Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Våra små odlingar: Norr om Östersund  (läst 285 gånger)

Radar

 • Inlägg: 1114
  • Jämtland
  • Min Hemsida
Våra små odlingar: Norr om Östersund
« skrivet: 13 mar-19 kl 11:17 »
Här tänkte jag försöka berätta en del om vad vi odlar och hur det går.
Om jag känner mig rätt så lär jag min vana trogen glömma bort att uppdatera resultaten.  :-[

Jag börjar med lite bakgrund:
När vi flyttade hit hösten 2006 fanns inte mycket. En rödvinbärsbuske som fåglarna lyckats så intill en rönn och en liten, liten rabarbertuva var det enda. Så småningom hittade vi en lite kraftigare rabarbertuva som på något vis tagit sig i en plätt intill den södra lagårdsgaveln. Den grävde jag upp, (trodde jag ja) delade upp i flera delar och planterade i en låda jag snickrade ihop.
Framåt sensommaren hade vi lyckats få i ordning en plats att plantera tuvorna på. Alla hade överlevt, det var väl en 6-7 stycken. Efter två år på den platsen började vi skörda lite till någon omgång rabarberkräm och de ger nu för tiden bra skördar. Runt 15 kg/år har vi kunnat ta vara på de senaste åren.
Den första plantan växte upp igen året efter och vi har kunnat dela med oss till vänner av den. Men de senaste åren har jag inte sett till något av den, så troligen finns inget kvar av den.

Året efter tog jag några sticklingar från rödvinbärsbusken och satte i den då lediga trälådan. De lyckades också överleva. Så den sensommaren fick de flytta ut intill rabarbern och gav så småningom fina bär.
Man måste komma ihåg att det är lite osäkert vilket år vi gjorde vad, det är ju ett tag sedan och ingen dokumentation gjordes.

Något år senare fick vi några naturliga avläggare svartvinbär från syrran och från en granne. Även de fick tills vidare bo intill rabarbern. Från syrran fick vi även en liten syrén och en liten hägg. Jag vet inte hur hon gjorde för att få dem att rota sig, men de levde i krukor när vi fick dem. Häggen och buskarna satte vi vid rabarbern. Några bär har vi kunnat smaka. Det dröjer säkert några år till innan det blir värt att ta reda på någon skörd.
Vi köpte även en uppstammad krusbärsplanta och satte i samma område.

Så småningom hade jag glasat in altanen. Den ligger i söderläge och nordvästanvinden stoppades i och med detta. När detta var gjort vågade vi försöka oss på några grödor som behövde förkultiveras. De senaste åren har det blivit mest tomater där. Ett par år prövade vi majs och förra året även paprika. Det är inte alltid grönsakerna hunnit mogna, men något har vi ändå kunnat äta upp.

Nu börjar jag äntligen komma till modernare tider och jag kommer ihåg lite bättre.
2016 fick vi närmaste grannen att plöja upp och harva en liten bit söder om garaget och öster om huset. Den grannen har lite mer lämplig utrustning för en så liten bit som det här är.
Tanken var att vi 2017 skulle sätta potatis på en del av detta. Eftersom min far blev väldigt dålig den här försommaren kände vi att det var viktigare att hjälpa honom och tiden räckte inte till annat. Straxt före midsommar avled han och vi kände oss inte riktigt motiverade att ta itu med något ordentligt på den här markbiten.
Vi beredde ändå någon kvadratmeter där vi planterade 10-12 jordgubbsplantor. De hade vi lyckats driva upp från frön under våren. Två gräslökstuvor fick flytta hit också. Och ett litet plommonträd blev planterad. Mot all förväntan överlevde det vintern och blommade faktiskt 2018.

Av någon anledning blev det inte någon beredning 2018 heller. Det kändes väl motigt att ta itu med ett fält som nu hunnit bli hårdare och alla möjliga blommor tagit över.
På altanen växte ändå tomater, paprika och några kryddväxter.
När vi skördat rabarber och bärbuskarna delade jag på några rabarbertuvor och planterade på den här biten som vi nu ändå kan börja kalla trädgårdslandet. En ny krusbärsplanta planterades. Sensommaren flyttade vi svartvinbärsbuskarna, den första krusbärsplantan och några av rödvinbärsbuskarna till trädgårdslandet. Till hösten ska även de kvarvarande krusbärsbuskarna flytta hit.
När det blev höst satte vi tulpanlökar och vitlöksklyftor. Det ska bli intressant att se hur de tar sig. Under åren har vi satt ett par olika sorter blomlökar lite här och där. Småkrokusar som sprider sig runt flaggstången och några andra som jag inte kommer ihåg vad det är. De satte vi för att få lite färg på tomten.

Och nu har vi 2019:
Vi tog frön från tomater, paprika och jordgubbar från förra året. Den 7:e mars började förkultiveringen av tomater och jordgubbar. För skojs skull sådde vi ett brätte (18 krukor) med egna frön och ett med köpta frön. De vi köpte är av sorten Moneymaker och troligen är de egna av samma sort. Av jordgubbarna blev det halva med egna frön och halva med köpta.
När jag tittade till tomaterna i morse såg jag att de börjat titta upp. Av de egna syns en hel del, av de köpta bara någon enstaka som nätt och jämt syns.

Den här trådstarten blev väldigt mycket text, men fortsättningen ska kunna bli betydligt mer lättläst.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

karsan

 • Inlägg: 1620
  • Södermanland
SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
« Svar #1 skrivet: 14 mar-19 kl 07:52 »
Kul berättelse.  Ser fram mot att höra mer!

Radar

 • Inlägg: 1114
  • Jämtland
  • Min Hemsida
SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
« Svar #2 skrivet: 15 mar-19 kl 08:32 »
Nu måste jag först rätta ett par saker.
Jag skrev att jag ska flytta resten av krusbärsbuskarna. Det var rödvinbärsbuskarna jag menade. Men 3-4 av dem får bli kvar på sin nuvarande plats. Jag har den förhoppningen att de i viss mån ska bromsa snödrev vid sydliga vintervindar. Och att de även kan skydda trädgårdslandet en del på sommaren när det blåser från norr-nordväst, som är det vanligaste här.

Såbrättena innehåller 24 fack och inte 18 som jag skrev.
Tomatplantorna verkar pigga. Av de egna fröna växer det i ca 75 % av facken och de köpta ca 60 %. När jag tittade närmare på fröpåsen såg jag att bäst före-datum var december 2018. Det skulle kunna vara anledningen till det något sämre resultatet.
Vi får se hur det ser ut om en vecka.
Jag tror att vi måste flytta de här till en plats med ett par grader svalare temperatur. Det kan tänkas att vi är lite tidigt ute med att så. De hinner nog bli oformligt stora innan det är tillräckligt varmt på altanen.

Jordgubbssådden har jag inte tittat till ännu. De ska stå svalt och mörkt ungefär en vecka till.

Tidigare i vinter satte jag samman ett dokument med tänkbara grödor att odla i den första kolumnen med början på tredje raden. Rad två skrev jag veckor, en i varje kolumn från 5 till 44. Översta raden när de olika månaderna ungefär ligger. En del månader fick bli fyra veckor långa och några fem veckor. Månaderna går ju inte jämnt ut med veckorna.
Därefter försökte jag bedöma när det brukar kunna vara riskfritt för nattfrost där vi bor. Jag markerade två veckor för detta. De veckorna utgick jag från när jag markerade ungefärlig tid för förkultivering, frilandssådd, utplantering, skörd och lite andra saker som kan vara bra att hålla reda på.
Jag hoppas att fröförsäljarna har angett rätt uppgifter på sina hemsidor.

Till veckan blir det dags att så de egna paprikafröerna.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

 

Radar

 • Inlägg: 1114
  • Jämtland
  • Min Hemsida
SV: Våra små odlingar: Norr om Östersund
« Svar #3 skrivet: 15 mar-19 kl 14:31 »
Nu har jag blivit lite fundersam.
Jag var nyfiken på vilken sorts jordgubbar vi sått och tittade på påsen. Det står "Odla Jordgubbe Regina". Det verkar som vi köpt fröpåsen på ÖoB. Det är bara där jag hittat fröpåsar med det utseendet.
När jag sökt på nätet om denna jordgubbe verkar det som Regina snarare ska kallas stort smultron. Det må väl vara hänt om det är en jordgubbe eller ett smultron. Men det uppstår lite frågetecken. Regina verkar inte skicka ut utlöpare. Det är nog sant, för några sådana har jag inte sett till.

Så till min fundering:
Jordgubbar ska ju byta växtplats efter några år. Men hur är det med dessa smultron? Är det någon som vet hur det är med den saken? Jag hittar inga uppgifter om varken det ena eller andra.

Egentligen har det ingen betydelse rent praktiskt, men det kan hända att vi måste planera annorlunda var vi tänkt plantera dessa.
Tanken var att de skulle planteras i rader i ett fyrkantigt fält och efterhand plantera nya rader bredvid och riva upp de äldsta plantorna. Och i några mellanår odla något annat på den gamla växtplatsen.
Men om det inte behövs att man byter växtplats kan det vara bättre att plantera ett par rader längs kanten som ramar in hela landet. Och eventuellt mellan raderna av rabarber och bärbuskar.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

88 gäster, 6 användare
Gve, Alexn72, Kronhjorten, alternaiv, Grihm, simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser