Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vedpanna och luft som värmebärare  (läst 660 gånger)

Kapsyl

 • Inlägg: 80
  • Skåne
Vedpanna och luft som värmebärare
« skrivet: 15 mar-19 kl 20:40 »
Har blivit med hus (byggt 1930) och funderar på en vedpanna i källaren. Det fanns tidigare en bykgryta där men den är borta sedan länge och hålet till rökgången igenmurar. Rakt ovanför finns det en städskrubb på bottenplanet och ovanför den en väggnisch på ovanvåningen. Verkar som gjort för att dra en lufttrumma rakt upp från källare till ovanvåning och dessutom har städskrubben och nischen väggar till tre rum var så det behövs inte någon avancerad trumdragning. Så har någon en vedpanna att rekommendera som använder luft som värmebärare?

torbjorn

 • Inlägg: 11540
  • Medelpad
SV: Vedpanna och luft som värmebärare
« Svar #1 skrivet: 16 mar-19 kl 19:59 »
Sådana anordningar brukar ofta kallas varmluftpannor. Och de har ju vissa likheter med kaminer med konvektionsmantel.
Jag har en känsla av att de aldrig har blivit populära för att värma bostäder i Sverige, bl a med tanke på att det ofta luktar bränt om varmluften. Liknande anordningar förekom dock för att värma kyrkor runt förra sekelskiftet, och varmluftpannor (dock ofta oljeeldade) var förr i tiden populära för att värma t ex verkstäder.

Men, några grundläggande funderingar innan du går vidare med pannaffärerna:
-Ställer din kommun några särskilda krav på eldstäder på det ställe där ditt hus befinner sig (t ex krav på miljögodkännanden mm)?
-Finns det dessutom (eller har funnits) ett vattenburet värmesystem i huset?

ca

 • Inlägg: 246
SV: Vedpanna och luft som värmebärare
« Svar #2 skrivet: 16 mar-19 kl 21:00 »
Dessutom är det svårare att få mer än momental värme ur pannan. Likt en kamin så avstannar värmetillförseln när veden brunnit ut. I en vattenburen panna kan överskottsvärme lagras i en ackumulatortank vars värme kan avges under längre tid. Att sedan distribuera värmen ut i huset kan mycket väl ske via fläkt. Hade själv egengjort luftvärmesystem i 25 år i huset innan det konverterades till vatten. En vedpanna laddade 1500 liter acktankar som sedan gav värmevatten till ett fläktbatteri som i sin tur blåste in varmluft i ventiler under varje fönster i huset. En stor skillnad är storleken på de grejer som ska distribuera värmen. Ett stort rum med vattenradiatorer klarar som ex tillförseln med 2 st 12mm kopparrör emedan om man skulle använt luft hade behövt 12-16 cm i diameter för samma sak och med normal temperatur. Varmluftspannor är för snabbuppvärmning av verkstäder o likn. Inge bra för bostäder

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10438
  • Östergötland
SV: Vedpanna och luft som värmebärare
« Svar #3 skrivet: 16 mar-19 kl 23:53 »
Visst finns det nackdelar med luftburen värme, men också en del fördelar. Så varför inte testa, men kolla som sagt så du inte köper en panna du inte får installera.

Om man inte är så känslig för att tempen svajar några grader över dygnet så är luftburet med varmluftspanna en billig lösning för att värma ett hus. Här värmer vi i princip på det sättet och det luktar inte bränt damm.

JohnA

 • Inlägg: 1061
 • Snål nord-vallentunisk skrotfyndande återanvändare
  • Uppland
  • EM34
SV: Vedpanna och luft som värmebärare
« Svar #4 skrivet: 20 mar-19 kl 17:20 »
Luftburen kokspanna är väl en riktig gammal klassiker i bl.a. USA? Hur många filmer har man inte sett där barn kryper omkring i luftkanalerna, eller hör skrämmande ljud från dem? Blev inte Freddie Krueger kremerad levande i just en sådan panna?

"Gravity furnace" tycks vara bästa sökordet på Google:

https://www.google.com/search?tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=622&ei=GWiSXJeyF-WUmwWG56G4AQ&q=gravity+furnace&oq=gravity+fur&gs_l=img.1.0.0i19l3j0i5i30i19l3j0i8i30i19l4.1359.6144..9028...2.0..2.364.2563.3j6j2j3....2..2....1..gws-wiz-img.....0..0j0i131j0i3.t3TTctMU9L8

Här är lite wikipediafakta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Furnace#Natural_draft

Här står det att man får dålig värme i förhållande till mängden bränsle:
https://www.carneyphc.com/blog/heating/question-from-buckingham-what-is-a-gravity-furnace/
Jag gissar sanningen är att man får väldigt ojämnt fördelad värme, där det mesta hamnar i taken, samt att rökgastemperaturen kan bli mycket högre än i en vattenmantlad panna, vilket så klart sänker den rent tekniska verkningsgraden.

Å andra sidan är ju en i bostadsutrymmet centralt placerad braskamin rimligen jämförbar med en varmluftspanna i källaren. -Båda värmer ju omgivande luft som då börjar självcirkulera, och båda saknar förmåga att ackumulera värmen.
« Senast ändrad: 20 mar-19 kl 17:28 av JohnA »
Skitless på översittare med attityden "köp en xxx istället så funkar det bättre". -Inte mitt fel att jag har gott om egna idéer medan de måste låna andras. Kör min 40 år gamla Saab V4 på drygt fyra deciliter milen till vardags. http://ecomodder.com/forum/em-fuel-log.php?vehicleid=847


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser