Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Förbättra gammel åkermark  (läst 1898 gånger)

rovis

 • Inlägg: 12
  • Gotland
Förbättra gammel åkermark
« skrivet: 15 feb-20 kl 18:08 »
Har två gamla åkrar som jag skulle vilja förbättra med varsamma metoder (alltså ingen plöjning/harvning/körning med tunga maskiner etc).
En åker har inte varit plöjd på år och dagar och ligger på till synes mager grusig o lerig sandjord, där växer idag mest mossa, smultron och tuvor av klöver och en hel del blommor. Tänker att jag vill få det ännu mer ängslikt med mer blommor, tips på det? Gynnas ängsväxter av betning av t ex getter? Vad tyder all mossa på? Åkern ligger i full sol o vind och är oftast torr om somrarna, inget jag förknippar med mossa. Måste mossan bort om ängsblommor ska kunna trivas? Tänkte låta hönsen gå och sprätta bort mossan i sommar, eller är det feltänkt? Tänker att mossan håller kvar välbehövd fukt men också verkar kvävande på annan växtlighet?

Den andra åkern var i bruk för tre säsonger sedan men har legat oplöjd i träda sen dess med ett överflöd av skräppor, gatkamomill o baldersbrå. Där vill jag så småningom bl a kunna slå hö, eller iaf få mer mångfald i växtligheten. Min tanke är att slå "ogräset" och låta naturen ha sin gång, tänker att andra växter letar sig dit av sej själv med tiden, om jag bara fortsätter slå och ta bort den stora växtligheten. Eller kommer det bara bli en massa jobb som bara gynnar ännu mer skräppor o skit? Ska jag bara låta det stå o sköta sej själv? Marken helar väl sig själv med tiden? Marken än ännu rätt bar mellan de stora ogräsen, är det någon ide att kasta ut typ fröbomber, eller måste marken vara bearbetad för att de ska kunna gro?

skogaliten

 • Inlägg: 1061
  • -
SV: Förbättra gammel åkermark
« Svar #1 skrivet: 15 feb-20 kl 19:33 »
Vad menar du med "åkrar"?

Hur stora områden menar du?

kretslopp

 • Inlägg: 1648
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Förbättra gammel åkermark
« Svar #2 skrivet: 15 feb-20 kl 20:02 »
Jag tror det räcker med lätt harvning på båda åkrarna. Hönsen kan säkert också göra nytta. Det behöver slås var år så blir det fint. Skräppa nässla mm gillar inte slåtter.
kretslopp

Tjalve

 • Inlägg: 3195
  • Blekinge
SV: Förbättra gammel åkermark
« Svar #3 skrivet: 15 feb-20 kl 20:33 »
Kalka och göda får fart på vallen och tar bort mossan. En gräsharv och hjälpsådd skyndar på utvecklingen. Skörda hö eller ensilage behövs också för att forsla bort materialet.
Du blir knappast av med skräppor utan besprutning eller jordbearbetning så det gäller att se till så de inte får för stora konkurrensfördelar mot vallväxterna.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

NilsBirger

 • Inlägg: 18
  • Västergötland
SV: Förbättra gammel åkermark
« Svar #4 skrivet: 16 feb-20 kl 09:20 »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

366 gäster, 9 användare (1 dolda)
beekeepern, Sven.82, Löken, statustrött, Garaban, hugri, Tjoffex, LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser