Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölkning  (läst 503 gånger)

Torparparet

  • Inlägg: 23
Mjölkning
« skrivet: 30 maj-20 kl 10:41 »
Vi har nu börjat mjölka vår Jersey, (2a kalvare)
Det går jättebra o hon ger mycket, men väldigt mager mjölk. Jersey vi haft innan har ju mjölkat grädde nästan..
Får förutom betet torrt hö samt kornkross... vi mjölkar på morgonen då kalven stått inne över natten.. något man kan ge för att få lite fetare mjölk?

Tjalve

  • Inlägg: 3204
    • Blekinge
SV: Mjölkning
« Svar #1 skrivet: 30 maj-20 kl 22:00 »
Vet inte hur ni testat fetthalten men att ara titta på färgen kan nog vara vanskligt.
I regel så ju bättre foder ju mer mjölk och ju mindre fett. Så nu med bra och spätt bete mjölkar de mycket men har svårt att hålla halterna uppe. Så finns speciellt kraftfoder som är utformat för att höja fetthalten annars grovt och sent bärgat hö som gör Atkins minskar i mjölk men höjer halterna.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Nina W

  • Inlägg: 3519
    • Värmland
SV: Mjölkning
« Svar #2 skrivet: 12 jun-20 kl 10:39 »
Jag är uppväxt på en gård med jeraeykor. Dom fick kornkross men inte bara det utan också köpt kraftfoder som jag har för mig hette koex -men det är ju 40 år sen... Och då fanns det många små mjölkkobesättningar, nu är dom borta. Ekologiska bönder brukar ge sina kor ensilerade ärtor så du kanske kan köpa det direkt på gården hos någon som har KRAV kossor? . Havre är för övrigt mycket fetare än korn så det tror jag är bättre.  Hade du en jersey ko förut också? Jag vet inte säkert men skulle tro att fjällkor lättare anpassar sig efter det foder de får. Lantraserna gör i alla fall det. Din jersey är genetiskt programmerad för att mjölka mycket. Proteinet räcker för det men inte fettet och då blir det magrare mjölk, kan det vara så?

Klia din jerseykossa på undersidan av halsen tills hon ler och hälsa från mig😁.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser