Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilken äggfärg blir det?  (läst 367 gånger)

H2O

 • Inlägg: 3
  • Dalsland
Vilken äggfärg blir det?
« skrivet: 03 jul-20 kl 12:20 »
Hej! Jag har nyligen börjat med höns, superfina djur verkligen, och är lite frågvis angående färgen på äggen när man blandar raser. Jag har bland annat maran och Silveruddsblå i flocken, chockladbruna och ljusgröna ägg. Jag har läst att om de två parar sig så kommer avkomman lägga mörkgröna ägg. Jag har även några små schijndelaarkycklingar som kommer lägga ljust turkosa ägg när de väl börjar. Om en sån höna skulle para sig med en maran- eller silveruddstupp - vad blir det för äggfärg på avkomman då tro?

Tycker det är himla spännande med olika äggfärger, vet ni nån bra bok om det så tipsa gärna!

Mvh

docydry

 • Inlägg: 36
  • Västergötland
SV: Vilken äggfärg blir det?
« Svar #1 skrivet: 27 sep-20 kl 16:50 »
Vi har en avkomma av hedemorahöna (beige ägg) och Silveruddstupp, och den hönan lägger ljusbruna fläckiga ägg. Gröna vore en överdrift att kalla dem, men kanske lite åt militärgrönhållet, men det är med ett mått av god vilja i så fall.

Prillis

 • Inlägg: 35
  • Västergötland
SV: Vilken äggfärg blir det?
« Svar #2 skrivet: 28 sep-20 kl 08:15 »
Om du har Pinterest och söker på olive eggers egg så hittar du lite information om äggfärg. Men man kanske skall ta en del av färgerna med en nypa salt.

Efwa

 • Inlägg: 158
  • Uppland
SV: Vilken äggfärg blir det?
« Svar #3 skrivet: 28 sep-20 kl 13:05 »
Hoppas jag kan komma in med en relaterad fråga här.

Jag har nu två tuppar som är blåläggare (Creme legbar och eng. araucana). Sedan har jag då hönor av båda raserna som ju också är blåläggare.

I teorin och säkerligen i praktiken så blir det ju både renrasiga och blandraser av dessa om man ska kläcka fram de blå äggen man får fram.
Frågan är; oavsett om det är blandraser så torde det bli blåläggare av avkommorna, eller tänker jag fel?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

307 gäster, 5 användare
fraxinus80, statustrött, Friden fri, Earthbridge, Anna-Sofia

* Forum

* Om tidningen Åter- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser