Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Elfri luftfuktare – budgetmodell  (läst 164 gånger)

Berberis

  • Inlägg: 715
    • Närke
Elfri luftfuktare – budgetmodell
« skrivet: 07 okt-19 kl 18:52 »
Inte lika effektiv som en elektrisk, men hyfsat bra ändå.
Jag har letat efter ett material som är bra på att suga upp vatten och sedan fukta luften med det, och fastnat för Wettex, även kallad svampduk eller diskduk.  Sen har jag testat lite olika modeller och fastnat för den på bilden.
Material:
1-liters bakform (loppis)
En bit galvaniserat nät med maskor 13x13 mm (hade en rulle liggande)
3 stickor (3½-4 mm) av aluminium INOX (loppis) + några korkar.
3 Wettex-dukar
6 klädnypor av plast

Det var lite pillrigt att fästa nätet runt formen. Viktigt att luften fritt kommer åt Wettex-dukarna.
Dessa kostar 3-7 kr per styck, men det är samma material.  Nya dukar tvättas ur lite extra före användning. De är tvättbara i maskin och komposterbara, men de har lite svårt att tåla starkt solsken utomhus. Består av cellulosa med lite bomull: se bara till att de inte innehåller någon tillsats av plast.

Blöt ner dukarna första gången och krama ur. Fäst dem med klädnyporna. Häll en liter vatten i formen.
Effekten påverkas förstas av luftens fuktighet. Jag har inte mätt  med en hygrometer, därför att det finns så mycket annat som påverkar (Vi har t ex en ventilation som ständigt byter ut luften.)
Däremot har jag observerat  hur mycket vatten som försvinner. Vid några minusgrader ute försvann ca 2½ deciliter under natten.

Det är ingen vacker pjäs kanske, men den kan kamoufleras bland några vackra krukväxter. Jag tänker komplettera den med andra elfria luftfuktare, som hänger på elementet, plus växter och extra blomfat och annat trivsamt.

 

Berberis

  • Inlägg: 715
    • Närke
SV: Elfri luftfuktare – budgetmodell
« Svar #1 skrivet: 08 okt-19 kl 19:03 »
Kan luftfuktare sprida legionellabakterier? Jag har funderat lite på det. Luftfuktare kan vara en riskfaktor. Själv är jag inte alls orolig: sådana bakterier finns inte djupt ner i berget, där min vattenpump arbetar.
Legionellabakterier kan finnas i ytvatten: sjöar, vattendrag och fuktig jord. Förmodligen även i en del grävda brunnar. Ungefär hälften av kommunerna tar ytvatten till sina vattenverk. Varmvattenberedare brukar värma vattnet till en temperatur (60°C) där bakterierna dör.

Om jag skulle flytta till en lägenhet med kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, skulle jag behålla mina luftfuktare, men gardera mig med att koka upp vattnet först och låta det svalna. Det är värt besväret om jag sedan får sova utan att bli täppt och irriterad av torr luft.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser