Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fermenterad mat till hönsen  (läst 365 gånger)

almåsen

  • Inlägg: 18
    • Skåne
Fermenterad mat till hönsen
« skrivet: 16 jan-20 kl 06:11 »
Vad tror ni om fermenterad mat till hönsen? Man skulle tex kunna fermentera torrfodret med hjälp av egentillverkad kefir och även syra ogräs, blad och andra grönsaker.
Tankar om detta?

Bösahusarn

  • Inlägg: 1148
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #1 skrivet: 16 jan-20 kl 07:06 »
Blir inte mycket en gröt då?

Tänker att deras muskelmage vill ha lite att jobba med...

Rent näringsmässigt, hur tänker du där?
Det är aldrig för sent att ge upp.

Efwa

  • Inlägg: 66
    • Uppland
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #2 skrivet: 16 jan-20 kl 10:43 »
Vad tror ni om fermenterad mat till hönsen? Man skulle tex kunna fermentera torrfodret med hjälp av egentillverkad kefir och även syra ogräs, blad och andra grönsaker.
Tankar om detta?

Jag fermenterar en blandning av: Vete 6 delar, Korn 6 delar, Havre 3 delar, majs 1,5 delar, ärtor 1,5. Tycker det fungerar fint.
Har även testat att fermentera vanliga granulatet och lucernpellets. Det har inte varit någon bra idé, mest för att det, som Bösahusarn skriver, bara blir gröt och äckligt att hålla på med.

Jag ger dock värpkoncentrat men då inte som fermenterat.

Fermenterat är mer kostnadseffektivt enligt de flesta och jag kan nog hålla med där, utan att ha gjort någon exakt uträkning (ska vara det både mängdmässigt och näringsmässigt. Dvs vad de får ut i näring).
Gav jag blandningen utan fermentering så fick jag all havre och ärtor kvar medan det på detta vis också verkar mer aptitligt att äta.
Sedan ska ju dessutom fermentering av maten vara mer hälsosam (bra bakterier) och även om några av mina hönor, av viss ras är lite geggiga bak så har antalet garanterat gått ner.

Nu haqr jag bar hållt på med höns i 1,5 år så min erfarenhet är mycket ringa, på alla håll så att säga.



kretslopp

  • Inlägg: 1420
  • 67 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
    • Småland
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #3 skrivet: 16 jan-20 kl 13:15 »
När min bror ensilerade tröskad säd mins jag att både sparvar ock duvor var som galna i den.
kretslopp

Permission

  • Inlägg: 930
    • Uppland
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #4 skrivet: 16 jan-20 kl 22:11 »
Havre och ärtor är lite svårt som foder till höns, varför tvinga i dem de?

almåsen

  • Inlägg: 18
    • Skåne
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #5 skrivet: 17 jan-20 kl 09:07 »
Jag fermenterar en blandning av: Vete 6 delar, Korn 6 delar, Havre 3 delar, majs 1,5 delar, ärtor 1,5. Tycker det fungerar fint.
Har även testat att fermentera vanliga granulatet och lucernpellets. Det har inte varit någon bra idé, mest för att det, som Bösahusarn skriver, bara blir gröt och äckligt att hålla på med.

Jag ger dock värpkoncentrat men då inte som fermenterat.

Fermenterat är mer kostnadseffektivt enligt de flesta och jag kan nog hålla med där, utan att ha gjort någon exakt uträkning (ska vara det både mängdmässigt och näringsmässigt. Dvs vad de får ut i näring).
Gav jag blandningen utan fermentering så fick jag all havre och ärtor kvar medan det på detta vis också verkar mer aptitligt att äta.
Sedan ska ju dessutom fermentering av maten vara mer hälsosam (bra bakterier) och även om några av mina hönor, av viss ras är lite geggiga bak så har antalet garanterat gått ner.

Nu haqr jag bar hållt på med höns i 1,5 år så min erfarenhet är mycket ringa, på alla håll så att säga.

Tack för bra svar det bekräftar mina tankar. Äckligt såklart men jag tänkte inte äta det själv:)
Sedan behöver man ju inte  fermentera all deras mat

Efwa

  • Inlägg: 66
    • Uppland
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #6 skrivet: 17 jan-20 kl 22:15 »
Havre och ärtor är lite svårt som foder till höns, varför tvinga i dem de?

Jag tvingar inte mina hönor att äta något. Andra säger att det är perfekt mat för höns.

Jag tar gärna källhänvisning på det så jag kan läsa på.

 

Efwa

  • Inlägg: 66
    • Uppland
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #7 skrivet: 17 jan-20 kl 22:30 »
Läser i ”Äggproduktion i ekologiskt lantbruk” från Jordbruksverket och där står det att både ärtor och havre i rätt proportioner är bra foder till höns.

Svarthönan

  • Inlägg: 923
    • Skåne
    • Sorbiska ägg
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #8 skrivet: 18 jan-20 kl 18:17 »
Jag har börjat fermentera vete till hönsen ibland. Det är enkelt och de är helt tokiga i det, även "soppan" dricks upp till sista droppen. Vid mitt första försök hade jag en sjuk höna, hon kastade sig över den och drack och drack. Hennes diarré försvann. Det övertygade mig.

almåsen

  • Inlägg: 18
    • Skåne
SV: Fermenterad mat till hönsen
« Svar #9 skrivet: 18 jan-20 kl 22:40 »
Helt säkert kommer äggen bli bättre och fler. Du kommer ha färre sjukdomar. Deras produktiva tid kommer att vara längre och troligtvis så kommer de kräva mindre foder.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser