Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: almåsen skrivet 16 jan-20 kl 06:11

Titel: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: almåsen skrivet 16 jan-20 kl 06:11
Vad tror ni om fermenterad mat till hönsen? Man skulle tex kunna fermentera torrfodret med hjälp av egentillverkad kefir och även syra ogräs, blad och andra grönsaker.
Tankar om detta?
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Bösahusarn skrivet 16 jan-20 kl 07:06
Blir inte mycket en gröt då?

Tänker att deras muskelmage vill ha lite att jobba med...

Rent näringsmässigt, hur tänker du där?
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Efwa skrivet 16 jan-20 kl 10:43
Vad tror ni om fermenterad mat till hönsen? Man skulle tex kunna fermentera torrfodret med hjälp av egentillverkad kefir och även syra ogräs, blad och andra grönsaker.
Tankar om detta?

Jag fermenterar en blandning av: Vete 6 delar, Korn 6 delar, Havre 3 delar, majs 1,5 delar, ärtor 1,5. Tycker det fungerar fint.
Har även testat att fermentera vanliga granulatet och lucernpellets. Det har inte varit någon bra idé, mest för att det, som Bösahusarn skriver, bara blir gröt och äckligt att hålla på med.

Jag ger dock värpkoncentrat men då inte som fermenterat.

Fermenterat är mer kostnadseffektivt enligt de flesta och jag kan nog hålla med där, utan att ha gjort någon exakt uträkning (ska vara det både mängdmässigt och näringsmässigt. Dvs vad de får ut i näring).
Gav jag blandningen utan fermentering så fick jag all havre och ärtor kvar medan det på detta vis också verkar mer aptitligt att äta.
Sedan ska ju dessutom fermentering av maten vara mer hälsosam (bra bakterier) och även om några av mina hönor, av viss ras är lite geggiga bak så har antalet garanterat gått ner.

Nu haqr jag bar hållt på med höns i 1,5 år så min erfarenhet är mycket ringa, på alla håll så att säga.


Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: kretslopp skrivet 16 jan-20 kl 13:15
När min bror ensilerade tröskad säd mins jag att både sparvar ock duvor var som galna i den.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Permission skrivet 16 jan-20 kl 22:11
Havre och ärtor är lite svårt som foder till höns, varför tvinga i dem de?
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: almåsen skrivet 17 jan-20 kl 09:07
Jag fermenterar en blandning av: Vete 6 delar, Korn 6 delar, Havre 3 delar, majs 1,5 delar, ärtor 1,5. Tycker det fungerar fint.
Har även testat att fermentera vanliga granulatet och lucernpellets. Det har inte varit någon bra idé, mest för att det, som Bösahusarn skriver, bara blir gröt och äckligt att hålla på med.

Jag ger dock värpkoncentrat men då inte som fermenterat.

Fermenterat är mer kostnadseffektivt enligt de flesta och jag kan nog hålla med där, utan att ha gjort någon exakt uträkning (ska vara det både mängdmässigt och näringsmässigt. Dvs vad de får ut i näring).
Gav jag blandningen utan fermentering så fick jag all havre och ärtor kvar medan det på detta vis också verkar mer aptitligt att äta.
Sedan ska ju dessutom fermentering av maten vara mer hälsosam (bra bakterier) och även om några av mina hönor, av viss ras är lite geggiga bak så har antalet garanterat gått ner.

Nu haqr jag bar hållt på med höns i 1,5 år så min erfarenhet är mycket ringa, på alla håll så att säga.

Tack för bra svar det bekräftar mina tankar. Äckligt såklart men jag tänkte inte äta det själv:)
Sedan behöver man ju inte  fermentera all deras mat
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Efwa skrivet 17 jan-20 kl 22:15
Havre och ärtor är lite svårt som foder till höns, varför tvinga i dem de?

Jag tvingar inte mina hönor att äta något. Andra säger att det är perfekt mat för höns.

Jag tar gärna källhänvisning på det så jag kan läsa på.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Efwa skrivet 17 jan-20 kl 22:30
Läser i ”Äggproduktion i ekologiskt lantbruk” från Jordbruksverket och där står det att både ärtor och havre i rätt proportioner är bra foder till höns.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Svarthönan skrivet 18 jan-20 kl 18:17
Jag har börjat fermentera vete till hönsen ibland. Det är enkelt och de är helt tokiga i det, även "soppan" dricks upp till sista droppen. Vid mitt första försök hade jag en sjuk höna, hon kastade sig över den och drack och drack. Hennes diarré försvann. Det övertygade mig.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: almåsen skrivet 18 jan-20 kl 22:40
Helt säkert kommer äggen bli bättre och fler. Du kommer ha färre sjukdomar. Deras produktiva tid kommer att vara längre och troligtvis så kommer de kräva mindre foder.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Chyna skrivet 19 mar-20 kl 15:17
Ursäkta en novis... som inte alls hänger med i det här med fermentering men jag måste få fråga.

Funkar det att ge hönorna mat från ens Bokashi-hink? Och även den vätskan? Eller pratar vi om någon helt annan sorts fermentering?
(skulle gärna haft en smiley med händerna för ögonen här för att förstärka min okunskap kring detta)
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 19 mar-20 kl 18:08
Ursäkta en novis... som inte alls hänger med i det här med fermentering men jag måste få fråga.

Funkar det att ge hönorna mat från ens Bokashi-hink? Och även den vätskan? Eller pratar vi om någon helt annan sorts fermentering?
(skulle gärna haft en smiley med händerna för ögonen här för att förstärka min okunskap kring detta)

Det där är en helt annan typ av fermentering som är avsedd att bryta ner.

Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Chyna skrivet 20 mar-20 kl 19:05
Det där är en helt annan typ av fermentering som är avsedd att bryta ner.

Tänkte väl att det inte kunde vara samma. Tack så mycket för ditt svar!
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Torkil skrivet 23 mar-20 kl 07:41
Ursäkta om en novis blandar sig i, får snart mina första höns, läser allt jag kommer över bland annat dina inlägg hör skogsvilde, tycker du ofta ger raka och kloka råd. Men undrar om du inte har fel ändå när det gäller bokashi och höns.
Läs på blogg.bokashi.se hur de använder bokashi till höns och på greenfoot.se kan man läsa om hur EM (effektiva mikroorganismer) används till djur bl.a. till stora hönshallar i Tyskland.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Znibban skrivet 23 mar-20 kl 08:34
Har någon ett bra recept på hur man fermenterar hönsfoder/säd?
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Kreacon skrivet 23 mar-20 kl 08:48
Justin rhoades har flera videor om det på youtube.
Är det inte bara att blötlägga tills det startas en kultur och sen lägger man ner i takt med att man tar upp?
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Efwa skrivet 23 mar-20 kl 10:26
Har någon ett bra recept på hur man fermenterar hönsfoder/säd?

Jag gör så här:

Dag 1 tog jag vatten i en hink, lade i det jag ville fermentera för en giva och en tsk yoghurt. Allt ska ligga under vattenytan. Om det flyter upp lite säd så silar jag bort det.

Dag 2 samma sak med ny hink

Dag 3 samma sak med ny hink

Dag 4 tar jag första hinken, silar bort vattnet och använder det igen då bakteriekulturen är finfin. Vattnet blir lite segt, som långfil. I gamla vattnet häller jag i ny giva och ställer denna hink sist i "kön".

Dag 5 tar jag hink nummer två osv.

När vattnet är lite för segt eller för lite vatten i hinken så kastar jag ut det gamla vattnet och byter till nytt. Det som sitter i hinkväggarna räcker för att sätta igång nästa omgång, utan yoghurt-hjälp. Man behöver inte den hjälpen men jag tycker att det kan vara bra så jag vet att det är laktosfermentering.
Jag ger inte vattnet till hönsen då jag använder det igen samt känns onödigt när säden innehåller detta ändå, samt att en del vatten kommer med då silen inte lyckas dränera allt.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Kreacon skrivet 26 mar-20 kl 00:03
Cool. Vad säger hönsen?
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Jakobn skrivet 26 mar-20 kl 10:10
När de andra djuren får ensilerad havre är hönsen alltid där och plockar kärnor, helt frivilligt.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: Efwa skrivet 26 mar-20 kl 17:29
Cool. Vad säger hönsen?

Några inlägg här ovan tar upp vad hönsen tycker.
Titel: SV: Fermenterad mat till hönsen
Skrivet av: tomas-kero skrivet 03 sep-20 kl 15:11
Jag har fermenterat diverse blast från morötter, rödbetor, kålblad och förvuxen mangold som jag sen gett hönsen under vintern.
Hackade blad och blast i 2 cm bitar, blandade i lite salt, knådade och packade i plasthinkar. Rumstemp i ett par dagar och sen i källaren. Hönsen åt det glatt under vintern