Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lök  (läst 366 gånger)

Painter Julia Rion

  • Inlägg: 3
    • Skåne
    • art-rion
Lök
« skrivet: 02 maj-19 kl 14:51 »
Lök är intressanta genom att en rå lök är skarp och varm (det vill säga torkning) medan en stekt lök är söt och fuktig.

Om du skär dig, är hjälp nära. Det tunna membranet mellan lökskikten gör ett praktiskt bandhjälp som också slutar blöda.

Den skarpa lukten hjälper till med stupade näsor. Lägg en halv skärat lök i en liten skål (eller, för små barn, i en socka) och håll det bredvid din säng på natten. Du kommer att sova mycket bättre när du (eller ditt barn) kan andas lätt på natten.

En löksirap är snabb att göra men kommer inte att behålla.?
För det, kapa upp 1-2 lök och lägg dem i en burk med socker. Sirapen är klar när sockret har smält, inom några timmar att göra det. Ta en tesked när det behövs.

Lök kan vara till hjälp på andra sätt. Gör en poultice från varma (inte heta) stekt lök och lägg det på ditt bröst för hosta. Du kan naturligtvis också äta stekt lök för din hosta, men de mängder som krävs för att arbeta betyder att det finns en distinkt lukt. (Minska några goda utsöndringar genom att tugga några frön av karvägen, fänkål eller anis.)

En stekt lök hjälper också med öronvärk. Sätt en varm (inte het) poultice på det ömma örat och håll det på plats i ca 10 minuter. Såret är snart borta.
Om du är känslig för lök kan du inte använda den som en medicinsk ört. Alla andra drar nytta av att använda denna gemensamma grönsak som en mångsidig medicinsk ört.
art-rion


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser