Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fartrusiga : om en gränslöst massmobil tid och vår fossilfria morgondag  (läst 805 gånger)

Carolus

  • Inlägg: 497
    • Skåne

- - - - - - -  - - - 

Eller låt allt vara,etiopiern kan rökförgiftas o äta sitt bröd om det blir någon skörd när det inte regnar.Ungarna kan skickas till europa istället samtidigt som deras land blir öken när sista trädet är nerhugget för brödbak. mitt val är enkelt. utveckling,med hjälp från övriga rika världen så etiopiern kan bo kvar och ha en hyfsad standard i ett land med någorlunda demokrati. 1 miljon svenskar utvandrade under 1860-1920,de flesta till USA men också kanada,australien,sydamerika,några till Israel. Varför? Fattigdom i ett jordbrukarsamhälle som inte kunde föda sin befolkning. Sverige utvecklades dock men om inte vad hade hänt då? traditioner är bara traditioner. Rätt betydelselösa i förhållande till liv eller död.

----------------


Tack för klargöranden. I o f s bra med optimistisk livssyn, där har jag nog något att lära av dig :)  jag syftar på att demokrati och utvecklingspengar kan skapa positiv utveckling och vinna över en  tradition som har inslag av att vara identitetsskapande.

Det framgår inte av bifogade länkar - men hushåll med 70miljoner etiopier som återkommande lagar sin mat ineffektiv vedeldning är också ett påtagligt CO2 utsläpp!  och då är problemet inte längre riktigt bara etiopiernas.

Ett annat problem är inte att etiopier med tiden när deras jordbruk havererar och maten blir ännu knappare, vill skicka sina barn till Europa. De vuxna vill komma också.

Det finns ett ord för detta. Klimatflyktingar, klimatflyktingproblematik. Som inte syns tydligt. För när vatten o mat tar slut blir det ofta inbördeskrig över knappa tillgångar. Det är så rubriken är i nyheterna.

Kanske är det cyniskt, men Europa kanske skulle inte bara ge gasspisar och rocket stove till Etiopien, utan även betala etiopierna för arr använda prylarna, så att de inte blir stående i ett hörn.  pengar kan bryta traditioner, snabbare o säkrare än utbildning upplysning. 

karsan

  • Inlägg: 1791
    • Södermanland
om etiopierna hugger ner träd för att göra träkol att baka sitt bröd är det faktiskt inte fossilt bränsle de använder.  Ett besserwisserpåpekande.

Elenergi är bra, och ett solskensland som Etiopien kan säkert producera solel. Fast
vi  ska inte blunda för att produktionen av solceller också för med sig problem.
Liksom all annan ny teknik. Åtminstone på kort sikt är det bästa vi kan göra, som boken Fartrusiga säger, att låta bli att använda fossila bränslen som vi gör. Fast enligt den boken kommer vi aldrig mer att kunna flyga så ofta som vi blivit vana.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

409 gäster, 4 användare
Vafanskajagmeddentill, javill, Landet, Liisa

* Forum

* Om tidningen Åter- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser