Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Transmissionsförluster.  (läst 339 gånger)

Gröfre Slissing

 • Inlägg: 1423
  • -
Transmissionsförluster.
« skrivet: 14 apr-20 kl 14:42 »
Jag är säker på att det finns i % uträknat hur stor transmissionsförlusten är för de flesta transmissionssätt; kilrem, kedja, rulldrift direkt på hjul, kugghjul/kugghjul, kardan,et cetera. Hur stor är kraftförlusten för det man kallar diesel-elektrisk kraftöverföring, den som till exempel förekommer på fartyg? Finns detta uträknat i % ? (Behöööver givetvis  inte vara dieselmotor som är kraftkällan.)
G S
« Senast ändrad: 14 apr-20 kl 15:42 av Gröfre Slissing »
...när vi, de irrande, för alltid rasta,
giv andra stora namn, nämn oss de trogna!
E. A, Karlfeldt)

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10414
  • Östergötland
SV: Transmissionsförluster.
« Svar #1 skrivet: 14 apr-20 kl 15:48 »
Blir ju betydligt mer i diesel-el överföringen, tiotals procent istället för enstaka, men det finns ju andra fördelar.

Om man tittar på en elbil som har sådan drift så står den sig i konkurrensen genom att bensinmotorn får gå på rätt varv.

NilsBirger

 • Inlägg: 18
  • Västergötland
SV: Transmissionsförluster.
« Svar #2 skrivet: 14 apr-20 kl 16:07 »
Jag kan heller inte några procenttal, dessa kommer variera med kraftkällans storlek.

Men kan berätta att de flesta större diesel-lok har elektrisk transmission.
De fördelar man får där är t.ex. att transmissionens vikt blir mycket lägre än om den varit mekanisk, att man kan få en mycket mjuk drivning utan ryck, att det går att ställa "utväxlingen" steglöst och att den oftast är lättare att kyla och effektivare än en hydraulisk transmission. 

Dock finns det även mycket stora Dieselhydrauliska lok, men dessa är mycket ovanligare och härstammar framförallt från Tyskland som var förbjudna att utveckla elektriska transmissioner över en viss storlek efter andra världskriget, om jag inte missminner mig.

torbjorn

 • Inlägg: 11527
  • Medelpad
SV: Transmissionsförluster.
« Svar #3 skrivet: 14 apr-20 kl 18:22 »
Förlusterna i en dieselelektrisk transmission beror mycket på dels aktuella driftsförhållanden och dels hur mycket kostnader och annat besvär tillverkaren har valt att lägga ner på att hålla förlusterna låga. Det är säkert inga problem att dimensionera transmissionen så man kommer ner i enstaka % förluster eller ännu mindre, men då till priset av en orimligt dyr, stor och tung anläggning.  Ser man på helheten med både transmission och dieselmotor så kan man ju också komma till en gräns där det är billigare att minska förlusterna ytterligare genom i och för sig dyra förbättringar av dieselmotorn, än genom att göra mer på eltransmissionsområdet.

Om jag får gissa, så gissar jag att en gammaldags lok-eltransmission (av typ GM-lok som grundkonstruerades på 1930-talet och vars mest kända representanter i Sverige idag är T44-loken som byggdes på 70-talet) - med likströmsgenerator och likströms-traktionsmotorer, har en totalverkningsgrad på runt 80-90 %. Förmodligen ännu bättre under optimala driftförhållanden (full fart, lagom effektuttag mm), betydligt sämre t ex vid maximal dragkraft och mycket låg hastighet.  Med modern teknik - synkronmaskiner, frekvensomriktare mm - så kan man nog utan vidare komma upp mot 95 % verkningsgrad och dessutom anpassa sig bättre efter dieselmotorns egenheter så den alltid kan gå med optimalt varvtal för varje tänkbart effektuttag.

NilsBirger

 • Inlägg: 18
  • Västergötland
SV: Transmissionsförluster.
« Svar #4 skrivet: 22 apr-20 kl 14:07 »
Håller med Torbjörn. Dock finns det en hel del dieselelektriska lok med växelströmsgenerator och likströmsbanmotorer med i Sverige, typ TMZ vilka är lite nyare än T44 dock med samma grundkonstruktion. Dessa har inga enorma skillnader i effekt mot de äldre loken.

Jag vet att det finns men har aldrig jobbat med dieselelektrisk drift med synkron eller asynkrondrivning. Denna teknik är ganska ny på stora lok har vad jag fått lära mig problem med styrningen.

Detta är ju bara kuriosa, inget som hjälper nån som vill bygga något liknande. Dock är min gissning att det är en hel del pill att bygga ett fordon hemma med denna typ av transmission, men kan ju vara kul att testa sätta en trefasmotor som generator och en som motor, och justera utväxlingen med antalet inkopplade magneter i motorerna eller genom frekvensriktare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

540 gäster, 2 användare
Ett svart får, Palle500

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser