Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vem här vill starta/utveckla självhushåll på en seriös nivå?  (läst 892 gånger)

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
Vem här önskar starta och utveckla ett självhuhållande liv på en seriös nivå?

Många vill mena vilja leva naturnära, mena vilja var själhushållare men få vågar ta steget. Med andra ord, att verkligen ha detta som mål, utveckla den riktningen mot att småningom, till och med bli offgrid.

Att både vilja på rektigt och också ta steget till/börja att leva självhuhållande verkar vara väldigt sälsynt bland de som drömmer om det.

Det medför tydligtvis ett utvecklat tankesätt och mogenhet till det, annars förblir det bare "en dröm".

Finns det några här som känner igen sig? Vill värkligen rikta sig in i en sådan livsstil? Alltså är införstådd med vad det betyder och är mogen för omställningen?

Allltså inte bara "drömma om det", enbart tro vilja vara självhushållare men vara på riktigt upptagna av att verkligen vilja leva enkelt och ha i mål att vara upptagen av meningsfull, kreativ och enkel sysselsättning?

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11107
  • Östergötland
Tror att de flesta av oss uppskattar så många delar i det samhälle vi bidrar till och utnyttjar, att vi inte vill stå utanför. Visst, vi har djur, odlar, hugger ved och så vidare, vissa är off grid och andra på väg, men samhället ger både möjligheter och moraliska skyldigheter. Vi har alla åtnjutit varierande utbildning, och vi har en sjukvård som fungerar om vi behöver den, så vi har lite att ge tillbaks. Och fördelarna med att inte göra allt själv, även om man kan göra mycket, är rätt bra att ha.

Det finns några få som kommit rätt långt i att sköta sig själva på ett enkelt sätt i harmoni med naturen, men de är nog inte inne på forumet så ofta.

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
Om man är intresserad och vill finna möjligheter så är man nog inne på ett forum som det här.
Jag undrar på vem här vill satsa på självhushållning "på riktigt".
Många menar vilja men har varken förståelse i vad det innebär eller någon igentlig vilja till det dom själva vill mena vilja göra....

Med andra ord, det framställs massa tomprat.

Jag får mer intryck av att folk slänger ut ur sig idéer utan att de ens vet om de vill eller fattar vad det innebär. De verkar rent av inte fatta vilka åtgärder och insattser det krävs för att verkställa sina drömmar som de själva menar vilja verkställa. (Drömmar som är "ute o cyklar")

Jag söker alltså efter personer som vet vad de vill och också verkligen vill göra det de själva vill mena vilja. (Allså inte bara lösprat)

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
Att sattsa på själhushåll betyder inte att man inte är med i "samhället".

Man får massa ytterligare förmåner så som;

1. Autonomi.
2. Givande, speciellt meningsgivande aktiviteter.
3. Skaparglädje rymmer tillvaron i en enorm mängd.
Jag har svårt att finna annat som ger så fullständig glädje och fullständig behagkänsla som när man har gjort och skapat något med sina egna händer. 😀👍
4. Återbrut skapar respekt "för planeten". Är det inte underbart att motstå nerskräpningen av dagens samhälle? 😊
5. Plus att i dag så är det massa kemikalier i "allt man äter". Till och med bröd som kastas dagen efter, har massa konserveringsämnen.
6. Självhushållning utmanar och der är överkomlig utmaning som ger en enorm tillfredsställelse när man har tagit den.
Plus massa annat som jag inte kommer på så på rak arm 😊

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
Hittils har jag fått kontakt med de som menar vilja leva "jordnära", "självförsörjande" men som får panik av att se gödsel 😂😂
Självförsörjning betyder att man inte kan vara finkänslig och inte alltid "simma i lyx". Här skapas det däremot massa meningsfull sysselsättning som inte kan mätas med pengar.

Att gå för en sådan livsstil bör man först o främst veta om man värkligen vill vara så jordnära.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11107
  • Östergötland
Visst finns det drömmare (det är vi väl alla mer eller mindre), men om du fått kontakt med sådana som får panik av gödsel (bortsett då från om gödselbrunnen ser ut att rämna) så har du varit på fel ställe. Här på forumet finns olika grader av självhushållning och vi utbyter tankar och erfarenheter för att hjälpa varandra. Men de som vill starta kollektiv för självhushållare är nog lätträknade. Det är nog inte så lätt att få ett sådant projekt att fungera, speciellt med tanke på alla de som drömmer mer än de bidrar. Det är lättare att få en flock får att samarbeta än en hoper människor av blandat ursprung.

ärt

 • Inlägg: 593
  • Halland
  • www.lillanabben.se
 Någon gång mitten 70 var där en annons (tror det var biodynamisk odling). Köpa gård tillsammans. Vi träffades lite då o då. Hälsade på hos andra kollektiv. Ljusbacken, Moderjord nån gång hos Roland von Malmborg. Det blev en kärna kvar efter två tre år. Vi bestämde att vi skulle flytta samman o göra pengar till inköp av gård. Vi köpte ett gammalt ålderdomshem utanför Glanshammar. Gick i borgen för varandra (hur kunde detta vara möjligt ?). På så vis kom vi varandra närmare. Alla fick vi jobb o sparade så mycket som gick.
 Dock visade det sej att vi alla hade olika inställningar till mångt o mycket. Aldrig att vi bråkade men det stämde liksom inte. Så efter 9 månader sålde vi ålderdomshemmet o spreds ut över landet. Delade på pengarna.
 Men tankar om att bo kollektivt o ägna sej åt enkelt levene finns kvar o dröms vidare på.
Upplever att svårigheten ligger i själva ägandet. Om nu nån redan äger ett ställe som blir kollektivets hemvist.
 Hoppas ni som går i dessa tankar kommer till skott. Det är berikande på många plan.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11107
  • Östergötland
Kul att höra att det gick bra trots att det inte blev som ni tänkte. Finns nog fler som har historier att berätta.

Att vara ung och brinna för grejen är nog bra för att komma igång, men lite eftertanke och livserfarenhet sitter inte i vägen. Men det kan vara svårt att få med de äldre på ett sådant projekt.

MickeMård

 • Inlägg: 1611
 • Allt åt alla.
  • Östergötland
Hej! Är ingen som vill satsa på självhushållning, utan har redan gjort det.

Jag och min sambo letade efter likasinnade osv ett tag men ledsnade och flyttade bara ut och körde igång. Är inte offgrid eller så men är självhushållande året runt på en hel del. Jobbar på gården med grönsaksodling och konstnärskap.

Ett tips är att leta efter folk som redan gjort det. Folk som snackar om det kommer sällan till kritan. Det är lätt att fastna i teoretiska resonemang och att läsa på en massa om hur svårt det är att odla och vara självhushållande.

Mitt råd är alltså: Vänta inte för länge på andra. Kör! :)
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
Intressant det ni skriver, i mitt fall har jag startat men kör i "väggen" på grund av att man bokstavligt talat inte räcker till...
Det måste vara fler "händer" för att ens underhålla. Absolut, till att utveckla det som redan finns.
Att hitta "rätt" deltagare, behöver det vara en som har glöden och förståelsen till vad detta handlar om.

Är dessa människor så sälsynta? Borde väl finnas här?...

kentaur47

 • Inlägg: 83
  • Dalsland
Pröva med s.k Wwofare. Det hade jag o min man tänkt göra nu i sommar. Då vi upplever det samma som du, händerna är för få och tiden för knapp. Finns massa att läsa om Wwof och olika erfarenheter, men de jag pratat med har vart nöjda överlag. Men alla säger att det är viktigt att välja någon med tidigare erfarenhet av ” livet på landet” annars kan det komma folk som är rädda för gödsel där med . Lycka till
Finns på gård med förhoppningen att bli allt mindre beroende, och allt mer självförsörjande. Har en go gubbe och
4  biologiska barn( varav två utflugna), samt flera andra ungar som står mitt hjärta nära. Djur och odling för eget bruk.

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
😂 ja, den risken finns 😀 tack för tipset. Helst vill jag finna någon som stannar permanent men det ser ut att vara svårt

MickeMård

 • Inlägg: 1611
 • Allt åt alla.
  • Östergötland
Man kan ju hitta någon som vill stanna permanent via woof :) Vet flera som gjort det.

Skulle säga att de flesta jag känner som håller på med självhushållning i lite större skala är inte inne här så mycket. Skulle säga att 90% av mina 1500+ inlägg skrevs innan jag började med självhushållning. Nu har jag tid att skriva lite för att jag är mitt emellan att klappa igen landet och att veden börjar. Under odlingssäsongen är jag glad om jag kan vara ledig någon dag i veckan och få 8 timmars sömn.

Nu för tiden känns det också som att intresset för självhushållning har ökat mycket, men att det också har blivit kommersialiserat. Lite som att man köper massa grejer på loppis för att visa att man bryr sig om miljön, så kan man konsumera massa saker som är odlingsrelaterat osv men egentligen kommer man aldrig ta steget, utan det är bara ännu en konsumtionsgrej. Nästa år är det 3D skrivare eller elbil.

Ta inte ut dig bara :) Vet så många som satsat allt och ska köra igång med allt och som klappat ihop och flyttat till stan igen. Va rädd om dig.

Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
Hade vart fint o ha ett samarbete och utbyte med andra omkring Strömstad området med. Jag har dessutom maskiner o utbildning i allt vad snickring heter så nog kan andra få nytta av mig med 😀

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11107
  • Östergötland
Se där! Tror det är lättare att hitta en gemenskap genom att samarbeta med andra, men ändå vara sin egen. Och att visa att man har något att bidra med är positivt.

Lite synd att forummedlemmarna är så utspridda.


Det finns ett svart får nära dig som tycker om träd. Honom kan du kanske ha lite samarbete med och utveckla någon passande produkt i trä med.

MickeMård

 • Inlägg: 1611
 • Allt åt alla.
  • Östergötland
Det är gött att ha samarbeten. Hade det i början när vi flyttade hit. Men vissa flyttade till stan igen. Andra var mest intresserade att bli självhushållande på knark (då går det som det går). Andra var bara sjukt jobbiga (trots att de var självhushållare :o) Så här är rätt tomt på självhushållarfronten. Bor i nordöstra Östergötland vid gränsen mot Närke. Östergötlands Norrland.
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Johanna Felt

 • Inlägg: 30
  • Västergötland
Låter jobbigt så långt upp i landet... Flytta söderut vet jag 😉😀

MickeMård

 • Inlägg: 1611
 • Allt åt alla.
  • Östergötland
Äh det är ju söderut :) Har nästan brukat upp hela gården och startat företag och grejer. Flyttar inte på oss i första taget. Självhushållare kommer och går men grannarna består, eller vad är det man säger? Nej men visst hade det varit kul med lite likasinnade i närheten, det går inte att sticka under stolen med.
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

snowbird

 • Inlägg: 79
 • Taget för 1 vecka sen
  • Lappland
Hej Johanna ❤️🙏jag är superinspirerad och har en massa lust och kraft❤️🙏är motiverad och har mer än lust så hör gärna av dig här eller till 0765831065 eller till: ayrimir@hotmail.com ❤️🙏 När flyttar vi och vart 😀❤️🙏mvh Nicole

snowbird

 • Inlägg: 79
 • Taget för 1 vecka sen
  • Lappland
Tillägger att jag söker med ljus och lykta efter folk att bo,jobba ihop med och skapa med😀❤️🙏har en liten chiwowa hund och en okastrerad hankatt i följe❤️🙏är äldre och mycket stark och har Drömmar men är åxså tränad i mycket när det gäller enkelt boende och slitsamt liv då jag själv ägde ett torp i Jämtland och bodde där ensam med mina djur med 3 minusgrader inomhus men så vill jag inte bo , kallt brrrr nåt mer men menar att jag är tålig och även att jag har drömmar så är det där allt börjar ❤️🙏min dröm är att ha bin, höns ,får och getter att göra egen ost och häst till min prärievagn som jag bygger vidare på som en äldre Man byggt grunden till mej 😀 känner att det inte verkar finnas folk som på riktigt startar självhushåll och varför gör inte jag det 😥Har inte pengar för att köpa mark och hus 😥Hör av dej Johanna om du känner dej intresserad ❤️😀🙏mvh Nicole


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

231 gäster, 8 användare
Disco Leif, Palle500, Prillis, DennisCA, dr.blom, Adels, t_n, Skröpeltorparn

* Forum

* Om tidningen Åter- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser