Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning  (läst 279 gånger)

DennisCA

 • Inlägg: 1730
  • Finland
Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning
« skrivet: 23 jul-20 kl 12:50 »
Jag  undrar hur pass mycket större är kolåtgången för en träkolsässja? Jag förstår att vanliga ässjor med blåset i botten inte är lämpliga för träkol, dom förbrukar det för snabbt. Det ska helst vara en ässja med inblås på sidan och en sådan funderar jag allvarligt på att bygga som första ässja, jag tror jag väntar med en gasol eller diesel typ till senare.

Men... Det ser ganska svårt ut att få tag i koks där jag bor, den enda ledtråden jag hade till ett lokalt ställde så gick i stöpet när dfom sade nä, vi säljer inte åt dig.

Dom kunde endast referera till några uppe nära Uleåborg och 800 kilos säckar för 800 euro (cirka, priset med frakt). Så cirka 1 euro kilot.  Nötkoks sade dom det är, ingen aning vad det betyder. Men det är ganska mycket att köpa hem 800 kilo koks. Jag vet inte alls hur mycket kol man kan förvänta sig förbruka och jag har svårt att få svar eller uppskattningar på det av andra. Men 800kg låter ju ganska extremt, eller kanske jag har helt fel och det är kanske 1-2 års förbrukning, har noll koll serru.

En annan källa var Suomen Kotteria som skickar på post, har inga ÅF i ästerbotten så det kommer från helsingforsområdet, 35 euro för en 22kg säck kokd + 13 euro frakt så typ 50 euro säcken. Låter ganska dyrt...

Träkol är mycket enklare att få tag i, där kan jag köpa en 220kg påse med träkol för 125 euro istället eller 1000kg för 500 euro, det är ju billigast kilopris där, 50 cent kilot jämfört med 1 euro kilot för en 800kg säck koks. Men förbrukningen är såklart högre för träkol. Men hur mycket högre? Den billigaste koksen är ju dubbelt dyrare kan man säga sådär grovt.

Är det en prisskilnad som räcker för att göra träkolet ekonomiskt? Det beror till viss del på ässjans design förstås, en som är optimerad för träkol förbrukar mindre av det än andra så det kan va svårt att svara på...

torbjorn

 • Inlägg: 11699
  • Medelpad
SV: Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning
« Svar #1 skrivet: 23 jul-20 kl 15:16 »
En tumregel är att värmevärdet per kg borde vara ungefär lika för träkol och koks. Så skillnaden i hur mycket volym som går åt, är lika med skillnaden i densitet.

DennisCA

 • Inlägg: 1730
  • Finland
SV: Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning
« Svar #2 skrivet: 24 jul-20 kl 19:28 »
Jag har forskat och frågat smeder på nätet och det är cirka dubbelt till 2/3 större åtgång beroende på den relativa kvalitén mellan träkolet och stenkolet eller koksen.

Ovanstående påstående förutsätter en ässja med sidoblås gjort för träkol, provar man i en modern ässja med blås underifrån är förbrukningen markant högre än ovan har jag fått förstå. Som att köra en diesel på bensin sade nån åt mig. Eller var det tvärtom.

Det verkar riktigt jobbigt det här med att få tag i koks och ingen hittar man som vet något. Fick tag i en annan som smider litet i trakten men han köpte från samma som sade dom inte vill sälja åt mig.

Håkan B

 • Inlägg: 595
  • Värmland
SV: Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning
« Svar #3 skrivet: 25 jul-20 kl 12:37 »
Har du kolla med Orsa järn dom säljer sten kol vet jag ? Här är en annan firma .  http://www.scandinavianhorse.se/produkt/smideskol-25-kg/

 

DennisCA

 • Inlägg: 1730
  • Finland
SV: Frågor om kolässjor, träkol, koks och förbrukning
« Svar #4 skrivet: 27 jul-20 kl 21:54 »
Jag är i Finland så det funkar inte med svenska firmor. Jag noteraratt i mobilversionen av sidan syns inte ens plats.

Vet av en leverantör nu som säljer för 860€ + frakt, 850kg. Blir väl arrangera gruppköp nån gång.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

133 gäster, 2 användare
Palle500, Jesus Kristus Är Guds Ord

* Forum

* Om tidningen Åter- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser