomning/frukten?
Jag tog bara fram två bilder jag råkade ha på mobilen av några av träden då har inte för tillfället är där. Men om ni behöver fler bilder går det att ordna. Jag valde bilder då de var lövfria då jag tänkte att det hjälper er se grenstrukturen bättre. Se nedan:


Jag har följt tråden i tysthet.
Det är endast i fruktodlingar, som målet är att fruktträdet ska se ut som ett "T" eller "paraply".
Att skapa den formen på trädet är till för att det ska vara enkelt att plocka frukten och underhålla trädet från marken, när man har mer eller mindre stordrift.
Att skapa sådan "T- form" på träden, har också varit populärt i villaträdgårdar med begränsat utrymme för fullstora träd. Ofta så är fruktsorten ympade på svagväxande grundstammar med mer begränsad livslängd.
Paradisäppelträd har ett något annorlunda, och mer sirligt och "risigt" växtsätt, och blir inte lika stora som "riktiga" äppelträd. (undantag finns) De är ett mellanting mellan prydnadsträd och nyttoträd, och beskärs för att vara vackra och friska i första hand.
Sådan form på trädet, skapar man medan trädet växer/är ungt.
Om äppelträd, päronträd etc. får växa naturligt, så bildar de en huvudstan uppåt, med ett antal grenvarv uppåt.
Om man, så att säga, försöker "sänka trädet", och kapa huvudstammen samt stora grenar, för att åstadkomma "T" form, så brukar det innebära att trädet faller offer för några av de olika sjukdomar som brukar angripa fruktträd, och man påbörjar trädets långsamma död. Det tar dock ofta tiotals år innan trädet helt dör i normalfallet.
Har man gamla vildvuxna, risiga, fruktträd med huvudstam rakt uppåt, så bör man istället bibehålla grundformen, men glesa ur trädet, genom regelbunden, genomtänkt beskärning under JAS-perioden under ett flertal årstid, så att trädets naturliga grundform bibehålls, samtidigt som det finns plats för mer ljus och luft i kronan, och utan att trädet börjar skjuta vattenskott i stor utsträckning.
När så trädet mår bra, så övergår man till underhållsbeskärning.
Men, lej gärna hjälp av någon som jobbar yrkesmässigt med beskärning, för första årets beskärning, och för att skapa planen för kommande år.
Visserligen kräver de där äldre fruktträden med huvudstam rakt uppåt både fruktplockare och stege vid plockning, samt stångsekatör och stångsåg vid beskärning, men de kan vara mycket långlivade.
Det är sällan så att man får för lite frukt från sina fruktträd i trädgården. Det vanliga är att man har alldeles för mycket frukt, som man har svårt att ta om hand allt.
Värt att komma ihåg, är också att gammaldags sorter, på starkväxande grundstammar, kan vara oregelbundna avseende skörd, och vissa år ge väldigt mycket frukt, och andra år endast ge ett fåtal frukter, det verkar som om trädet vilar sig vissa år. Det har alltså föga att göra med årets väder vid blomning och pollinering, utan är en sortegenskap.